Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Tesla Model 3 Performance är en supersedan

Tesla har verkligen ansträngt sig med nya Tesla Model 3 Performance och gjort det riktigt bra. Frågan är hur det står sig mot konkurrenter som BMW M3. Här får du svaret.
TEXT & FOTO: Simon Hallenslev

Den första Tesla Model 3 Performance var snabb och inte mycket mer. Vid lanseringen 2018 behövdes det egentligen inte mer för att imponera. En acceleration från 0 till 100 km/h på under fyra sekunder i en bil för rimliga pengar var ganska ovanligt. Det är det inte längre, och har du upplevt accelerationen i en snabb elbil, har du upplevt dem alla. Som tur är vet Tesla om det. I den nya Tesla Model 3 Performance har man därför gjort en hel del nytt. Här finns adaptiv fjädring, styvare chassi, större bromsar och intelligenta elektroniska system för att kontrollera krafterna, som också har ökat. Frågan är vad ansträngningen har lett till i praktiken. Det har jag fått nöjet att ta reda på när jag testar Tesla Model 3 Performance.

En mörkblå Tesla Model 3 fotograferad snett bakifrån på en landsväg.

Ingen tvekan

Med föregångaren krävdes det en finkännare för att peka ut Performance-varianten bland vanliga Model 3. Med den nya Tesla Model 3 Performance är det uppenbart att sportigheten har förstärkts, vilket syns på det betydligt aggressivare utseendet. Stötfångaren fram är helt annorlunda jämfört med den som Tesla monterar på exempelvis en Long Range-variant. Här finns en så kallad läpp (eller splitter) på undersidan av stötfångaren, samt upprättstående luftintag under strålkastarna som blev smalare och skarpare med Highland-uppdateringen.

Bakdelen har också fått en mer framträdande läpp som passar väl med den påklistrade bakvingen i kolfiber, och tillsammans med ett Plaid-liknande emblem, görs alla medvetna om att det är den sportiga varianten. De optiska tilläggen säkerställer, tillsammans med en lägre fjädring och 20-tums smidda aluminiumfälgar, att Tesla Model 3 Performance ser lägre, bredare och argare ut än standardversionerna.

Närbild på fronten av en mörkblå Tesla Model 3. Närbild på bakre delen av en mörkblå Tesla Model 3, med fokus på bakljusen och bakluckan.

Krafterna är sekundära

Även om det ser ut så är skylten på bakluckan inte ett Plaid-emblem. Därför finns det heller inte galna 1 000 hk som i Model S och Model X. Faktum är att kraften inte har ökat avsevärt. Medan föregångaren uppskattades ha cirka 440 hk, får man nu 460 hk, och det är tillräckligt. För i  den nya Tesla Model 3 Performance är kraften sekundär. Viktigare är framförallt fördelningen av kraften, som styrs av en ny så kallad Performance 4DU-enhet. Den reglerar konstant vilken kraft som ska skickas vart och när, med en större fördelning till bakhjulen. En annan elektronisk enhet ser samtidigt till att system som ABS, stabilitetskontroll och adaptiv fjädring alltid är kalibrerade med den mängd kraft som Performance 4DU fördelar.

Viktigare än kraften är också de mekaniska uppgraderingarna. Förutom att vara adaptiv är själva konstruktionen av fjädringen ganska komplicerad och välsignad med styvare fjädrar, tjockare krängningshämmare och nya bussningar som är specifikt utformade för Performance-varianten. Därtill är chassit styvare och bromsarna större. Invändigt är det bara sätena som skiljer sig från en vanlig Model 3. Nu får man faktiskt sportstolar i sportversionen, och de är precis lika fantastiska som de ser ut. De är genuint bra stolar som borde kunna köpas till standardvarianterna mot ett tillägg. De omfamnar och håller fast när man kör sportigt och ger samtidigt stor komfort vid vardagskörning.

Interiören av en Tesla Model 3, med fokus på förarsätet och ratten.

Märks ansträngningen?

Ja! Ansträngningen märks. Kraftleveransen och kraftfördelningen är imponerande och gör Tesla Model 3 Performance lekande lätt att hantera. Det kan knappast göras enklare att hantera nästan 500 hk, eftersom man via en noggrant avstämd gaspedal alltid har en klar känsla av hur mycket kraft man skickar ner till asfalten. Det är nästan telepatiskt och ger en känsla av kontroll när man kör sportigt. Den adaptiva fjädringen är dessutom den bästa som Tesla har utvecklat. Den är fast men absolut hanterbar vid vanlig körning, medan den i sportläge stramar upp och står stabilt, även när man möter ojämnheter mitt i en kurva. Det vittnar om en fjädring i balans.

