Tesla överraskar positivt, medan MG och Nissan är pressade när det gäller pålitligheten. Se vilka bilägare som har störst anledning att skrika ut sin frustration i denna stora undersökning.
TEXT Simon Hallenslev FOTO Bilbasen/PR
De 10 mest pålitliga bilarna
=9. Plats: Tesla Model Y – 99,2 %
Det är sant. Tesla har vänt på skutan och placerar sig nu på listan över de mest pålitliga bilarna efter att tidigare år ha fått en del kritik. Endast 4 % av de tillfrågade ägarna upplevde problem med sin Model Y, vilket gör den till den mest pålitliga elektriska SUVen på listan. Samtliga problem åtgärdades på garanti och alla berörda bilar var tillbaka på vägen efter högst en vecka på verkstaden. Tesla Model Y delar niondeplatsen med en Mini Cabriolet.
=9. Plats: Mini Cabriolet – 99,2 %
Mini Cabriolet har samma poäng som Tesla, trots att fler ägare upplevde problem med bilen. Totalt 7 % av ägarna hade problem med sin Mini Cabriolet, men felen var mindre omfattande och samtliga bilar var tillbaka på vägen samma dag de lämnades in på verkstaden. Infotainmentsystemet var den enda boven och problemen åtgärdades på garantin.
=5. Plats: Skoda Octavia – 99,3 %
För att göra förvirringen total, delar Skoda Octavia femteplatsen med tre andra bilmodeller. Specifikt gäller det tredje generationen Octavia, årsmodell 2012-2020, i bensinversionerna. Endast 6 % av ägarna hade problem, där alla var av mindre omfattning och kunde åtgärdas på garanti inom högst en dag på verkstaden.
=5. Plats: Porsche 718 – 99,3 %
Det är inte överraskande att hitta en Porsche på denna lista. I liknande undersökningar från både Tyskland och USA har biltillverkarna från Stuttgart nästan alltid en modell med. Detta hjälps naturligtvis av en särskild kundgrupp som tar hand om bilarna och kör färre mil. Endast 6 % av ägarna hade problem med sin Boxster eller Cayman, och alla problemen var mindre yttre skador.
=5. Plats: Lexus ES – 99,3 %
Liksom Porsche brukar Lexus ofta förekomma i dessa undersökningar, där försiktiga bilägare bidrar till stabila resultat. Endast 4 % av kunderna hade problem med sin Lexus ES, som alla var relaterade till infotainmentsystemet. Lexus täckte alla reparationer, som dock tog upp till sju dagar på verkstaden.
=5. Plats: Kia Picanto – 99,3 %
Den tredje och senaste generationen Kia Picanto är med i undersökningen. Trots att det är en billig stadsbil som oftast inte förvaras i varmgarage var problemen här begränsade till koppling eller växellåda. Endast 6 % av ägarna upplevde dessa problem, som snabbt åtgärdades på Kias sjuårsgaranti inom en dag.
4. Plats: Audi Q2 – 99,5 %
Audi har haft god försäljning med den kompakta crossovern Q2, som i år har sålt bättre än favoriten VW Polo. Alla Audi Q2-ägare kan andas ut, då endast 3 % av de tillfrågade i undersökningen har upplevt problem.
3. Plats: Mini Countryman – 99,7 %
Ägarna av Mini Countryman verkar nöjda med sin rymliga livsstilsbil, då endast 2 % av dem har haft problem. Det gäller den andra generationen Countryman, årsmodell 2016–2023. Alla problemen var mindre skador på yttre paneler som inte hindrade användningen av bilen och som kunde repareras på verkstaden inom en vecka.
=1. Plats: Toyota Aygo X – 100 %
En av de sista kvarvarande mikrobilarna, Toyota Aygo X, har enbart nöjda kunder. Inte en enda av de tillfrågade ägarna hade upplevt några problem under två års ägande.
=1. Plats: Lexus NX – 100 %
Aygo X får dela förstaplatsen med en modell från samma koncern. Lexus har ännu en bil på listan, den första generationen NX, årsmodell 2014–2021. Om man beställt en ny NX behöver man dock inte oroa sig, eftersom den fortfarande klarar sig bra med 97,6 % i undersökningen.
