Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Få snabbaste Volvon någonsin - för 1800 kr/mån

Rena fyndet som tjänstebil - men svindyr för privatpersoner som vill vara miljövänliga

Ska en miljöbil köras mjukt och snålt eller hårt och aggressivt?
Volvo V60 T8 Twin Engine är dubbelnaturen som klarar att både vara sävlig miljöbil och snabb sportbil beroende på hur hårt du trampar på gasen.
BytBil har testat laddhybriden som i konkurrens med Volkswagen Passat GTE kan bli Sveriges mest sålda klimatbonusbil i år.

Volvo V60 Twin Engine avslöjar samtidigt de orättvisa villkoren för bilägare i Sverige. En tjänstebilist betalar endast 1800 kr / mån för ladd-Volvon och får laddstolpen hemma gratis av företaget. En privat ägare som vill vara miljövänlig måste punga ut med 8 000 kr / mån för ladd-Volvon.

Under 2019 var Volvo V60 Sveriges mest sålda bil och Sverige är ett av de få länderna där Volvo säljer fler herrgårdsvagnar än suv:ar. Men Volvo hade märkligt svårt att leverera sina bästsäljare som laddhybrider. Under slutet av 2019 sålde Volkswagen Passat GTE i större upplaga än alla Volvos laddhybrider tillsammans. Ska Volvo hålla ställningarna som Sveriges mest sålda bilmärke och V60 vara den mest sålda bilmodellen måste det bli ändring på den saken.

Kunderna verkar inte saknas – den som vill ha en Volvo V60 i laddhybridutförandena T6 eller T8 Twin Engine (eller Recharge som Volvo numera kallar dem) måste vänta flera månader på leverans. Enligt Volvo beror de långa väntetiderna på batteribrist. Enligt Volvo Cars ska leveranstiderna sjunka till cirka tre månader, något som är helt nödvändigt om Volvo ska sälja 20 procent laddbara bilar i år och slippa EU-böter. Och som av en händelse meddelar Volvo-handlare i dagarna att du nu kan få en V60 Twin Engine redan i april.

Att Volvo V60 Twin Engine är en betydligt klimatsmartare bil än sina syskon med enbart diesel- eller bensinmotor råder det ingen tvekan om. Efter att ha testat bilen i över 60 mil, omväxlande korta körningar runt tätorter och några längre landsvägskörningar i hybridläge har bränslemätaren inte rört sig. Innan vi lämnar tillbaka bilen tankar vi fullt: 11 liter bensin på tio dagar är åtgången. En Volvo V60 T5 under motsvarande körning vill ha minst 55 liter bensin.

Bilens allra starkaste sida ger sig tillkänna direkt när vi hämtar den: Designen. Alla Volvos nya modeller är numera snygga på riktigt. Volvo V60 är inget undantag och den här T8-bilen kommer i extra läcker men smutskänslig vit kulör med pärlemoeffekt. Att de flesta bilköpare håller med om att bilarna ser attraktiva ut torde vara oomtvistat. Volvo Cars slog nytt försäljningsrekord på en fallande marknad. Visst är bilarna bra, men en stor del av framgångsreceptet är den lyckade designen. V60 har betydligt skönare proportioner än storebror V90 som gör sig bäst i Cross Country-versionen. Men Volvo har utan tvekan skaffat sig en ny identitet som många gillar och är i många fall snyggare än de numera karaktärslösa tyska rivalerna.

Vi öppnar dörren och konstaterar att Volvos premiumkänsla hänger med även i den billigaste versionen av SPA-plattformen, V60. När det gäller designen som Volvo lade grunden till 2015 när XC90 lanserades så står den sig fortfarande bra och känns mer elegant och moderna än flera av de tyska rivalerna. Materialen känns påkostade och gedigna och är väl så bra som Audi. Knappar och vred har förvisso en bit kvar till rivalen från Ingolstadt, men å andra sidan finns det nästan inga knappar i Volvo längre. Volvos moderna stolar är fastare och kramar kroppen hårdare än de gamla fåtöljerna från förr. Man sitter skönt till en början, men vissa får mer ont i ryggen av nya Volvobilar på långresan jämfört med de gamla trotjänarna från Hisingen.

Den största nackdelen med laddhybriden i vardagsbruk jämfört med de reguljära varianterna är att bilen i princip endast är fyrsitsig. Volvo monterar batteriet i kardantunneln och benutrymmet vid mittplatsen i bak har åkt all världens väg, eller ja, rättare sagt har den gått åt till batteriet. Endast barn med korta ben, eller vuxna som åker en kort bit är lämpliga för mittplatsen. Vid långfärd är det risk för svåra knäsmärtor på mittplatsen Det här känns omodernt på en ny bilmodell år 2020, Volvo.

Vi vrider om startvredet i mittkonsolen och trycker Orreforsspaken bakåt ett par gånger för att få i Drive-läget. Eller var det tvärtom? Volvos växelväljare i laddhybriderna är lite förvirrande innan man har vant sig. Äntligen, det här har vi väntat på sedan 1998 bör Volvo 940 lades ned. Ja, att köra en ny bakhjulsdriven Volvo. Elmotorn är nämligen placerad baktill på Twin Engine-bilarna och så länge du kör i ren eldrift så är bilen rent bakhjulsdriven. V60 Twin Engine går mjukt och följsamt på elektricitet och de 87 el-hästkrafterna räcker förvånansvärt bra även vid accelerationer. Men några 740 TIC-sladdar blir det knappast med V60 Twin Engine i Pure-läge. Det blir snabbt en sport att köra bilen så snålt som möjligt enbart på elektricitet. Som bäst lyckas vi ta oss 45 km på enbart el med ett ägg under gaspedalen trots att temperaturen ligger strax över noll. Volvo har fått en del kritik för små batterier och halvtaskig räckvidd i laddhybriderna, men så illa är det faktiskt inte. Den officiella räckviddssiffran på 45 km är väldigt rimlig att nå vid försiktig körning i varmare väder. För den som kör relativt korta sträckor och har möjlighet att sätta bilen på laddning så fort den inte används så blir driftskostnaderna låga.

Att Volvos SPA-drivlina ger bilar med dynamiska och fina köregenskaper och bra komfort är välkänt vid det här laget. Och V60 laddhybriden bekräftar att chassin står sig fint, trots att den släpar på 250 kg extra vikt jämfört med en vanlig AWD-Volvo. Men Volvos chassitekniker har gjort ett bra jobb och den extra vikten maskeras väl. Styrningen hör till de absolut bästa som finns på en familjebil i dag. Direktstyrd och med en närvarande styrkänsla, men ändå lätt att kontrollera utan att det blir nervöst.

Sedan var det där med dubbelnaturen. Volvo erbjuder en bil som både kan köras klimatsmart och fossilfritt och samtidigt är den snabbaste Volvon någonsin. 0-100 km/h på endast 4,9 sekunder känns onödigt snabbt och rimmar inte helt med bilens image och karaktär. Visst är det roligt någon enstaka gång att bränna gummi och pressas mot stolsryggen, men du tröttnar snabbt. Drivlinan på sammanlagt 390 hästkrafter känns mer vara till för att Volvo ska motivera det höga inköpspriset på 519 900 kronor än att vara till vardaglig nytta och nöje. Visserligen finns det en T6-variant som har lite svagare bensinmotor, men prisskillnaden på 25 000 kr är marginell. Eftersom kunderna ändå står i kö vore Volvo korkade om de sänkte priserna, men tänk en vettig bensinmotor på 150-190 hk som komplement till elmotorn. Och ett överkomligt pris. Då skulle Volvo även kunna locka privatköpare till laddhybrider, ta ledartröjan när det gäller laddhybrider och visa att de menar allvar med sitt miljöengagemang. Men tiden när Volvo ville göra folkliga bilar är sedan länge förbi.

För den som ska köpa en V60 privat är det svårt att räkna hem inköpspriset på 519 900 kronor innan du börjat utrusta bilen. Om du köper bilen för den extrema accelerationen är det ett bra köp, annars behöver du ha exakt rätt körmönster för att tjäna in besparingen av bensin inom ett rimligt tidsspann.

Är du begåvad med en tjänstebil är det en helt annan sak. Då är bilen rena rama fyndet och det blir plötsligt logiskt varför 1000-tals svenska tjänstebilsförare står i kö för V60 Twin Engine.  Bilen har ett förmånsvärde på brutto 3 246 kr/månad, vilket är ungefär lika lite som för den allra enklaste och svagaste V60:n som finns. Det innebär. att skatten blir knappt 1800 kr per månad. För en privatperson som ska köpa bilen kostar Volvos billån 7500 kr per månad, dessutom tillkommer försäkring, service, däck, tvätt, laddstolpe och en massa annat, så notan slutar på över 8000 kr per månad. Så orättvisa är villkoren för att köra miljöbil mellan en privatperson och någon som har tjänstebil.

Så vårt råd: Är du privatperson och vill ha en V60, köp en lagerbil här på BytBil så kan du köra din nya bil redan i morgon. Det finns dessutom bilar med den gamla låga skatten i lager. Är du tjäsntebilsförare är V60 T8 Twin Engine värd att vänta på, det är tidernas fynd. 0-100 km/h för 1700 kr i månaden, snabbare, billigare och bättre kan det knappt bli.

Men hallå Isabella Lövin, Magdalena Andersson och gänget: Det är dags att göra något för oss privatpersoner som vill köpa en ny miljövänlig bil!

Äga
+++++
Tillhör du dem som har tjänstebil och rymmer en Volvo V60 T8 inom din budget? Grattis i så fall, då kan du se fram emot ett riktigt billigt bilägande. För mindre än 2000 kr i månaden kan du köra en sportbil som gör 0-100 km/h på 4,9 sekunder. Om du dessutom kör mest på elektricitet blir det ännu billigare. För privatpersoner är bilen dessvärre tokdyr. Om du tar ett billån från Volvo finans hamnar månadskostnaden med försäkring och service på strax över 8000 kr med värdeminskningen inräknad.

Köra
+++++
Volvos SPA-chassi lanserades för fem år sedan, men står sig fortfarande bra. I V60 har den kanske sin rappaste version och bilen erbjuder en härlig vägkänsla. Den går mjukt och fint i elektriskt läge, men när du trampar gasen i botten och utnyttjar hela kraften i bensinmotorn är den sportbilssnabb. Enda plumpen är att bilen inte erbjuder lika fin fyrhjulsdrift som Volvos fossila AWD-system.

Säkerhet
+++++
Volvo har inte längre lika stort försprång inom säkerhet som tidigare, men bilen erbjuder toppmoderna assistanssystem och har testats med full pott i Euro-Ncap. Utan tvekan ett av de allra säkraste valen i den större mellanklassen.

Miljö
++++
Laddhybriddrivlinan sparar in stora mängder CO2-utsläpp. Kör du bara korta sträckor och har möjlighet att ladda ofta kan du köra bilen nästan enbart på el. Endast på mycket långa resor är den mindre energieffektiv än en dieselbil. Näst högsta betyg, då den trots allt inte är lika klimateffektiv som en elbil.

Komfort
++++
V60 känns tystare än de tidiga SPA-bilarna som hade en del problem med vägresonans. Fjädringen är lite uppstyvad för att klara hybridens extra vikt, men chassit sväljer ändå potthål på ett bra sätt. Skön att åka mjukt med i elektriskt läge på kortare sträckor, och stolar och körställning fungerar bra på långkörning. Vissa förare kan få ryggkänning på riktiga långresor.

Utrymmen
+++
Att bilen nästan bara är fyrsitsig gör att ett plustecken ryker all världens väg. Mittplatsen i bak har knappt något benutrymme, då det slukas av batteriet till laddhybriden, vilket sänker betyget. Även facket i mittkonsolen försvinner. Annars är benutrymmet i baksätet fullt godkänt på de andra platserna och bagaget är tack vare en rak baklucka tämligen rymligt.

Helheten
++++
Volvo V60 T8 Twin Engine är både miljömjukis och sportbil på en och samma gång. En väldigt bra kompromiss för den som vill åka på el i tätorten, men ofta åker långt och inte har möjlighet till laddstopp. De svenska tjänstebilsreglerna gör den till ett riktigt klipp. Men vi efterlyser en svagare förbränningsmotor och ett lägre pris så att även privatbilister har råd att vara miljövänliga.

Fakta Volvo V60 T8 Twin Engine AWD
Pris, från: 519 900 kr.
Batteri: 10,4 kWh, litiumjon.
Räckvidd på el: 45 km (WLTP).
Prestanda: Toppfart 180 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 4,9 sekunder.
Förbrukning: 2,0 l/100 km. CO2-utsläpp: 45 g/km.
Tjänstevikt:: 1 999.
Max dragvikt, kg: 2 000.
Motor: Fyrcylindrig bensin med turbo och kompressor, volym 1 969 cm3, max effekt 303 hk, max vridmoment  400 Nm. Elmotor bak, max effekt 87 hk (65 kW), max vridmoment 250 Nm. Total systemeffekt 390 hk.
Kraftöverföring: Bakhjulsdriven på el, framhjulsdriven på bensin. Fyrhjulsdrift i hybridläge, åttastegad automatlåda.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com