Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Uppdaterad Mercedes EQB – en av (väldigt) få elbilar med 7 säten

Letar du efter en elbil med sju säten? Då är dina alternativ begränsade! Som tur är finns Mercedes EQB, som med ett facelift för 2024 är ett riktigt bra val.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Det finns inte många alternativ om du letar efter en elbil med sju säten – om du inte är villig att kompromissa med både stil och kvalitet. Det kan göras med en undermotoriserad elskåpbil som Combo-e, Zafira-e, e-Rifter, e-Traveller, Proace eller Proace City Electric, som alla bygger på samma äldre plattform.

Vill du ha något lite finare och trevligare finns Mercedes EQB – och inte så många andra. Det låter förstås som att det kan bli en dyr affär, men det är faktiskt inte så farligt. Det är en bra bil som kommer med ett fräscht facelift för 2024. Vi testar Mercedes EQB 350 4Matic.

Baksidan av en svart Mercedes SUV parkerad mellan två tegelbyggnader.

Vilken uppdatering?

Det krävs en Mercedes-kännare med skarpa ögon för att upptäcka det senaste faceliftet på Mercedes EQB. Här finns (aningen) uppdaterade stötfångare, nya LED-strålkastare fram och bak samt ett galler som nu pryds av många små Mercedes-stjärnor istället för en tråkig blanksvart yta.

I kupén är uppdateringen både plus och minus. Plus är att man får den senaste versionen av det underbara MBUX-systemet för de två 10,25” skärmarna, och man har ersatt den meningslösa touchpanelen i mittkonsolen med ett förvaringsutrymme. Minus ligger i ratten som är fylld med många oanvändbara touch-knappar.

Kupéuppdateringen bjuder på nya mörkgrå dekorlister som har bättre kvalitetskänsla och är diskret bakgrundsbelysta med ett stjärnmönster. Detta finns både i dörrpanelerna och instrumentpanelen och drar till en ordentlig uppgradering av den upplevda kvaliteten. Särskilt om man jämför med GLB, som fortfarande har billiga plastpaneler.

Förarsätet i en Mercedes med ratten och instrumentpanelen Närbild av Mercedes navigationsskärm med EQ-logga och telefonfunktion.

Tekniska förbättringar

Även rent tekniskt har det gjorts förbättringar, som dock huvudsakligen gäller Mercedes EQB 250+ med framhjulsdrift. Den har fått ett nytt batteri på 70,5 kWh, som ger 50 km mer i räckvidd, totalt 520 km på en laddning. Mercedes EQB 350 4Matic, som vi testar, har samma 66,5 kWh batteri som tidigare med en blygsam ökning på 21 km i räckvidd, totalt 442 km på en laddning.

Som ett tekniskt tillägg finns EQB nu också med dragkrok. Den framhjulsdrivna EQB 250+ har en maximal dragvikt på 1 400 kg, medan den fyrhjulsdrivna EQB 350 4Matic kan dra 1 700 kg. För båda modellerna finns dragkroken endast tillgänglig om du väljer en EQB med fem säten.

Bagageutrymmet på en Mercedes SUV med två uppfällda säten. Bagageutrymmet på en Mercedes SUV med nedfällda säten.

Konkurrens

Apropå fem säten. Det finns en uppsjö av elektriska SUV:ar som tävlar om att vara mest relevant för de kräsna köparna. Men lägger man till ett enkelt krav som sju säten, minskar utbudet drastiskt. De sju sätena måste köpas till som extrautrustning. De tar plats av det totala bagageutrymmet och förhindrar, som nämnt, möjligheten till dragkrok. Den tredje sätesraden kan dessutom inte rekommenderas för personer över 1,60 meter. Trots det är detta ett starkt konkurrensmedel, eftersom konkurrenterna inte kan trolla fram en extra sätesrad även om Tesla har lovat detta till Model Y under en längre tid nu.

