Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Därför blir du åksjuk i elbilen

Fler och fler upplever en otrevlig bieffekt av att åka runt i sina tysta elbilar: åksjuka. Nu baseras den här texten visserligen på danska studier, men vi gissar att det nog finns en och annan svensk elbilspassagerare som drabbats.
TEXT Simon Hallenslev Bild Bilbasen/Getty Images

De flesta människor har nog upplevt åksjuka någon gång i livet. För vissa uppstår det på grund av krokiga vägar, medan det för andra räcker med stirra på mobilen för länge för att må illa. Med elbilarna verkar åksjuka dock ha blivit ett växande problem, och enligt en överläkare på Rigshospitalet i Danmark finns det en god förklaring till detta.

I takt med att elbilarna blir fler, upplever sjukhus ett ökande antal ärenden om åksjuka, rapporterar danska TV2 Kosmopol. Till och med danska polismyndigheten rapporterar om fler illamående poliser från passagerarsätena i de elektriska patrullbilarna.

Två elbilar kör efter varandra på landsväg.

Ljudet saknas
Åksjuka i elbilar beror på en kombination av flera faktorer. Elbilarna är fortfarande ett relativt nytt tillskott i trafiken och de rör sig annorlunda än vi är vana vid från fossilbilar, vilket leder till en högre förekomst av åksjuka, åtminstone tills vi har vant oss vid de nya rörelserna.

I elbilar levereras det fulla vridmomentet omedelbart. Detta kan leda till en kraftigare acceleration, vilket enligt Mads Klokker, chef på Avdelningen för Hörsel och Balans på Rigshospitalet, är en bidragande faktor till åksjuka. Även inbromsning med hjälp av regenerering är en ny rörelse som, tillsammans med accelerationen, kan ge en ryckig körupplevelse. Enligt överläkaren är det dessa nya och kraftigare rörelser som påverkar människans balansorgan i innerörat och som kan orsaka åksjuka. Om vi håller oss kvar vid örat, kan avsaknaden av ljud i elbilar också bidra till åksjukan.

Till TV2 Kosmopol förklarar Mads Klokker den så kallade mismatch-teorin, som kan vara en bidragande faktor till åksjuka i elbilar. Utmaningen uppstår när det vi hör inte stämmer överens med det vi ser. Örat skickar information till hjärnan och kan fungera som en sorts accelerometer. I elbilar finns det inget ljud. Därför kan man bli åksjuk när ögat ser en acceleration som öronen inte uppfattar.

Åksjuka poliser
År 2023 köpte danska polisen in tio elektriska VW ID.4 GTX till fyra polisdistrikt som en del av ett pilotprojekt. Ett projekt som ska ge polisen erfarenheter av att använda elbilar i den dagliga beredskapen. Och medan den slutliga utvärderingen av projektet låter vänta på sig, har polismyndigheten avslöjat ett par av slutsatserna för Motor-magasinet. En av dem är åksjuka.

Danska polisbilar uppställda på rad.

Även om åksjuka kan vara en naturlig bieffekt av utryckningar och biljakter, har de fyra polisdistrikten rapporterat om en större tendens till åksjuka i elbilarna. I kombination med hur en patrullbil vanligtvis körs, är det här den kraftigare accelerationen som tros vara boven. På så sätt är den tveeggad. Accelerationen nämns nämligen också som ett definitivt plus med de elektriska patrullbilarna av Jens Yndgaard, som är chef på den danska polismyndigheten.

Övning ger färdighet
Bara för att elbilarna, som ett resultat av sin tekniska uppbyggnad, kan bete sig annorlunda, betyder det inte att de måste köras på det sättet. Förmågan att accelerera snabbt kan vara fördelaktig för polisen, men det behöver inte vara fördelaktigt i en vardagssituation där medpassagerarna mår dåligt. Här kan en del av lösningen vara en lite känsligare fot på gaspedalen.

Detsamma kan sägas om regenerering. I de flesta elbilar är nivån av regenerering justerbar. Om man har en tendens till åksjuka kan man börja med att sänka eller helt ta bort regenereringen, även om det kanske påverkar räckvidden en aning. Har man en bil där det inte kan justeras, exempelvis en Tesla, är det upp till föraren att öva på att hålla acceleration och inbromsning så mjuka som möjligt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com