De 10 minst pålitliga bilarna
10. Plats: Range Rover Evoque – 78,3 %
Den mest kompakta modellen i Range Rovers modellprogram, livsstilsbilen Evoque, tar tiondeplatsen. Inte färre än 35 % av ägarna upplevde problem med elektronik och chassi. Två tredjedelar av ägarna fick vänta över en vecka på sin bil, och även om Range Rover täckte 86 % av reparationerna fick resten betala de kostsamma åtgärderna själva.
9. Plats: Seat Leon – 74,6 %
Hela 58 % av ägarna rapporterade fel på den fjärde och senaste generationen Seat Leon. De flesta problemen gällde infotainmentsystemet och påverkade därför inte användningen av bilen. Mer än hälften av ägarna fick vänta över en vecka på sin bil, men Seat täckte de flesta verkstadsbesöken.
8. Plats: Opel Corsa-e – 72,2 %
Den eldrivna Corsa är enligt undersökningen mer problemfylld än bensinversionen, då 25 % av ägarna haft problem med bilen. Här var problemen mer omfattande och rörde bland annat luftkonditionering, elektronik och batteriladdning, vilket kan hindra bilens användning. 61 % av kunderna fick kostnaderna täckta, medan övriga slapp relativt billigt undan.
7. Plats: VW Golf 8 – 70,4 %
Det är ägarna av VW Golf 8 med dieselmotor som drar ned snittet för modellen. Golf 8 har problem med infotainmentsystem och elektronik, medan dieseldrivna versioner även haft problem med växellådan. Reparationerna har varit dyra och under hälften av ägarna har fått dem täckta av VW. Totalt upplevde 30 % av Golf 8-ägarna problem.
6. Plats: MG ZS EV – 69,3 %
Den kinesiska MG ZS EV är den andra elbilen på denna tråkiga lista – men inte den sista. 40 % av ägarna rapporterade problem med bilen, där många fel krävde verkstadsbesök längre än en vecka. Luftkonditionering och 12-voltsbatteriet var de största bovarna, och även batteriet och laddningen krävde åtgärder, vilket ökade de genomsnittliga reparationerna.
5. Plats: Mazda CX-60 – 68,8 %
Mer än hälften av ägarna till Mazda CX-60 rapporterade problem med bilen. Närmare bestämt 62 % av dem. Problemen omfattade mer kritiska delar såsom chassi, elektronik och styrning, vilket förklarar placeringen. Mazda täckte kostnaderna för reparationerna, men 43 % av ägarna fick vänta över en vecka på sin bil.
4. Plats: Kia Sportage – 66,2 %
Den fjärde generationen av Kia Sportage, årsmodell 2016–2021, var särskilt problemfylld i dieselversionerna. Här hade 56 % av dieselägarna problem jämfört med 20 % av bensinägarna. Problemen rörde motor, växellåda och koppling, vilket medförde höga reparationskostnader. Lyckligtvis täcktes de flesta problem av garantin.
3. Plats: Opel Mokka-e – 65,6 %
Fel på 12-voltsbatteri, luftkonditionering och infotainmentsystem placerar elbilen Opel Mokka-e på en tråkig tredjeplats. Hela 55 % av ägarna rapporterade problem, och över hälften krävde verkstadsbesök längre än en vecka. Opel täckte dock 92 % av reparationerna, som annars blivit dyra för ägarna.
2. Plats: MG4 – 63,8 %
Trots att “endast” 30 % av ägarna hade problem med sin MG4, var problemen omfattande och inkluderade elektronik, interiör, yttre paneler, motor, infotainmentsystem samt laddning. MG täckte 55 % av reparationskostnaderna, vilket lämnade många kunder med höga räkningar och långa verkstadsbesök.
1. Plats: Nissan Juke – 50 %
Nissan Juke är undersökningens minst pålitliga bil med god marginal till andraplatsen. Även om “endast” 31 % av ägarna rapporterade problem med sin Juke, var de flesta problemen så allvarliga att bilen inte kunde köras. Detta lämnade många bilar på verkstaden i över en vecka, och Nissan täckte endast 35 % av kostnaderna för de mycket kostsamma reparationerna.