Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Audi Q6 E-Tron – en Audi när den är som bäst

Den viktigaste modellen för Audi på många år är äntligen klar för test, och den är som när Audi är som bäst – men den är inte gratis! Vi kör Audi Q6 E-Tron S Line Selection.
TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Audi är kända för att vara ordentliga. Även om Q6 E-Tron bryter en flerårig torka utan nya Audi-modeller, så firas lanseringen inte med färgglada lackeringar och konfetti. Den viktigaste Audin på länge har rullat in hos återförsäljarna och ut på vägarna utan något stort ståhej.

Audi Q6 E-Tron delar mycket med Porsche Macan Electric, som i kontrast kan beställas i en lila eller papaya-lackering med vinröd interiör. Här är Audi bara Audi och garanterar, förutom mer nedtonade färgval, en mer komfortorienterad teknisk inställning av Q6 E-Tron.

Det låter lovande, och jag har äran att se om det håller i verkligheten, när den länge efterlängtade Audi Q6 E-Tron Quattro S Line Selection står redo för att testas.

vit audi

Det finns en ny komfortkung i stan

Audi bröt den elektriska isen med modellen E-Tron (idag döpt till Q8 E-Tron), och om det är något den är, så är det bekväm. Denna egenskap har Audi överfört direkt till lillasyster; åtminstone i testbilen som i topputrustningsvarianten S Line Selection är utrustad med ett adaptivt luftfjädringssystem. Ett system som tydligt bygger på Q8-erfarenheten och tillför ännu mer välbalanserad komfort.

Upptäckten av den höga komfortnivån är en glad överraskning, eftersom min inledande upplevelse av bilen faktiskt är märkligt styv. Lyckligtvis visar det sig snabbt att en kollega före mig hade ställt in testbilen till att starta i Dynamic-läge. Allt återställs till Comfort, och Q6 E-Tron förvandlas omedelbart till stadens nya komfortkung.

Vit audi bakifrån

Audi Q6 E-Tron fungerar som ett effektivt ångstrykjärn som slätar ut varje ojämnhet på vägen. Oavsett om det är brunnslock i stan eller mjuka gupp på motorvägen, så tar Q6 hand om det och gör knappt ett ljud ifrån sig. Endast de stora fälgarna kastar ifrån sig lite vägbuller när man kommer upp i hastighet.

Efter att ha kört med allt i Comfort-läge i ett par dagar, justerar jag tillbaka en sak till det Dynamic-läge som jag tog emot den i: styrningen. Nog är den exakt, men den är också helt utan känsla. I jakten på att få något som åtminstone påminner om kontakt med framhjulen körs resten av testet med styrningen i dess tyngsta inställning.

Styrningen blir ett symptom på den komfortinriktning som Audi har satsat hårt på. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar, så titeln som komfortkung kommer på bekostnad av dynamiken. Med en vikt på 2 400 kg, hård styrning och en mjuk fjädring är Q6 lugn och stabil på landsvägarna – men den är aldrig speciellt engagerande.

framsäte i audi

Lyx kostar på räckvidden

Audi Q6 E-Tron är utrustad med ett kraftfullt batteripaket på 94,9 kWh som ger upp till 625 km i räckvidd. Det är om man inte gillar lyx. Den testade S Line Selection-varianten kör 64 km kortare med sitt tunga panoramaglastak och stora B&O-ljudsystem. Räckvidden på 561 km borde dock fortfarande vara tillräcklig för de flesta och verkar inte orealistisk.

Testveckan erbjuder helt optimala väderförhållanden för en elbil, och även på motorvägen är det möjligt att komma nära 500 km i Q6 om man kör försiktigt. Med 800V-arkitektur laddas bilen upp igen med upp till 270 kW, vilket innebär att en laddning från 10 till 80 procent kan minskas till endast 21 minuter.

ratt och vindruta i audi

Kupé och skärmar

Att påstå att det finns problem med kupén är en överdrift – om man inte kommer från en Q8 E-Tron. Nog trumfar Q6 sin storasyster på komfort, men när det gäller bygg- och materialkvalitet kan den inte mäta sig.

Kupén är som utgångspunkt inpackad i mjuka material, och både ambient belysning samt tre digitala paneler ger en kupé som ser dekadent ut. Känner man efter kommer man dock upptäcka att det bakom de mjuka materialen döljer sig tunna plastmaterial utan tyngd.