Det hjälper förstås också att Tesla Model 3 Performance är en lättviktare i elbilssegmentet med en vikt på 1 851 kg. Med stor övertygelse hanterar fjädringen snabba riktningsförändringar och den viktförskjutning som följer med. De många elektroniska systemen arbetar konstant för att säkerställa balansen utan att bli för påträngande. Istället ser de till att bilen suger sig själv till marken och att all sladd uteblir från de nu bredare bakdäcken – om man inte vill ha det på annat sätt. För med det nya Track Mode V3 öppnas en helt ny värld för Tesla. Här finns mer information och fler justeringsmöjligheter än Tesla någonsin tidigare har erbjudit. Håll koll på motor- och bromstemperatur, justera mängden kraft på fram- och bakaxel eller minska stabilitetsassistansen. Till och med rekuperationen kan justeras, vilket är första gången för en Tesla. Om man slår av assistansen och skickar så mycket kraft som den bakre Performance-elmotorn tillåter till bakhjulen, överlämnar Tesla ödet helt och hållet till dig. Här finns ingen hjälp att få, och om man inte är försiktig kan bakdelen sladda runt.

Interiören av en Tesla Model 3, med fokus på instrumentpanelen och ratten.

Sätter den BMW M3 i schack?

Obegränsad kraft. Balans. Kontroll. Lekfullhet. Det låter kul, och det är kul. Så kul att man får lust att återuppta den strid som Elon Musk felaktigt kastade sig in i när han jämförde den första Tesla Model 3 Performance med en BMW M3 i samband med lanseringen för sex år sedan. En strid som Model 3 Performance aldrig var utrustad för. Den nya Tesla Model 3 Performance kommer närmare, men lyckas ändå inte helt mäta sig med den bayerska busen. Även om man bortser från den känslomässiga aspekten av sången och vibrationerna som BMW:s raka sexa levererar. Tesla har nämligen fortfarande inte knäckt koden till en fantastisk och sportig styrning.

Styrningen i Tesla Model 3 Performance är visserligen tungt viktad, men den är konstgjord och saknar känsla för framhjulen. Reaktionen på styrinputs är både skarpa och precisa, men det är alltid med en känsla av att man använder en Logitech-ratt kopplad till en dator. Det är klart bättre än föregångaren och stramare än vad man får i vanliga Model 3-varianter. Mot M3 är det dock ingen match.

Även om bromsarna bara är något mindre än de i BMW M3 och vikten bara något högre, har de uppdaterade bromsarna i Tesla Model 3 Performance inte heller samma slagkraft. I verkligheten är sannolikt bromssträckan ungefär densamma, men bromstrycket är svårare att läsa av samt dosera. Det är en repa i lacken på den annars imponerande dynamiken på slingriga småvägar.

En mörkblå Tesla Model 3 fotograferad snett framifrån, stående på en landsväg.

Pris

Tesla Model 3 Performance inte är på samma nivå som en BMW M3, men den kostar också bara hälften av en M3. För även om 661 700 kronor är mycket pengar, är det prisvärt med tanke på det arbete och den ansträngning som lagts ner. Den enkla lösningen hade varit 1 000 hk och launch control. Istället har Tesla valt att fokusera på dynamiken. För 661 700 kronor får man en regelrätt supersedan där man har tänkt igenom det mesta. Man har tänkt på att ge föraren möjlighet att finjustera körupplevelsen utan att överväldiga denne med valmöjligheter, som i Hyundai Ioniq 5 N. Man har tänkt på att ge en sportig körupplevelse utan att kompromissa med vardagsvänlighet och komfort, och utan att låta priset skena iväg helt.

Tesla Model 3 Performance är ingen M3-dödare, och det är inget att skämmas för. För tysken är inte bara den bästa sedanen i sitt slag – den är också dubbel så dyr, men inte dubbelt så rolig som Tesla Model 3 Performance.  För pengarna är det svårt att hitta något bättre.

SPECIFIKATIONER
Tesla Model 3 Performance

Motor: Elmotor fram och bak
Effekt: 520 hk / 660 Nm (uppskattad)
0-100 km/h: 3,1 sekunder
Topphastighet: 262 km/h
Förbrukning: 16,7 kWh/100 km
Batterikapacitet: 78,1 kWh
Laddkapacitet: 250 kW
Räckvidd: 528 kilometer
Mått (L/B/H): 472/185/145 cm
Tjänstevikt: 1 851 kilo
Dragvikt: 750 kilo
Bagageutrymme: 682 liter

Pris: 661 700 kronor (Model 3 finns från 513 700 kronor)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS