Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första åkturen: Nya linjer, fina egenskaper och 6 cylindrar i nya BMW X3

Med modernitet och rena linjer ska den nya BMW X3 hålla ställningarna tills BMW är redo med större elektriska satsningar. Vi tar första turen i den nya BMW X3.

TEXT: Simon Hallenslev FOTO: BMW PR

Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som blev inbjudna till Tyskland av BMW Danmark.

Även om BMW lanserar nya, helt eldrivna modeller på löpande band, är det den goda gamla BMW X3 som är märkets viktigaste modell. Försäljningssiffrorna för 2023 visar nämligen att X3 var BMW:s mest populära modell globalt, med en hälsosam blandning av bensin- och dieselvarianter, samt helt eller delvis elektrifierade varianter.

Trots att framtiden sannolikt ser ljus ut för den elektriska varianten iX3, kommer den inte att uppdateras. Framtidens elektriska X3 ska realiseras på den så kallade Neue Klasse-arkitekturen, som BMW kommer att bygga alla sina elektriska modeller på – men det sker tidigast om ett år. Därför får den traditionella BMW X3 en sista chans som bensinbil, och man kan till och med fortfarande få den med sex cylindrar! Vi tar första åkturen i den nya BMW X3.

Frontal vy av en silverfärgad BMW SUV som står på en landsväg, omgiven av gröna fält och träd i bakgrunden.Frontal vy av en silverfärgad BMW SUV som står på en landsväg, omgiven av gröna fält och träd i bakgrunden.Frontal vy av en silverfärgad BMW SUV som står på en landsväg, omgiven av gröna fält och träd i bakgrunden.Frontal vy av en silverfärgad BMW SUV som står på en landsväg, omgiven av gröna fält och träd i bakgrunden.

Rena linjer

Lanseringen av nya BMW X3 äger rum i München parallellt med BMW 1-serie, som lite olägligt lanseras i en ny generation. Båda nyheterna är egentligen vidareutvecklingar av sina föregångare, men det är bara synligt på 1-serien. Den nya X3 ser väldigt annorlunda ut jämfört med den senaste G01-modellen.

Den nya G45 X3 är designad med ett så kallat monolitiskt formspråk, vilket helt enkelt betyder ‘rena linjer’. BMW X3 är nu helt befriad från påklistrade lister på stötfångare, dörrsidor och hjulhus, för att ge den ett mer stilrent utseende. Av samma anledning är dörrhandtagen nu integrerade i dörrarna.

Interiören på en BMW SUV med en digital instrumentpanel och pekskärm, samt utsikt över gröna fält utanför.

Njurgrillen har, inte helt oväntat, vuxit och är monterad högre upp på fronten, som också är mer upprätt än hos föregångaren. Grillen finns dessutom med LED-ljus samt ett nytt mönster och flankeras av två nya strålkastare med körljus i L-form. Bakdelen är fri från mjuka former och onödiga detaljer med baklampor som är skarpare än hos föregångaren.

Det verkar som om man lagt ner mer arbete på att göra X3 till en ny X3, än vad som är fallet för 1-serien. För medan lillasystern har samma dimensioner som sin föregångare, är nya BMW X3 längre, bredare och lägre än tidigare version. Exteriört är nya BMW X3 34 mm längre, 29 mm bredare och 25 mm lägre, vilket, tillsammans med ett bredare spårvidd och större hjulhus bak, ger en något mer robust SUV. Hjulbasen är dock oförändrad, vilket innebär att utrymmena i bilen är lika rymliga som tidigare.

Stilen fortsätter på insidan

De rena linjerna följer med in i kupén, som känns luftigare än tidigare generation. Huvudelementet är naturligtvis en stor Curved Display, där instrumentpanel och infotainmentskärm smälter samman i en båge. Här finns 12,3″ digital instrumentering och en 14,9″ infotainmentskärm som kör det senaste iDrive 9-systemet.

Skärmarna har kristallklar upplösning, bra tryckkänslighet och en snabb processor som säkerställer att systemet alltid svarar snabbt på kommandon. De översta nivåerna av systemet är enkla att navigera, medan mer specifika inställningar är svårare att hitta. Här har X3 lyckligtvis fått behålla vridhjulet i mittkonsolen, vilket gör det lättare att justera bilens inställningar under körning utan att behöva pilla med små ikoner på skärmen.

Vridhjulet hjälper också till att motverka den förlorade användarvänligheten som kommer med bristen på fysiska knappar i mittkonsolen. Infotainmentskärmen har dessutom en fast meny längst ner för klimatanläggningen. Det hjälper till viss del, men inte tillräckligt för att ersätta knapparna helt.

