Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Veckans fynd: Sällsynt BMW 320Si är ett potentiellt samlarobjekt

Utvändigt ser denna bil ut som en helt vanlig BMW 3-Serie sedan, men under huven döljer sig en motor med racing-DNA som gör den mer sällsynt än en genomsnittlig Ferrari.

TEXT: Simon Hallenslev FOTO: Säljbilder

När BMW 320Si lanserades i slutet av 2005, kallades den för ”den fattiges BMW M3”. En något nedlåtande benämning som snabbt ersattes med ”en oupptäckt pärla”, och idag beskrivs den bäst som ett potentiellt samlarobjekt. Här handlar det nämligen om en racingorienterad 3-Serie som endast tillverkades i 2&mnsp;600 exemplar för att säkra BMW deltagande i WTCC (World Touring Car Championship). Endast 44 av de totalt 2 600 exemplaren såldes nya i Sverige, och exakt hur många som har sålts i denna fantastiska ‘Japan Red’-lackering är svårt att säga – men du är garanterat den enda på din gata! Bilen finns till salu hos återförsäljaren Motor Fly i Avesta för 179 900 kr, och om du vill lära känna dess sällsynta historia kan du läsa mer om modellen här.

Röd BMW parkerad framför en verkstad med BDS-skyltar.

En M3 för fattiga?

År 2006 kostade en sprillans ny BMW M3 E90 omkring 700 000 SEK. En BMW 320Si kostade hälften, och därför är smeknamnet inte helt orättvist. Prisskillnaden innebär också att du inte får den samma vrålande V8-motor som sitter i M3 E90-generation. I 320Si får du nöja dig med en fyrcylindrig bensinmotor på två liter utan turbo, som levererar 174 hk. Det låter kanske inte mycket, men kom ihåg att motorn i BMW 320Si utvecklades specifikt för motorsport. I början av 2006 ändrades reglerna för deltagande i WTCC, vilket innebar att biltillverkare var tvungna att sälja minst 2 600 personbilsversioner av sina racerbilar innan de fick delta.

BMW producerade exakt 2 600 exemplar av BMW 320Si och endast 44 av dem hamnade i Sverige. Ansträngningen var dock värd för BMW, då 320Si vann två världsmästerskap 2006 och 2007. Den sällsynta BMW 320Si har också kört hem segrar för svenska team i STCC (Swedish Touring Car Championship).

Röd BMW sedan sedd bakifrån, parkerad vid ett staket.

Kör som en racerförare

Det är inte lätt att göra en fyrcylindrig motor rolig utan turbo. Därför behövde BMW kalla in hjälp från sitt Formel 1-team när de utvecklade 320Si. Med hjälp av Sauber-specialister fylldes motorn med racinglösningar som speciella cylinderfoder, vevstakar och en så kallad bedplate som styvar upp blockets nedre del. Ventilsystemet Valvetronic kastades ut till förmån för ett konventionellt gasspjäll som klarar högre varv. Resultatet blev 24 extra hästkrafter jämfört med en vanlig BMW 320i, vilket innebär att 320Si har totalt 173 hk och accelererar från 0 till 100 km/h på 8,1 sekunder.

Det låter kanske inte imponerande, men magin i BMW 320Si uppstår när man kör den hårt, som en racerförare. Den racingorienterade finjusteringen från Formel 1-avdelningen innebär att du måste varva upp för att få ut den fulla effekten. Med endast 200 Nm är motorn byggd för att leverera sitt max vid 7 000 varv. Tillsammans med en ombyggd framvagn, sportfjädring och specialfälgar innebär det att BMW 320Si ger en helt annan och mer sportig körupplevelse än någon annan 3-Serie från samma period.

Och du behöver inte ta mitt ord för det! Det räcker med några få Google-sökningar för att hitta nätets stora entusiasm för BMW 320Si. Går du lite längre tillbaka i tiden och läser de första recensionerna från bilens lansering hittar du nästan bara lovord.

Bild på bilens interiör med ratt och växelspak i fokus.

Ett potentiellt samlarobjekt

BMW byggde över 10 000 exemplar av BMW M3 E90, och även om V8-motorn är fantastisk blir den nog aldrig riktigt sällsynt. Det gör däremot denna BMW 320Si, som med endast 2 600 exemplar, en Formel 1-optimerad motor och flera framgångar inom motorsport har potential att bli ett äkta samlarobjekt. Dessutom är detta exemplar på Bytbil i exceptionellt gott skick med endast 7 680 mil på mätaren, vilket tillsammans med originallackeringen ‘Japan Red’ gör den ännu mer unik. Ändå behöver du bara betala 179 900 SEK för denna veckans fynd.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS