Det fanns en tid då kombin, eller herrgårdsvagnen, var synonym med en klassisk familjebil. Idag är det SUV:ar som gäller, men Mercedes bygger fortfarande sina kombibilar som folk var vana vid förr i tiden.
TEXT & FOTO Simon Hallenslev
Det är något visst med en kombi. Något som gör en stor lyxbil mer lättillgänglig och mindre pretentiös. Ta bilar som Audi A6 och Volvo S90: som sedaner är de fisförnäma, medan de som kombibilar ”bara” är coola familjebilar. Samma sak gäller för nya Mercedes E-klass. Testbilen i subtil svart metallic-lack utstrålar ingen wow-faktor vid en första anblick, men den kanske infinner sig när jag jag lägger händerna på ratten? Låt oss se när jag testar Mercedes-Benz E 300 e.
Fortfarande en egen (E-)klass
E-klassen blev en institution hos Mercedes långt innan den kallades E-Klass, eftersom modellen har sitt ursprung i 1930-talet. Det var dock inte förrän 1977, med den odödliga Mercedes-Benz W123, som biltillverkarna från Stuttgart utökade modellprogrammet med en kombi. Idag används bokstaven E även i den elektriska motsvarigheten till E-Klass, Mercedes EQE. I verkligheten är det inte många som förknippar EQE med denna Mercedes-Benz E 300 e, och inte bara för att den elektriska motsvarigheten inte finns tillgänglig som kombimodell. Trots det ökade elektriska fokuset är E-klass fortfarande något eget. Den körs på en annan plattform än EQE och är inte på något sätt en kvarleva från elbilarna. Detta kan ses med blotta ögat, eftersom det finns flera estetiska skillnader bara i designen. Som kombi är E-Klass diskret men elegant på ett sätt som luktar pengar. Det finns helt enkelt mer för ögonen att ta hänsyn till än vad det finns i den godisformade EQE, som formgivits i en vindtunnel.
Välkommen till wow-faktorn
Om du har beställt en Mercedes-Benz E 300 e kombi rekommenderar jag att du hämtar den i skymningen. Då får du den tidigare nämnda wow-faktorn när du möts av en omfattande ljusshow. Testbilen är inte utrustad med en så kallad Superscreen, där du förutom 12,3-tumsinstrumentet och 14,4-tums infotainmentskärmen också får en skärm för passageraren. Om du inte är fast besluten att låta din 6-åring spela spel i passagerarsätet kommer du inte behöva den tredje skärmen. Omvänt ger avsaknaden av Superscreen en lugnare och elegantare kupé, eftersom det ger utrymme för lite träimitation i instrumentpanelen som matchar den i mittkonsolen. Detta gör att den utstrålar mer tysk lyxkombi. Infotainmentskärmen på 14,4 tum har också allt du behöver, inklusive den senaste versionen av MBUX-systemet, som är ett av de bästa systemen på marknaden när det gäller användarvänlighet och layout.
När det kommer till design på insidan delar E-Klass mycket med sina elektriska syskon. När det gäller kvaliteten kommer den från ett helt annat monteringsband. Det är mindre gnissel och knarr, mindre lackerad plast och mer robusthet. Den är Inte riktigt på samma nivå som BMW 5-serien, men det är det få bilar som är. Den enda kritiken är mot den nya Mercedes-ratten som är svår att älska. De otympliga touchknapparna hör inte hemma i en bil av E-Klassens kaliber. En mindre allvarlig anmärkning är att testbilen levereras med standardljudsystemet, som spelar bra men saknar volym. Här kan Burmester köpas till och det är verkligen värt pengarna om du värdesätter ljud.
Kör bilen som den bör köras
Den nya E-klassen kan utrustas med Airmatic luftfjädring och bakaxelstyrning, vilket verkligen gör underverk. Problemet är bara att den inte finns i kombiversionerna! Tråkigt, men inget värt att gråta över. Även som en konventionell bakhjulsdriven bil är den härlig och väl avstämd. Det du förlorar i körupplevelsen är smidigheten i bakaxelstyrningen. Frågan är dock hur ofta vill du verkligen köra din stora kombi som en hot hatch. Om du kör den som dess storlek och vikt på 2 200 kg bäst lämpar sig, har du fortfarande en mycket bekväm följeslagare i E-Klass. Styrningen är kanske inte lika skalpellskarp som i en 5-serie, men bilen är tung och bidrar till den känsla av stabilitet som hela bilen utstrålar.
Tyst, stabil och bekväm är egenskaper som gör att Mercedes-Benz E 300 e får dig att vilja ändra på helgplanerna och ta en lång tur varje gång du sätter dig i bilen. Detta gäller både baksätet och framsätet, eftersom du sitter bekvämt i hela kupén.
Kan man köra långt?
Ja, det kan man. När det gäller ren batterikraft är Mercedes som vanligt klassledande bland laddybrider, vilket är anledningen till att du får 112 km på en enda laddning. När strömmen tar slut är det en 2-liters bensinmotor som gör jobbet. Den hämtar sin soppa från en 50-liters tank, vilket räcker till cirka 550 kilometer på en full tank, plus det du får från batteriet. I kallt väder räcker batteriet på 25,4 kWh till runt 80 kilometer.
Bensinmotorn arbetar bra med växellådan och elmotorn, så du får en sömlös övergång när batteriet har tagit slut. Den enda delen av hybridsystemet som skulle behöva lite finjustering är bromsarna. Det kan ibland vara svårt att bedöma när systemet växlar från regenerativ bromsning till vanliga bromsar vilket kan resultera i att vissa inbromsningar blir lite klumpiga.
Lukten av pengar
I början av denna recension skrev jag att Mercedes-Benz E 300 e, med sin elegans, luktar lite som pengar. Den börjar på 687 900 kronor och är något dyrare än konkurrenten Audi A6 Avant TFSI e, som startar på 641 900 kronor, men som också kommer med ett något föråldrat hybridsystem med halverad elräckvidd och långsammare laddning. Faktum är att A6 är den enda riktiga konkurrenten i skrivande stund. Volvo V90 Recharge har utgått ur sortimentet och BMW har bara en dieselvariant av nya 5-serien på hyllorna än så länge. När (om?) en laddhybrid 5-serie Touring lanseras, kommer den att prissättas någonstans mellan Audi och E-Klass.
Mercedes-Benz E-Klass är med andra ord den dyraste bilen i klassen, och det är inget nytt. Det är inte heller ett problem när den presterar så bra som den gör. Här finns komfort och klass, stabilitet och stil, och ett hybridsystem som både möjliggör elektrisk pendling på vardagar och långa, härliga resor genom Europa.
Mercedes-Benz E 300 e Kombi
Motor: R4, 1 999 cm3 + elmotor
Effekt: 313 hk / 650 Nm
0-100 km/h: 6,5 sekunder
Topphastighet : 227 km/h
Bränsleförbrukning: 0,6 l/100 km (blandad körning)
CO2-utsläpp: 13 gram/km
Batteristorlek: 25,4 kWh
Laddningskapacitet : 50 kW
Räckvidd på el: 112 kilometer
Mått (L/V/H): 495/206/147 cm
Egenvikt: 2 200 kilo
Bogseringsvikt: 2 100 kilo
Bagageutrymme: 460-1 675 liter