Baksätet i BMW X3

Det enda som är oförändrat i kupén jämfört med föregångaren är bygg- och materialkvaliteten. Den är, som alltid hos BMW, högklassig, oavsett om du väljer en läderfri lösning i grundversionen eller en tjock Merino-läderklädsel. Instrumentpanel och dörrsidor finns med ett stickat återvunnet material, som även syns i Mini. Även om det bidrar till en modern känsla, föredrar jag de mer klassiska ytorna, som X3 också fortfarande erbjuder.

Den nya interiören kommer med stora sportstolar, flera detaljer i kall aluminium och omfattande ambientebelysning. Den senare illustrerar dessutom med ljuseffekter när temperaturen justeras upp eller ner, eller när du öppnar dörren när en cyklist är påväg. Här får bilindustrins popkulturella ljusshow en verklig funktion.

Röd BMW X3 sedd framifrån på landsväg

Hur körs den?

I Sverige kommer BMW X3 i tre olika versioner: instegsvarianten X3 xDrive20 med en 2-liters bensinmotor, mildhybrid och 208 hk, laddhybridversionen X3 xDrive30e med ett 20 kWh batteri, 90 km elektrisk räckvidd och 299 hk, samt toppversionen X3 M50 xDrive med sex cylindrar och en blygsam hjälp från 48V mildhybrid.

För testkörningen i München är laddhybriden inte tillgänglig – men de två andra finns där, och redan från instegsmodellen X3 xDrive20 visar den goda tendenser. Komforten har nämligen lyfts tydligt från föregångaren, och trots ösregn på Autobahn förblir ljudnivån i kupén imponerande låg vid motorvägshastighet.

En omarbetning av chassit säkerställer en mer vridstyv X3, som tillsammans med en uppdaterad fjädring balanserar dynamik och komfort. BMW X3 är fortsatt en SUV med körglädje i fokus, men nu utan att vara lika styv som sin föregångare.

Silvergrå BMW X3 sedd från sidan

Körupplevelsen i den nya M50 är markant annorlunda än hos de mer folkliga varianterna. Den bayerska fyrhjulsdrivna bilen glömmer helt sin höjd och vikt när de sex cylindrarna börjar jobba. Dånet från motorn, som numera är en raritet, och de hårda växlingarna från den utsökta ZF-växellådan påminner om en sportbil från BMW som de var förr.

Även om fjädringen i M50 är adaptiv, är den hårdare som standard och bilen rullar på större 20-tums fälgar. Upplevelsen är därför mer stram och precis som den bör vara i en sportig toppvariant, men det sker på bekostnad av komforten över skarpa ojämnheter i vägen.

Vad kostar den?

BMW X3 xDrive20 startar vid 642 600 kronor och kommer med en generös mängd utrustning. Man får då den stora Curved Display, nyckelfri öppning, elektrisk baklucka, elektriskt justerbara sportstolar, klimatanläggning och Driving Assistant Plus med förbättrade assistanssystem. Laddhybriden X3 xDrive30e startar från 734 400 kronor med samma mängd utrustning.

Vill man byta förnuftet mot ett sexcylindrigt vrål kan BMW X3 M50 xDrive beställas från 930 000 kronor. Utöver den större motorstyrkan får man även mer utrustning som M Sport-bromsar, variabel sportstyrning, 20-tums lättmetallfälgar, adaptiva LED-strålkastare, stort ljudsystem och ett innovationspaket som ger fler kameror, utökade assistanssystem och head-up display.

En silverfärgad BMW SUV parkerad på en smal väg, med vidsträckta gröna fält och en ensam träd i bakgrunden.

En utförlig uppdatering

Den nya BMW X3 tar klivet in i en ny era där den ska hålla ställningarna tills Neue Klasse gör sitt intåg. Designen har stramats upp så att X3 nu i högre grad liknar de nyare elmodellerna från BMW. Invändigt är minimalism och ambientebelysning med och säkerställer en modern känsla, medan nya skärmar och system gör X3 högst aktuell.

En utförlig uppdatering av chassi och fjädring förbättrar de egenskaper som BMW X3 redan utmärkte sig med innan, med en sund blandning av långfärdskomfort och dynamik. Även om den inte är helt eldriven den här gången, säkerställer ett tekniskt imponerande hybridsystem och den härliga sexcylindriga radmotorn fortsatt relevans för de kunder som fortfarande kan lockas av en kraftfull förbränningsmotor.

Specifikationer

BMW X3 30e xDrive
Motor: R4, 1 998 cm², bensin + elmotor
Batterikapacitet: 19,7 kWh
Effekt: 299 hk / 450 Nm
0-100 km/h: 6,2 sekunder
Topphastighet: 215 km/h
Förbrukning: 1,0 l/100 km
CO2-utsläpp: 22 gram/km
Elektrisk räckvidd: 90 kilometer
Mått (L/B/H): 475/192/166 cm
Tjänstevikt: 2 140 kg
Dragvikt: 2 000 kg
Bagageutrymme: 460–1 600 liter
Pris: 734 400 kronor (X3 börjar på 642 600 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com