När det gäller praktiska egenskaper i allmänhet får Mercedes EQB höga poäng, även om man väljer bort den tredje sätesraden. Här finns mer plats än i konkurrenter som Audi Q4 e-tron och BMW iX3. Det är högt till taket på första och andra sätesraden, och sittpositionen är justerbar på båda. Tillsammans med de justerbara baksätena säkerställer golvhöjden också en hög komfortnivå för baksätespassagerarna. Den är nämligen inte markant förhöjd jämfört med förbränningsversionen GLB, vilket gör att man sitter riktigt bra även under längre sträckor.

Närbild av fronten på en Mercedes SUV med stjärnmönstrad grill och framhjul.

Bekväm bil men ansträngd räckvidd

Testbilen är utrustad med justerbar fjädring som extrautrustning tillsammans med 20” aluminiumfälgar, som fungerar mycket bra tillsammans. Om vi jämför med Mercedes-Benz GLB framstår EQB här bättre avstämd samt lugnare och mer komfortabel.

Styrningen är lätt och precis, och detsamma kan sägas om körupplevelsen som helhet. Här finns en lättkörd och komfortabel elbil som rymmer hela familjen. Kupén upplevs också som tyst, där det först vid motorvägshastigheter hörs lite vindljud kring sidospeglarna. Sådana hastigheter tar dock hårdare på räckvidden än på ljudnivån. Även i milt och soligt vårväder måste man vid 110 km/h dra av minst 100 km från räckvidden på 442 km och ännu mer om hastigheten ökar. Det märks av när den totala räckvidden på pappret inte är högre än den är.

Här bör man överväga om fyrhjulsdriften och de 100 extra hästkrafterna är värda merpriset för EQB 350 4Matic. Den maximala dragvikten är 300 kg högre än för EQB 250+, medan accelerationen är nästan två sekunder snabbare från 0 till 100 km/h. Däremot är batteriet större och räckvidden 82 km längre till lägre pris, vilket enligt min mening väger tyngre.

En svart Mercedes SUV parkerad vid en kaj med vattnet och byggnader i bakgrunden.

Framtida konkurrens

Med Mercedes EQB får man en riktigt bra elbil, och om det är med sju säten är det en av de bästa (eftersom konkurrensen nästan inte existerar). Det finns Kia EV9, som är större och lyxigare, men också dyrare med ett startpris på 807 900 kr. Mercedes EQB 250+ börjar på 559 000 kr. Det finns också en kinesisk konkurrent i Hongqi E-HS9, som likaså är större och börjar från 799 000 kr men som också har en nackdel i form av högre förbrukning och föråldrad teknologi i kupén. Här föredrar jag fortfarande EQB.

Väljer man rätt variant, EQB 250+ för 559 000 kr, får man mycket Mercedes för pengarna, även om en Mercedes aldrig är en direkt billig bil. Man får ett panoramaglastak, justerbara baksäten, backkamera, ambientebelysning och liknande standardutrustning, medan ytterligare lyxutrustning snabbt blir kostsamt.

Som världen ser ut idag är den uppdaterade Mercedes EQB inte bara ett bra val av elbil med sju säten, utan också ett av de få där det över huvud taget erbjuds. När den framtida konkurrensen kommer, som omfattar bilar som Peugeot E-5008 samt en lång version av VW ID.Buzz, blir det genast svårare för EQB.

Mercedes-EQ EQB 350 4Matic

Motor: Två elmotorer
Effekt: 292 hk/520 Nm
0-100 km/h: 6,2 sekunder
Toppfart: 160 km/h
Förbrukning: 17,2 kWh/100 km
Batterikapacitet: 66,5 kWh
Räckvidd: 442 kilometer
Laddhastighet: 100 kW
Mått (L/B/H): 468/183/167 cm
Vikt: 2 090 kg
Bagageutrymme: 495-1 710 liter
Pris: EQB finns från 559 000 kr

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS