Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Sveriges mest sålda laddhybrid 2019

Sågas av bloggare: ”Den sämsta bil jag haft”

Sveriges mest sålda laddbara bil hittills 2019 är den faceliftade Mitsubhishi Outlander Phev.  Trots att den är bespottad av tyckare och motorjournalister är laddhybriden folkets favorit. BytBil gjorde ett familjetest av nya versionen för att se vem som har rätt – köparna eller journalisterna.

”Den absolut sämsta bil jag har ägt. Och jag hade den på kontrakt så jag var tvungen att ha den i tre år. De tre värsta bilåren i mitt liv.”, så skriver bilbloggaren Peder Karlsson om Sveriges mest sålda laddhybrid.
Även miljöorganisationen Gröna Bilister är lite svårflörtade när det gäller Sveriges mest sålda laddbara bil.
”Oavsett version måste man numera fråga sig om detta är den bästa laddbara bil för de egna behoven – Outlander är inte längre ensam herre på täppan.”

Mitsubishi Outlander lanserades redan 2013 och visst är modellen lite till åren kommen. I år har dock en välbehövlig facelift presenterats. Förutom kosmetiska förändringar i interiören och exteriören så har bilen fått en lite större atkinsmotor som jobbar med lägre varvtal än tidigare. I kombination med batteridriften som fungerar ända upp till 130 km/h så länge det finns batteri kvar är det en väldigt mjuk och komfortabel drivlina även i motorvägsfarter.

Men hela vitsen med Outlander Phev är ju att du ska köra så mycket som möjligt på elektricitet. Och för kortare utflykter till och från skola, dagis och jobb fungerar det utmärkt, så länge du hinner ladda när du kommer fram. Det nya större batteriet på 13,8 kWh ska enligt Mitsubishi göra så att bilen kommer 4,5 mil på batteridrift, i verkligheten handlar det snarare om fyra mil. Kör du mycket korta sträckor innebär det ändå att bilen kan köras nästan helt på el om du har laddmöjligheter mellan turerna.

Som vardagsbil för en större barnfamilj fungerar Outlander perfekt. Barnen älskar det rymliga baksätet med hög sitthöjd och den otroligt tysta färden på ren el till skolan. Och i dagens läge imponerar det mer på kompisarna att köra CO2-fritt än att åka sportbil till skolan.

Vissa testförare klagar på att styrningen i bilen är lite diffus, men i vardagstrafik och körning i 50, 70 och 90 på krokiga svenska landsvägar och i bilköer är det snarare en styrka. Vem orkar med en körglad och nervös styrning i längden på spåriga och usla svenska vägar? Det passar bra på bana, men i verkligheten är det oftast skönare och mer vilsamt att köra en Outlander.

En annan klar fördel med Outlandern är att den driver med alla fyra hela tiden, tack vare att den har elmotorer på både fram- och bakaxeln. Det gör att drivningen och övergången mellan el och fossil motor blir mjukare än på många av konkurrenterna. Däremot är bilen ingen accelerationsraket, men en hybrid ska väl i första hand vara miljövänlig och inte en racerbil?

När det gäller interiören så märks det förstås lite grann när det gäller instrumentering och touchskärmar att bilen har många år på nacken. Men till vardags är det få som använder skärmarna till annat än att byta radiokanal och ändra värmen på sätena, så det går alldeles utmärkt att leva med Outlanderns interiör och att den har lite fler knappar än en ny modell. Visst är kvalitetskänslan något lägre än hos Audi eller Volvo, men bilen är också rejält mycket billigare än motsvarande alternativ.

Bilens jobbigaste punkt är faktiskt alla pipande ljud du får stå ut med. Höga pip om du inte genast tar på dig bältet. Lika höga pip om du har dörren på glänt en stund. Kanske går det att stänga av, men vi lyckades inte hitta hur man gör i den 500 sidor (!) tjocka instruktionsboken. På långfärd är bilen inte heller direkt snål, men i ärlighetens namn, hur ofta åker du till fjällen eller på bilsemester till Europa? Om du åker frekvent på långresor kan en snål dieselbil vara ett bättre alternativ.

Trots att modellen alltså har sex år på nacken och är bespottad av vissa biljournalister toppar den säljlistan över laddbara bilar i Sverige i år. Nästan 4000 svenskar, den absoluta majoriteten är tjänstebilsförare, har köpt en Outlander Phev i år. År de fel ute? (Tesla Model 3 kommer dock att gå om Outlander när detta skrivs).

Nej, bilen har många starka sidor, bland annat är prislappen som börjar på cirka 400 000 kronor oerhört slagkraftig. För de pengarna får du inte ens Volvos enklaste hybridbilar i de mindre XC40- eller V60-serien. Du får heller inte Volkswagens nya Passat GTE utan att lägga till en rejäl slant. Hos Mitsubishi får du en stor rejäl SUV med gott om plats för fem personer och massor av bagage. Bilen är trots sex år på nacken ett rationellt ekonomiskt val för många tjänstebilsförare. För den som har förmånsbil blir det ett otroligt billigt bilägande, ja, det är nästan orättvist mot de som måste köpa sin bil privat.

Trots att den är lite föråldrad, Mitsubishi Outlander är ett av de klokaste laddhybridköpen du kan göra. Ingen racer eller alltför körglad bil,  men en mycket tyst och komfortabel bil som fungerar bra för den större familjen som behöver rejäla utrymmen. Visst hade det varit mer flashigt med en XC60 hybrid, men den ryms helt enkelt inte i många företags tjänstebilspolicys och ger ett betydligt dyrare förmånsvärde.

Fakta Mitsubishi Outlander Phev

Pris: Från 399 900 kronor.

Motor: Bensin och laddhybrid.  Tvärställd fyrcylindrig motor med 135 hk.
Elmotor fram med 82 hk. Elmotor bak med 95 hk.  Total effekt: 230 hk.

Prestanda:  Acceleration 0-100 km/h 10,5 sekunder, toppfart 170 km/h.

Räckvidd: 45 km

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com