Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Duell: Tesla Model 3 vs. BYD Seal

Tesla Model 3 är bilen som de andra vill slå, och BYD Seal ser ut att kunna komma nära – men hur nära? Vi ställer de två mot varandra här.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Morten B Bek

Den första elbilen för de breda massorna var inte en Volkswagen. Det var amerikanska Tesla med sin Model 3 som visade världen att en elbil kunde vara vettig – både ekonomiskt och praktiskt. Andra kom före, men Tesla var först med att hitta rätt kombination av räckvidd, pris och utrymme.

En otrolig mängd vatten har runnit under bron sedan den första stod färdig på svensk mark 2019. Så mycket vatten att Tesla sedan dess har lanserat en uppdaterad Model 3, kallad Highland, som om möjligt träffar ännu mer rätt än tidigare och har tagit till sig av kritiken.

Många har försökt, men vilka modeller har egentligen lyckas närma sig den gyllene kombination som Tesla fått till? De kinesiska nykomlingarna från BYD ser ut att kunna göra det. Deras Seal har lång räckvidd och bra utrustningsnivå till ett Tesla-vänligt pris.

Läs hur nära det kommer när jag ställer BYD Seal mot Tesla Model 3.

framsäte tesla framsäte tesla

Hur är kupéerna?

Tesla – mer minimalism, mer kvalitet

Tesla har alltid haft få knappar och reglage, vilket enligt många har gått för långt i uppdaterade Model 3. Nu saknas även reglagen för blinkers, vindrutetorkare och växelväljare. Jag tycker å andra sidan att kritiken är överdriven. Model 3:s kupé är inte för alla, eftersom den kräver både digital känsla och engagemang. Jag tycker dock att avsaknaden av en blinkersspak bara är problematisk i rondeller, och även där är det en fråga om att vänja sig vid det. På motorvägen tycker jag dock att rattknapparna är lättare att använda, och Model 3 stänger automatiskt av blinkersen när man byter fil.

Trots en större frånvaro av reglage och knappar har nya Tesla Model 3 mer av många saker: mer kvalitet, mer komfort, mer utrymme och till och med lite mer utrustning när du väljer en Long Range AWD som testbil.

Uppfattningen om slarviga monteringar från de amerikanskbyggda Model 3 är sedan länge föråldrat. De byggs i Kina tills fabriken i Berlin tar över, och med Highland-uppdateringen är det inte bara monteringskvaliteten som har förbättrats, utan även materialkvaliteten i allmänhet. Det finns textil i instrumentpanelen och diskret stämningsbelysning, samt en bättre bänk för baksätet, som erbjuder mer utrymme.

I Long Range-varianten finns ett riktigt välspelande ljudsystem med 17 högtalare och två subwoofers som klarade mina bastunga stresstester – något det danska Dynaudio-ljudsystemet som du får i BYD Seal inte lever upp till.

BYD – solida säten, komplicerade undermenyer

För det blotta ögat är kabinen i BYD Seal den diametrala motsatsen till Model 3. Här finns ingen minimalism, utan istället massor av former uppfunna av en viss Michele Jauch-Paganetti, som tidigare designat kupéer för Mercedes och Maybach. När det gäller kvalitet är Seal ingen Maybach, och även om standarden är hög är den inte i nivå med Tesla. Det finns mjuka material som läder och alcantara, men också hårdplast, som du inte hittar lika lätt i den amerikanska konkurrenten. Å andra sidan är framsätena trevligare i Seal, eftersom de kramar kroppen bättre än de uppdaterade Model 3-sätena.

tesla model 3 och BYD Seal

Det finns några fler knappar inuti Seal, men inte tillräckligt för att kompensera för bristen på användarvänlighet i infotainmentsystemet. Det första lagret är tydligt, men det blir mer och mer komplicerat med varje undermeny. Att avaktivera överkänsliga säkerhetssystem är ett tålamodstest, och det känns som om alla funktioner är minst två eller tre knapptryckningar bort. Lägg till det faktum att konkurrenten Model 3 har en mängd underhållningsalternativ som också kan användas från en extra 8-tumsskärm i baksätet.

BYD Seal är dock inte utan trumfkort när det gäller teknik. Först och främst får du faktiskt en dedikerad skärm för instrumentpanelen, liksom en head-up display i Excellence-varianten som testades, så att du kan se både hastighet och hastighetsgränser utan att ta ögonen långt från vägen som i Tesla. Därefter är trådlös Apple CarPlay och Android Auto en välkommen vän när du har fått nog av undermenyer. Här tvingar Tesla dig att bli vän med de massiva skärmkontrollerna, och om du inte kan det är bilen inte för dig.  De två skärmarna är i stort sett lika stora med, 15,4″ i Tesla och 15,6″ i BYD.

Baksäten och bagageutrymme

När det gäller praktiska egenskaper är de två duellanterna ganska jämnstarka. Det finns gott om plats för långsmala personer som kan få en åktur med både frisyr och knäskålar intakta. Både BYD Seal och Tesla Model 3 kämpar lite med ett upphöjt golv som lyfter låren från sätet. I detta sammanhang är det lite mer vinkel på sätet i Seal, vilket kan vara viktigt på långa resor. Om man däremot lider av åksjuka kan Tesla vara ett bättre val, eftersom baksätet känns luftigare.

Eftersom båda duellisterna är sedaner är det krångligt att lasta. Model 3 erbjuder dock betydligt mer utrymme med 594 liter bak och 88 liter fram, medan Seal erbjuder 400 liter bak och 53 liter fram.

tesla model 3 BYD seal

Hur kör de?

Tesla – en sammansatt bil

Tesla Model 3 och BYD Seal delar många egenskaper när man sätter sig bakom ratten. De kör båda bra och är inställda på den snäva sidan i underredet. Det betyder inte att de är obekväma, och faktum är att de hanterar även vinterväglag med stor övertygelse. Vad det betyder är att de är bilar som kan och kommer att köras, och som faktiskt kan ge lite körglädje i en värld av högbenta SUV:ar. Tesla Model 3 är den mest välkomponerade bilen eftersom den är lättast och för att den har de finaste detaljerna på plats.

Tesla Model 3 har mindre krängning vid körning på väg, där den är mer stabil i skarpa kurvor och har bra grepp även i vått väglag. Ratten är väl avvägd och även om känslan i framhjulen är lite artificiell är styrningen både exakt och förutsägbar.

Den framgångsrika styrningen kompletteras av en uppsättning pedaler som är en fröjd att använda. Särskilt bromspedalen är naturlig, vilket definitivt inte är en självklarhet i elbilar med både rekuperation och vanliga bromsar. Gaspedalen är också lätt att förstå, till skillnad från BYD Seal, där gaspedalen är mer av en on/off-knapp.

BYD – vikt är en utmaning

BYD Seal Excellence med fyrhjulsdrift är 362 kg tyngre än sin motståndare, och denna skillnad återspeglas på vägen. Seal har ett mjukare underrede, vilket i kombination med den extra vikten gör att bilen lutar mer i kurvor samtidigt som den blir mer förlåtande vid kraftiga ojämnheter.

Kalibreringen av ratten och pedalerna i BYD Seal är ingen match för Tesla Model 3. Gaspedalen är för känslig, så i låga hastigheter upplever man en bil som antingen accelererar eller bromsar in och aldrig riktigt håller en stabil hastighet. Detta kan ge en lite staccato-känsla. Ratten kan också bidra till denna känsla, eftersom den är märkligt viktad med en dödpunkt i mittenläget. När ratten rör sig bortom den döda punkten svarar nosen exakt och ger bilen ett ryck, vilket understryker bristen på finess.

På motorvägen är de två en match made in heaven, och om det inte vore för Highland-uppdateringen skulle BYD Seal vara tystare än Tesla Model 3. De är dock otroligt nära varandra när det gäller isolering av vind- och vägbuller, samtidigt som de också upplever riktningsstabilitet.

tesla indoskärm byd infoskärm

Assistanssystem och räckvidd

Kalibrering och finess är ett återkommande område i det här duelltestet, där BYD Seal ställs mot en Tesla Model 3 som är väl avstämd och samlad på alla sätt. Samma sak gäller assistanssystemen, som i den kinesiska bilen ofta är påtagligt obekväma och oprecisa.