Hård plast har också letat sig ganska högt upp, där särskilt de högblanka partierna på mittkonsolen och runt skärmarna fångar ögat. Slutligen har vi de många touch-knapparna som täcker både ratten och dörrsidan. De blir aldrig trevliga att hantera och blir små irritationsmoment som tar udden av helhetsupplevelsen. Det är synd, för förutsättningarna finns där. Ta bara S-Line-sätena, som är fantastiskt bekväma och ger en komfortabel samt överskådlig förarposition. Positionen bakom ratten är dessutom härligt hög, vilket ger en bra överblick och en känsla av att man tronar över sina medtrafikanter.

ratt i audi

Tekniken är också ganska vass. Den digitala instrumenteringen på 11,9” och infotainmentskärmen på 14,5” är integrerade i en mjuk båge i instrumentpanelen, precis som man ser på nya BMW-modeller, och har Audis senaste MMI-system. Systemet är kanske inte det mest intuitiva på marknaden, men skärmarna är kristallklara och en snabb processor eliminerar alla former av fördröjning.

Den extra skärmen på 10,9” för passageraren som testbilen är utrustad med är helt onödig. Den följer samma stil som de två andra skärmarna, men eftersom användningsmöjligheterna är så begränsade är den egentligen bara en dyr gimmick. B&O-systemet är dock allt annat än en gimmick, och även om det kostar en slant extra, känns det som en bra investering. Det låter fantastiskt bra.

baksäte i audi

Plats för alla

Audi Q6 E-Tron placerar sig i modellserien mellan Q4 och Q8 E-Tron, men sett till storleken är den närmare Q8. Det är goda nyheter för stora familjer, eftersom Q6 rymmer även de med långa ben. Här finns gott om plats för både knän och huvud, där det sistnämnda även underlättas av panoramaglastaket. Bredden är nästan identisk med Q8, så mittplatsen på baksätet kan utan problem användas för en vuxen på kortare resor.

Ett stort bagageutrymme rymmer totalt 526 liter med bred öppning och utan en hög lastkant. Det borde med andra ord vara enkelt att få in en Bugaboo där bak. Ett rymligt frunkutrymme på 64 liter är praktiskt och rymmer mer än bara en laddkabel.

bagageutrymme i audi

Lyx kostar punkt slut

Det är redan konstaterat att lyx kommer med bekostnad på räckvidden. Viktigare är dock att lyx självklart också kostar pengar – och Audi Q6 E-Tron S Line Selection Quattro är inte billig. Med stort batteri och två elmotorer i Quattro-versionen med 388 hk och 580 Nm startar Q6 på 899 000 kronor, medan S Line Selection-utrustningsnivån går upp till 1 049 000 kronor.

Audi Q6 E-Tron kan köpas från 839 000 kronor med samma stora 94,9 kWh batteri som i Quattro, men med en enda elmotor på bakaxeln som ger 306 hk. Det verkar som ett bättre val på papperet, men eftersom denna basversion inte kan väljas med det härliga luftfjädringssystemet som vi har testat, vågar jag inte uttala mig om det. Ett senare test får avgöra om den versionen är den rätta.

Essensen av Audi

Audi Q6 E-Tron är Audi när det är som bäst. Å ena sidan lite konservativ, å andra sidan väldigt välbyggd. Diskret, bekväm och på alla sätt välfungerande. Kupén är kanske åt det mer ordinära hållet, men allt fungerar och är placerat inom armlängds avstånd från föraren, som finner sig till rätta i samma ögonblick som baken landar i lädret.

Om ekonomin är mycket god och en Audi Q8 E-Tron har varit på din radar, då bör Audi Q6 E-Tron S Line Selection vara din nya favorit. Komforten är kunglig, rymligheten är tydlig, och så är den fullproppad med den senaste tekniken som inte bara säkerställer god räckvidd och snabb laddning, utan också moderna reglage i kupén.

mittkonsol i audi

Om Audi Q6 E-Tron övervägs som ett rymligt alternativ till lillasyster Q4 E-Tron, får tiden visa om basversionen duger. Det finns till och med en variant på väg med ett mindre batteri, som blir ännu billigare, och om den bara är något i närheten av den utrustning vi har testat här, ser det ljust ut för Audi och deras nya och viktiga modell.

SPECIFIKATIONER

Audi Q6 E-Tron S Line Selection Quattro

Motor: Elmotorer (fram och bak)
Effekt: 387 hk / 275 + 580 Nm
0–100 km/h: 5,9 sekunder
Toppfart: 210 km/h
Förbrukning: 19,5 kWh/100 km
Räckvidd: 557 kilometer
Batterikapacitet: 100 kWh
Laddkapacitet: 270 kW
Mått: 477/194/165 cm
Tjänstevikt: 2 400 kg
Dragvikt: 2 400 kg
Bagageutrymme: 526–1 529 liter

Pris: 1 049 000 kr (Q6 E-Tron finns från 749 000 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS