Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Finns det anledning att välja den "stora" Tesla Model 3?

Det finns en bakhjulsdriven Tesla Model 3 för 519 170 kronor och så finns det den mycket snabbare fyrhjulsdrivna Tesla Model 3 för 609 170 kronor. Valet är inte lätt.

TEXT OCH FOTO Morten B. Bek

Jag konverterade strax före nyår. I flera år hade Tesla Model 3 irriterat mig, men med riktigt smarta och lyckade uppdateringar känns Model 3 mer som en ny bil än en bil som just har fått en översyn. Den har övertygat mig om att den minsta Teslan – åtminstone för tillfället – är den bästa Teslan, och att jag kan rekommendera den utan någon allvarlig kritik. Äntligen kan jag berömma Model 3 för att den är värd det.

Det finns fortfarande saker som irriterar mig. Vissa av dessa saker är nya, eftersom de flesta av de dåliga redan har rensats bort. Men när du väl bestämmer dig för en Model 3 måste du fortfarande välja mellan två versioner, och de skiljer sig mycket åt i pris och prestanda.

 

Prispressaren på marknaden är Model 3 RWD med bakhjulsdrift på 519 170 kronor. Denna modell har bidragit till att pressa priset på bilar som VW ID.3 och Renault Megane E-Tech, och den annars prisvärda nya modellen från BYD, Seal, kan inte konkurrera med priset.

I det andra hörnet av ringen står Model 3 LR AWD med fyrhjulsdrift och längre räckvidd. Priset ligger på 609 170 kronor. Så frågan är: ska du nöja dig eller ska du satsa?

Vad får man på för det där extra?

Du måste titta på utrustningen, för om du bara ska leta skillnader exteriört på Model 3 RWD och Model 3 LR AWD skulle du inte hitta några. De har exakt likadan exteriör med svarta och aerodynamiska 18-tums lättmetallfälgar och färgalternativ.

Så här är skillnaderna. Basmodellen på 519 170 kronor är utrustad med en enda elmotor och bakhjulsdrift. Hur mycket kraft den har är inte riktigt definierat, eftersom Tesla tenderar att arbeta utan den typen av information, men runt 300 hästkrafter. Det tar rimliga 6,1 sekunder från 0-100 km/h och toppar vid 201 km/h. Räckvidden är 554 kilometer om du behåller standardhjulen – 513 kilometer om du väljer 19″. .

Model 3 LR AWD har en extra elmotor. Den är monterad så att den fördelar sin kraft – kanske 440-450 hästkrafter – till de två framhjulen, vilket resulterar i fyrhjulsdrift. Och priset ligger som tidigare nämnt på 609 170 kronor.

 

En stor del av prisskillnaden går också till ett större batteri av en annan typ. Det här är ett batteri som du inte behöver ladda till 100 procent vid varje laddning för att hålla det fräscht. Det kostar förstås också mer, och det ger en räckvidd på 678 kilometer. 124 kilometer extra om man tittar på skillnaden mot den ”lilla” Model 3.

Är det allt?

Nej, det finns också ett nytt ljudsystem med 17 högtalare och två subwoofers i den ”stora” Model 3 – och 9 högtalare och en enda subwoofer i basmodellen. Det främre facket är mindre i LR AWD eftersom elmotorn stjäl en del av utrymmet. Och slutligen är det en något högre strömförbrukning, men med 14 kWh är den fortfarande betydligt lägre än till och med många mindre elbilar.

När jag kör Model 3 LR AWD, som är den ena av de två modeller jag har för testning den här gången, krävs det bara en enda hård acceleration för att visa innebörden av vad man får extra i den.

Om du vill ha den kick och stöt som Tesla har byggt sitt varumärke kring, finns det inget substitut för två elmotorer och fyrhjulsdrift i Model 3. Det tar 4,4 sekunder för Model 3 LR AWD att nå 100 km/h.

Basmodellen har även den ett riktigt trevligt tryck också. Men det är tyvärr svårt att bedöma skillnaden i räckvidd och förbrukning eftersom temperaturen vid tidpunkten för min interaktion med de två Model 3-testbilarna är helt olika.

Hur är det med de där irriterande sakerna?

Ännu färre knappar och spakar är inte roligt, men det är så Model 3 nu är konfigurerad. Det finns inte ens en växelväljare. Ja, det är en panel med en liten bil på infotainmentskärmen som du drar upp – för att köra framåt – eller nedåt. Bilen ska också vara smart nog att förutse vilken riktning du vill köra, men det är en funktion som kräver tålamod och tur.

Inga reglage för blinkers och vindrutetorkare är förmodligen den största bristen i en annars mycket lyckad facelift. Regnsensorn är antingen slö eller hyperaktiv, så du måste växla några knapptryckningar i infotainmentsystemet. Eller så kan du använda knappen på ratten, som också är till för vindrutespolarvätskan. Aaaaargh…

Blinkersen fungerar bra om du kör på en rak väg och behöver svänga till en av sidorna eller svänga i en korsning. Men den fungerar absolut inte i en rondell där ratten inte är i neutralläge.

De bra sakerna med faceliften är verkligen trevliga. Materialen är bättre, det finns smakfull stämningsbelysning, bättre dämpning i baksätet och mer utrymme där bak, och fjädring och ljudnivåer har flyttats till en nivå långt över den föregående. Inte klassledande, men priserna är det.

Så vad kommer en ny Model 3 att kosta om en månad?

Här är den farliga delen av att köpa en Model 3 eller något annat från Tesla. För tillverkarens inställning till prissättning är som känt lite speciell och kan ändras ofta. De priser jag har tagit med här kan mycket väl komma att suddas ut av lägre priser – i morgon, om en månad eller om sex månader.

Det tycker jag är väldigt synd eftersom det gör det omöjligt att veta om det kommer leda till en stor värdeförlust. Låga priser är bra, men frekventa prisfall är inte en bra idé när det gäller bilar.

Just därför är Model 3 inte är ett fynd när det gäller privatleasing. Du måste betala mer i förskott eftersom det är svårt att veta bilens andrahandsvärde i förväg.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com