Lane Assist gör plötsliga ryck som kräver att föraren motstyr. Autopiloten är också klumpig och inte alls lika mjuk i sina inbromsningar som Model 3 när du möter ett fordon framför dig i ditt körfält. Dessutom rapporterar autopiloten i Seal att den passerar så fort det duggregnar. Autopiloten i Tesla Model 3 är inte på något sätt perfekt, men den är både lugn och opåverkad i identiska miljöer.

BYD Seal har en räckvidd på 520 km på en laddning, medan Tesla Model 3 har över 100 km mer att tillgå med 629 km på en laddning. I obevekligt kalla och våta testmiljöer är det inget i duellanternas förbrukning som står ut dramatiskt. Amerikanen är förväntat mer effektiv med sitt 78 kWh-batteri, från vilket den utvinner mer räckvidd jämfört med 82 kWh-batteriet i BYD Seal.

tesla motorhuv byd motorhuv

Prissättning och utrustning

BYD har kopierat Teslas inställning till utrustningsnivåer: låt allt ingå från början! Oavsett vilken variant du väljer får du hela paketet från 360-graders kamera och Dynaudio-system till LED-strålkastare och alla säkerhetsfunktioner. Head-up-displayen är det enda som är reserverat för Excellence-varianten. BYD Seal Design är ”instegsvarianten” för 559 900 kronor med en elmotor, 313 hk och 570 km räckvidd. Om du köper BYD Seal Excellence, som testas här, får du ytterligare en elmotor, 530 hk och 570 km räckvidd. Den kostar 589 900 kronor.

Tesla Model 3 kostar från 519 170 kronor och är också fullt utrustad med undantag för ett större ljudsystem, som ingår i den testade Long Range-varianten, som kostar från 609 170 kronor. Instegsvarianten har ett 60 kWh-batteri, 283 hk och 512 km räckvidd, medan Tesla Model 3 Long Range, som testas här, har ett 78 kWh-batteri, 498 hk och 629 km (Teslas specifikationer för batteri och prestanda är uppskattade).

Nej, det är det inte. BYD Seal är en framgångsrik elbil, men som det ser ut nu saknar den förfining för mer än besparingen på 20 000 pund jämfört med Tesla Model 3.

Lyckligtvis för BYD Seal lever vi i en tid där väldigt mycket kan göras via uppdateringar från carporten. Infotainmentsystemet kan räddas, och det kan även mer påtagliga saker som assistanssystemen och känslan i pedaler och ratt. Om BYD får dessa saker rätt är Seal utan tvekan den närmaste bilen till Tesla Model 3. Den kommer dock aldrig att helt kunna övertrumfa den, eftersom Model 3 helt enkelt är bättre trimmad över hela linjen. Det är verkligen en tuff konkurrent; inte bara för Seal, utan för klassen som helhet. Tesla Model 3 Long Range är klassledande och är därför den bil jag skulle lägga mina pengar på om jag skulle köpa en elbil idag.

Tesla Model 3 Long Range AWD

Motor: Elmotorer fram och bak

Effekt: 498 hk (uppskattad)

0-100 km/h: 4,4 sekunder

Topphastighet : 201 km/h

Bränsleförbrukning: 14 kWh/100 km

Batterikapacitet: 78,1 kWh

Laddningskapacitet : 250 kW

Räckvidd: 629 kilometer

Mått (L/V/H): 472/185/145 cm

Egenvikt: 1 828 kilo

Bogseringsvikt: 1 000 kilo

Bagageutrymme: 594 liter + 88 liter fram

Pris: 609 170 kronor (Model 3 tillgänglig från 519 170 kronor)

BYD Seal Excellence

Motor: Elmotorer fram och bak

Effekt: 530 hk/670 Nm

0-100 km/h: 3,8 sekunder

Topphastighet : 180 km/h

Förbrukning: 18,2 kWh/100 kilometer

Batteristorlek: 82,5 kWh

Laddningskapacitet : 150 kW

Räckvidd : 520 kilometer

Mått (L/V/H): 429/177/157 cm

Egenvikt: 2 185 kilo

Vikt vid bogsering: 1 500 kilo

Bagageutrymme: 400 liter + 53 liter fram

Pris: 589 900 kronor (Seal Design tillgänglig från 559 900 kronor)

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com