Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Krönika: Biltillverkarna säljer ofärdiga bilar – utan att skämmas

En tråkig trend sprider sig bland biltillverkare över hela världen. De skickar snabbt ut ofärdiga och felbehäftade elbilar på vägarna – och kunderna blir sittande med en bil som inte håller måttet.

TEXT: Simon Hallenslev FOTO: Bilbasen

OTA står för Over-the-Air och refererar inom bilindustrin till trådlösa mjukvaruuppdateringar. Ett begrepp och en teknik som Tesla tog täten med 2012, och som sedan dess har spridit sig bland biltillverkarna. Det ska vi vara tacksamma för. Tekniken gör det möjligt att uppdatera bilens mjukvara, inklusive infotainmentsystem, säkerhetssystem, motorstyrning och andra funktioner, via internet utan att behöva besöka en verkstad. Som bilägare har du alltid den senaste mjukvaran i din bil och kan till och med lägga till nya funktioner eller optimera system medan bilen står i carporten.

Tyvärr används OTA i allt högre grad som ett verktyg för att skynda på lanseringar av elbilar som helt enkelt inte är färdiga. Biltillverkarna befinner sig i en verklighet där tekniken utvecklas med blixtens hastighet. Det betyder att om elbilarna inte skickas ut snabbt på vägarna blir de föråldrade när de väl når handlarna. Därför rullar det ut ofärdiga bilar från produktionsbanden, väl medvetna om att de inte är klara – för det kan ju lösas med OTA.

Problemet är bara att varken du som privatkund eller yrkesperson kan veta vad du får när bilen inte är färdig.

Blå volkswagen id.4 utanför hus.

Svart skärm och slöa assistenter

Om din diskmaskin inte kunde diska skedar det första halvåret, skulle du då acceptera det? Troligen inte! Så varför är det då okej att elbilar skickas ut på vägarna med stora fel och brister? Som så kallad pionjär med OTA-begreppet var Tesla bland de första att kalibrera ABS-systemet i Model S genom en trådlös uppdatering 2016. Det var något med bromssträckan…

Både Ford och Toyota har använt OTA för att rätta till räckvidden i sina elbilar. 2021 var Ford tvungna att göra en större uppdatering av Mustang Mach-E för att få ordning på batterihanteringsmjukvaran och därmed energiförbrukningen. Toyota gjorde något liknande och ändrade en batteribuffert som gjorde att BZ4X blev ifrågasatt.

VW hade en period med ID.3 och ID.4 där infotainmentsystemet regelbundet frös och hade fel. Det tog ett år att få ordning på det. Volvo skickade också ut EX30 med ett infotainmentsystem som frös och blev svart. Dessutom var mobilnyckeln inte klar vid lanseringen, vilket tvingade kunder att använda nyckelkort vid B-stolpen för att låsa upp bilen.

Parkerad vit volvo ex30.

Under vårt långtidstest av XPeng G9 fick vi gång på gång höra att en mjukvaruuppdatering var på gång. En uppdatering som skulle göra farthållare och filhållningsassistans någorlunda användbara. Den sköts dock upp så länge att vi aldrig såg den under vårt tre månader långa lån.

Senast är det Polestar. Den nya Polestar 4 har visat sig vara ett lotteri med enbart nitlotter, där varje kund får sitt problem att krångla med. Med undantag för det bakre vänstra blinkersljuset, som bara fungerade sporadiskt(!), hade vi inga stora fel på vår testbil. Det har dock andra kunder och kollegor haft, och det för mig till kärnan av denna bittra text.

Ingen vet vad de får

Polestar 4 är det senaste slående exemplet på att ingen kan gardera sig mot de fel som biltillverkarna skickar ut sina bilar med för närvarande. Vår testbil var (utöver blinkersfelet) felfri och efter en veckas test fanns det inget alls att anmärka på. Kanske läser du en sådan recension och tänker att den är värd en provkörning, och om testbilen fungerar också där, så är du fast.

Vid bil parkerad vid kaj framför byggnad.

Bilen som landar i garaget kan dock fortfarande vara felbehäftad, som många har upplevt. Plötsligt har du en bil som inte aktiverar assistanssystem eller svarar på input från infotainmentskärmen. Du har ett bilmedium du förlorar förtroendet för och en säljare som lugnar dig med att nästa OTA, som är precis runt hörnet, löser alla dina problem.

Å andra sidan finns det också en utmaning i att vi som fackpersoner ägnar orimligt mycket tid åt att beskriva ett problem som kan vara löst om en månad. I det ögonblick biltillverkaren rycker upp sig är problemställningen inte längre relevant, och en negativ recension kan kanske till och med ha blivit positiv.

Den enda riktiga lösningen på detta problem är att biltillverkarna slutar missbruka möjligheten med OTA. De måste sluta skicka ut bilar som varken är färdiga eller halvfärdiga. Det skapar sura och förvirrade konsumenter och fackpersoner som inte har en chans att bedöma om en produkt är bra eller dålig. Det är slappt!

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS