Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Veckans fynd: Kör som en miljonär för småpengar i Mercedes-Benz S500 Coupé

Om du vill köra runt som en IT-miljonär från 90-talet är det nu du ska slå till. För under 200 000 kr kan du köpa en bil som bara toppdirektörer hade råd med när den var ny.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Försäljningsbilder

Föreställ dig följande scenario: du är ett av 90-talets stora namn i IT-världen och saknar en bil att parkera på grusuppfarten framför din villa i Djursholm. Vad köper du? Mitt förslag är denna Mercedes-Benz S500 Coupé! Hos den lokala Mercedes-Benz-återförsäljaren kostade denna skönhet från 1,2 miljoner kronor 1994, vilket med hänsyn till inflationen motsvarar drygt 2 miljoner kronor idag.

Så mycket behöver du dock inte betala för veckans fynd. Om du är bra på kreativ matematik kan man säga att du faktiskt sparar 1,8 miljoner kronor. Den kostar nämligen 199 900 kronor och säljs av Linköping Autocenter. Här handlar det om ett ytterst välskött exemplar som kan få dig att känna dig som en miljonär för småpengar. Och om du har svårt att förstå hur en Mercedes-Benz S500 Coupé kunde kosta så mycket, är det för att denna W140-generation var en av de mest lyxiga och tekniskt avancerade bilarna för sin tid.

Frå Mercedes snett bakifrån i bilhall

Det bästa från Stuttgart

Det är ingen nyhet att S-Klassen präglar de andra modellerna i Mercedes modellprogram och sätter standarden för både lyx och teknik. S i S-Klass står för ‘Sonderklasse’ på tyska, vilket översätts till specialklass. Mercedes använder denna specialklass för att introducera nya innovationer, som senare hittar till andra modeller. Denna W140-generation av S-Klassen var därför den första Mercedes-modellen som utrustades med dubbelt isolerade rutor för att säkerställa maximal ljudisolering.

Framstolar och ratt var elektriskt justerbara med minne, vilket idag inte låter som någon stor nyhet – men det var stort 1993! Dessutom var backspegeln elektrisk och kunde justeras med samma minne som ratt och förarsäte. Denna generation av S-Klassen fick också ett tvåzonigt automatiskt klimatkontrollsystem som kunde fortsätta fungera i 20 minuter efter att motorn stängts av.

Interiör i Mercedes

Den sista riktiga S-Klassen?

Denna Mercedes-Benz S500 Coupé blev naturligtvis inte den sista S-Klassen, då vi idag är på den fjärde generationen efter W140. Ändå diskuteras det ofta bland entusiaster om denna generation egentligen markerar slutet på en helt särskild era för S-Klassen.

S-Klassen i W140-generationen kallas nämligen för den sista överutvecklade S-Klassen. Mercedes använde, som tidigare nämnt, S-Klassen för att introducera nya tekniska innovationer i världen. Därför var utvecklingskostnaderna alltid skyhöga och gjorde att S-Klassen sällan var en särskilt lönsam modell.

Baksäten i Mercedes.

W140-generationen, som byggdes från 1991 till 1998, ryktas ha kostat Mercedes omkring 1 miljard dollar att utveckla, vilket omräknat efter inflation och i svenska kronor motsvarar svindlande 26 miljarder kronor. Utvecklingsprocessen överskred nämligen budgeten flera gånger. Till slut blev det dyrt för de välbärgade Mercedes-kunderna, eftersom W140-generationen kostade hela 25 procent mer än sin föregångare när den nådde återförsäljarna.

En av huvudorsakerna till att budgeten spräcktes var att Lexus hann före Mercedes. Lexus LS lanserades kort innan S-Klassen 1989 och var fullproppad med utrustning och modern teknik – så mycket att Mercedes inte kunde hänga med. Därför gick Mercedes tillbaka till ritbordet, spenderade ännu mer pengar och försenade lanseringen med 18 månader.

Budgetöverskridanden och förseningar är inte ord som de ordentliga tyskarna tycker om. Därför kostade den nya S-Klassen Mercedes chefsingenjör Wolfgang Peter jobbet. Efter detta beslutade ledningen att S-Klassen i framtiden skulle vara en marknadsdriven bil snarare än en ingenjörsdriven. Därför blev W140-generationen den sista S-Klassen där ingenjörerna hade fria tyglar och enorma budgetar.

Grå Mercedes från sidan i Bilhall

Ett (halv)sällsynt fynd

Mercedes-Benz S500 Coupé är inte en bil man ser varje dag. Den är faktiskt halvsällsynt, eftersom S-Klassen i W140-generationen främst producerades som sedan med fyra dörrar. Totalt såldes 406 710 sedanvarianter av W140 S-Klassen, medan endast 26 022 coupéer som veckans fynd. Om detta halvsällsynta, överutvecklade ingenjörskonstverk ska bli ditt, finns den till salu hos Linköping Autocenter för 199 900 kr. Du hittar den här, om den inte redan är såld.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS