Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Orättvisan: 3-4 gånger dyrare för privatpersoner att äga miljöbil

Privatpersoner som vill äga miljöbil missgynnas jämfört med företag

Laddbara bilar slår rekord i Sverige – 30 procent av de nya bilarna som säljs nu är helt elektriska eller laddhybrider.
Men villkoren för att äga en miljöbil i Sverige är orättvisa: för en privatperson är det tre till fyra gånger dyrare än för en tjänstebilsförare.
BytBil har granskat de mest sålda modellerna – privatpersoner tvingas betala 6000 kr mer i månaden för en Volvo V60 T8 Twin Engine och 5000 kr mer i månaden för en Tesla Model 3 jämfört med den som får den som förmånsbil av sin arbetsgivare.

Laddbara bilar slog rekord i Sverige i januari i spåren av de kraftigt höjda skatterna på bensin- och dieselbilar som trädde i kraft vid årsskiftet. Var tredje såld nybil är nu en elbil eller laddhybrid, en ökning med 92 procent mot föregående år. Och för första gången säljs det fler laddbara bilar än dieselbilar.

Men villkoren för den som vill köpa en laddbar miljöbi  i Sverige skiljer sig kraftigt åt mellan privatpersoner och tjänstebilsförare. BytBil har gått igenom villkoren för några av de mest sålda modellerna.

Sveriges mest sålda bilmodell Volvo V60 kostar i laddhybridutförandet T8 Twin Engine 8500 kr i månaden att privatleasa hos Volvo inklusive service och försäkring. För den som i stället har tjänstebil som löneförmån är kostnaden endast 1800 kr i månaden. För privatpersoner är bilen alltså mer än fyra gånger dyrare än för den som har den som löneförmån.

Den allra mest sålda laddhybriden i januari var Passat GTE. För en privatperson som vill leasa laddhybriden finns erbjudanden från 5300 kr per månad exklusive försäkring. En tjänstebilsförare som får motsvarande bil som löneförmån klarar sig undan med 1600 kr per månad i extra skatt, mindre än en tredjedel av kostnaden.

Även de populäraste elbilarna är betydligt dyrare att köpa och äga för privatpersoner. Sveriges mest sålda elbil Tesla Model 3 kostar från 6400 kr i månaden plus försäkring att privatleasa under tre år. För den som i stället får bilen som löneförmån av sin arbetsgivare blir det mycket billigare. Skatten blir endast 1737 kr per månad för den som har 55 procents marginalkostnad. Det är alltså mer än tre gånger dyrare i månaden för privatpersoner.

Nu har vissa som kör en förmånsbil / tjänstebil ett bruttolöneavdrag från arbetsgivaren för att kompensera för sin löneförmån, men storleken på det avdraget varierar och det är långt ifrån alla tjänstebilsförare som har löneavdrag. Och även om du har ett stort bruttolöneavdrag lönar det sig nästan alltid med en laddbar bil som löneförmån.

Anledningen till att laddhybriderna är så förmånliga som tjänstebilar är dels att de trots sitt höga inköpspris räknas som en billigare bil när förmånen räknas ut och dels får ytterligare 10 000 kr i rabatt på förmånsvärdet. För en Volvo V60 T8 Twin Engine innebär det att den sätts ner till ett lägre inköpspris än en Volvo V60 D4 med 190 hk trots att den har 390 hk, därutöver får den ytterligare 10 000 kr i nedsättning på förmånsvärdet. En Tesla Model 3 räknas som att den kostar 357 000 kr när förmånsvärdet ska räknas ut trots nypriset på 550 000 kr, dessutom får föraren ytterligare 10 000 kr per år i rabatt på förmånsvärdet.

Just nu håller regeringen på att se över bonus-malus-systemet som ska förstärkas och förenklas. Finansdepartementet vill dock inte lämna klart besked om varför privatpersoner som vill köpa en mer miljövänlig bil missgynnas jämfört med företagskunder. Så här svarar Finansdepartementet:

Varför missgynnas privatbilister som vill köra miljövänligt så mycket? Borde inte privatbilister få ytterligare rabatt så villkoren blir mer rättvisa?

– Utgångspunkten för beskattning av bilförmån är, liksom för andra löne­förmåner, att den ska beskattas lika som kontantlön. Vad gäller förmånsbilar görs nedsättningar av förmånsvärdena för vissa miljöanpassade bilar. Dels görs en nedsättning av nybilspriset så att det förmånsgrundande priset för en miljöanpassad bil inte ska överstiga det förmånsgrundande priset för mot­svarande bensin- eller dieselbil. Dels görs enligt en tidsbegränsad regel en nedsättning av själva förmåns­värdet med 40 procent (dock högst 10 000 kr) för bilar med teknik för drift med elektricitet som tillförs genom laddning från yttre energikälla eller med annan gas än gasol. Den tidsbegränsade regeln gäller till och med inkomståret 2020 och syftar till att premiera miljöanpassade bilar i relation till konventionella bilar och på så sätt få fler att välja miljöanpassade förmånsbilar. Med denna form av miljöstyrning i beskattningen av förmånsbilar kan omställningen till en fossilfri fordonsflotta påskyndas. Detta är en miljöstyrning som finns utöver bonus–malus-systemet. Inom bonus-malus-systemet finns en bonus på upp till 60 000 kr för den som köper en ny klimatbonusbil.

Är det rimligt att tjänstebilsförare får så stor miljörabatt jämfört med privatpersoner när laddhybrider dominerar marknaden 2020?
– Laddhybridbilar utgjorde, enligt statistik från Trafikanalys, 6,8 procent av nybilsregistreringen 2019. Fossildrivna bilar fortsätter att dominera nybilsregistreringen. Bonus–malus-systemet och nedsättningarna av bilförmånsvärdena för miljöanpassade fordon är några av de styrmedel finns. I januariavtalet har regeringspartierna och samarbetspartierna kommit överens om att bonus–malus-systemet ska förstärkas och förenklas, uppger Finansdepartementet.

Den som i dag köper en laddhybrid eller elbil som tjänstebil ska dock inte känna sig säker på att den billiga bilförmånen består. Vid nyår går det nuvarande miljöbilsundantaget för förmånsbilar ut.

Vid nyår går de nuvarande miljöbilsreglerna ut på tjänstebils­marknaden. Ni har i det nya klimatprogrammet sagt att förmånsbil ska jämställas med privat bilägande. Hur kommer reglerna för miljöbilar som förmånsbilar se ut från nyår. 
– Frågan om den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar bereds för närvarande inom Regeringskansliet, uppger Finansdepartementet till BytBil.

Enligt tjänstebilsexperten Ronny Nilsson på Ynnor köper företagen i år 70-80 procent laddhybrider till sina tjänstebilsflottor. De som inte köper laddhybrider just nu köper lagerbilar med den tidigare lägre skatten. Hans bedömning just nu är att de låga förmånsvärdena på laddhybrider kan bestå.
– Jag tror att det blir en jätteförlust för Miljöpartiet om de tvingas backa på det, säger han till BytBil.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS