Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Testet avslöjar: Laddhybrider är INTE symbolpolitik

Men orättvist att tjänstebilsförare får köra storsäljaren för 1500 kr / mån

Sveriges mest sålda laddhybrid just nu är Volkswagen Passat GTE.
Senaste månaderna har över 2000 svenskar fått leverans av den storsäljande laddhybriden. Under 2020 kan den bli Sveriges mest sålda bil.
***
Enligt kände motorjournalisten Robert Collin är laddhybrider bara ”en oseriös symbolhandling” – han anser att köparna borde ha valt en dieselbil i stället – för miljöns skull. Även svenske miljöprofessorn Runar Brännlund sade nyligen att dieselbilar är bättre för miljön än laddhybrider.
***
Vi gav oss ut i en splitterny Passat GTE  i jakt på sanningen och undersökte fakta. Och fann att miljöprofessorn och Robert Collin inte verkar ha förstått någonting.

Vad är det som inte klickar mellan laddhybrider, elbilar och vissa män? Oavsett om de heter Jeremy Clarkson, Robert Collin eller miljöprofessor Runar Brännlund verkar de ha en fast uppfattning om att laddhybrider och elbilar fungerar dåligt och att dieselbilar är bättre för miljön. Allra argast på laddhybriderna är Aftonbladets Robert Collin.
– Det är bara en symbolhandling utan någon uppföljning av politikerna och det är oseriöst. Miljön vinner ingenting på symbolhandlingar, sa han till BytBil förra året, i en artikel som blev mycket uppmärksammad.

Det viktigaste argumentet mot laddhybrider verkar vara att de möjligtvis kan dra mer bränsle än en dieselbil på långa körningar. De går inte att köra med till Norrland på ett bra sätt, och fungerar knappt på vintern.

Därför tog vi ut Sveriges just nu mest sålda laddhybrid Volkswagen Passat GTE på ett längre test under december månad.

Vi börjar med det viktigaste argumentet till att inte köpa en laddhybrid: De påstås dra mer än en dieselbil på längre körningar. Vi laddar det nya större batteriet på 13 kWh fullt på Passaten och ställer in navigatorn på Södertälje, knappa 15 mil bort. Det där med att ställa in navigatorn är nämligen mycket viktigare på en laddhybrid än en vanlig bil. Bilens dator ser nämligen till att hushålla med strömmen under resan, så att den tömmer batteriet på ett optimalt sätt för att spara bensin när du kör bilen i hybridläge med både bensin- och eldrift.

Resultatet i Passatens fall är att den har dragit ett snitt på 0,31 liter bensin per mil under resan som var cirka 14 mil. Vi garanterar att Volkswagen inte har någon dieselbil som kommer ner i de siffrorna. Visserligen har vissa bränslebolag upp till 50 procent HVO i dieseln redan i dag, vilket jämnar ut jämförelsen något, men i stort sett är laddhybriden oslagbar på resor upp till 15-20 mil. Kör vi längre än så börjar förbrukningen krypa uppåt och någonstans runt 30 mil enkel väg börjar dieseln bli effektivare. Men hur många av oss gör egentligen så långa resor ofta? Den som gör det varje vecka kan överväga att strunta i laddhybriden och köpa en dieselbil.

Sedan har vi det där med korta körningar. Motståndare till laddhybrider hävdar att räckvidden på endast elektricitet är snudd på obefintlig och att tillverkarnas siffror är helt överdrivna. Efter 42 mils vardagskörning under mer än en vecka på landsbygden norr om Stockholm måste vi be att få invända. Totalt har bilen på dessa mil dragit 11 liter bensin. Och nästan alla resor till och från arbetet, för inköp av mat och hämtning på skolor och förskolor har gått på elektricitet. Knepet är att bilen måste laddas så fort den står parkerad. Volkswagen anger räckvidden till 55 km. I verklig körning som sker mestadels på 50- och 70-vägar och med mycket start och stopp kommer vi 53 km med Passat GTE. Och det är ändå under december, dock den varmaste julmånaden vi upplevt. Här hade en dieselbil behövt kallstartas 10-tals gånger och erfarenhetsmässigt vet vi att en större familjebil vill dra mellan 0,6-0,8 liter diesel per mil under liknande förhållnaden. Här vinner alltså laddhybriden en knockoutseger över dieselbilen.

Motståndarna till laddhybrider tycks inte ha kört samma bilar som jag har gjort. Eller så kör de över 30 mil om dagen varje dag (11 000 mil per år) i ett landskap med permafrost där bilen aldrig kan köras på batteriet. För motståndet mot laddhybrider verkar bygga på fördomar och ovilja att ta till sig ny teknik. I dagens läge är laddhybriden en svårslagen kompromiss som kan köras på elektricitet i vardagen, men som nu med en på många vägar dålig laddinfrastruktur även fungerar bra på långresor. För medellånga resor på upp till 15 mil är Passat enormt bränsleeffektiv. En sak som överraskar oss under testet är att bilen går väldigt snålt i stadstrafik även med helt urladdat batteri. Vi noterar 0,39 under en körning på över en mil med tomt batteri. Hemligheten är att bilen också fungerar på samma sätt som en elhybrid och återvinner rörelseenergi från körning och inbromsning. Och även om batteriet står på noll verkar det finnas en del dolda reserver för korta körningar.

Hur är bilen i övrigt då? Har de som gjort Volkswagen Passat GTE till Sveriges mest sålda laddhybrid gjort ett bra val? Ja, rent ekonomiskt verkar det vara ett klokt beslut. Huvudalternativet till Passat GTE, Volvo V60 T6 Twin Engine, är betydligt dyrare och du måste vänta nästan ett år på leverans. En GTE kan du få inom några månader. Bilen är dessutom väldigt förmånlig att ha som tjänstebil. Med miljörabatt och lite extrautrustning kostar den mindre än 2000 kr i skatt per månad för den som brukar den som tjänstebil. Ska du köpa bilen privat krävs det att du nästan aldrig kör den på bensin, då kan du faktiskt spara uppåt 60 000 kr på skatter och bränsle under tre år, även om regeringens politik är djupt orättvis mot privatpersoner som vill köra miljövänliga nya bilar.

Nya Passat som fick en facelift under 2019 är försiktigt uppdaterad. Exteriört sett är skillnaden mot den tidigare modellen minimal, men en hel del ny teknik gör färden enklare. Bilen har bland annat fått uppdaterat teknik för självkörning och är numera väldigt vilsam att köra på motorväg. Det räcker att hålla en hand på ratten när du har den stabila filhållningsassistenten inkoppplad.

Inredningen i bilen har uppdaterats med digitala skärmar, annars är det mesta sig likt i grundlayouten. Kvalitetskänslan är hög, men materialen är lite mindre påkostade än i Audi och Volvo. Men Passat bjuder ändå på en premiumkänsla och är lagombil som ägarna kan känna stolthet över.

Räckviddsmässigt så går den nya GTE:n 40 procent längre på el och systemet sparar också mycket mer bränsle på långkörning i hybridläge. Det är det stora lyftet för modellen.

Bilen bjuder på trygga och stabila vägegenskaper även på kurviga vägar och när den pressas. Den understyr tryggt i de flesta situationer. Känslan i styrningen är inte lika närvarande och exakt som i Volvos VEA-bilar, men tillräckligt skön och exakt för att fungera bra i alla vardagskörning. Men någon nöjesmaskin är inte själva chassit. Drivlinan ger dock riktigt bra knuff om du känner för att busköra, eller behöver göra snabba omkörning. 0-100 km/h går på under sju sekunder. Hur relevant det nu är i en miljöbil?

Snacket om ”oseriös symbolhandling” verkar alltså bygga på fördomar och missuppfattningen att alla kör över 30 mil om dagen. För det stora flertalet svenskar som kör 1500 – 2000 mil om året och gör någon enstaka långresa om året till fjällen är Passat GTE en utmärkt bil, och miljön blir också en stor vinnare jämfört med traditionella bensin- och dieselbilar.

Dock finns det en djup politisk orättvisa med bilen. Den som har tjänstebil kan åka runt i en splitterny Passat för mindre än 2000 kr per månad i skatt – och dessutom gör vinst på bränsleersättning för tjänstemil. För en privatperson landar ägandekostnaden i stället på 5000-6000 kr. Det är obegripligt varför regeringen missgynnar privatpersoner som vill köra miljövänligt. Morötter fungerar oftast bättre än piskor, och här är bonus-malussystemet otillräckligt för privata bilköpare.

Äga
+++++
Har du möjighet att få köra en Passat GTE som tjänstebil? Grattis i så fall, då har du en kompetent och rymlig familjebil från cirka 1500 kr per månad i skatt. Ett mer ekonomiskt bilägande är svårt att hitta i dag. För privatpersoner är den dock ofta dyrare att äga och bruka än motsvarande Passat med diesel- eller bensinmotor En privatperson får betala 5000 kr i månaden i privatleasing, mer än tre gånger mer än tjänstebilsföraren, djupt orättvist. Det är dumt och orättvist att regeringen missgynnar privatbilister som vill vara miljövänliga.

Köra
++++
De nya förarassistanssystemen är rejält förbättrade i den nya Passaten och det ger en vilsam och säker körning vid långresor. Se bara till att du inte nickar till eller tappar uppmärksamheten. Passat känns trygg och säker i. de flesta situationer.  GTE-drivlinan med 245 hk ger riktigt bra drag när du trycker på gasen. Styrningen är inte lika exakt och skön som Volvos, men tillräckligt bra för alla situationer.

Säkerhet
+++++
Modellen har några år på marknaden nu, men krocktestades med högsta betyg av Euro. Ncap. Har alla de senaste assistanssystemen, vilket förbättrar säkerheten. Passat står sig fortfarande bra.

Miljö
++++
Laddhybriddrivlinan sparar in stora mängder CO2-utsläpp. Kör du bara korta sträckor och har möjlighet att ladda ofta kan du köra bilen nästan enbart på el. Endast på mycket långa resor är den mindre energieffektiv än en dieselbil. Näst högsta betyg, då den trots allt inte är lika klimateffektiv som en elbil.

Komfort
++++
Bilen går tyst och mjukt i elektriskt läge. Komforten är fin på längre körningar även när bilen körs i hybridläge.  Fjädringen sväljer ojämnheter på ett bra sätt och bilen är bekväm även på längre motorvägsetapper. Sköna stolar som inte tröttar ut ryggen ens på långkörning.

Utrymmen
+++++
Passat är riktigt rymlig, fram bak och i bagageutrymmet. Större utrymmen än närmsta konkurrenten V60, nästan jämnstort med en V90. De flesta familjer som är fyra-fem personer klarar sig utmärkt med en Passat. Enda anledningen till att åka suv är att du vill åka högre och att det ska vara lättare att stiga in och ur i bilen.

Helheten
++++
En väldigt bra kompromiss mellan elektrisk bil och förbränningsmotor, som även går snålt på långa sträckor. Som tjänstebil går det knappast hitta ett mer ekonomiskt val om du behöver utrymmen till hela familjen. Modellen har några år på nacken, men fungerar väldigt bra fortfarande i de flesta avseenden.

Fakta Volkswagen Passat GTE Sportscombi

Pris: Från 458 500 kr.
Miljöbonus: 33 000 kr.
Förmånsvärde, brutto: 2946 kr / mån (läggs på toppen av inkomsten)
Motor: 1,4 liter 4-cylindrig bensinmotor (156 hk) + elmotor (115 hk), systemeffekt: 218 hk
Drivning: Framhjulsdrift.
Växellåda: 6-stegad automat.
Batteri: 13 kWh.
Räckvidd på enbart el: 5,5 mil (WLTP).
Lastvolym: 483–1 613 liter (VDA).
Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com