Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Mercedes-Benz GLA som laddhybrid är vettig för några få

Alla pratar om elbilar, så var lämnar det en laddhybrid som Mercedes-Benz GLA 250 e?

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Många såg ljuset i elektrifieringen med laddhybrider. Elektricitetens stormiga äktenskap med förbränningsmotorn varade dock bara några år. Nu är det helt eldrivna bilar som tar rubrikerna och lämnar lite utrymme för bensin-, diesel- eller plug-in hybrider.

Har den verkligen uppdaterats?

Mercedes-Benz är inte kända för drastiska facelifts, och GLA är inte annorlunda. Utomhus har GLA utrustats med nya fram- och bakljus, där du måste kisa för att se skillnaden. Det är främst LED-tekniken bakom glaset som har uppdaterats.

Dessutom är GLA nu tillgänglig med större och mer rundade ”luftintag” i den främre stötfångaren och en något reviderad kylargrill. På avdelningen för små detaljer finns GLA nu tillgänglig i en ny metallic-lackfärg som heter Spectral Blue, vilket är färgen på testbilen.

På insidan är uppdateringarna lika små. De två sammankopplade 10,25-tumsskärmarna är utrustade med den senaste versionen av det trevliga MBUX-systemet och körs nu med ren touch utan den fåniga pekplattan i mittkonsolen. Tyvärr är GLA också utrustad med den nya Mercedes-ratten, som drunknar i oprecisa touchknappar.

Hybridsystemet är oförändrat från det som GLA 250 e lanserades med 2019, och tekniskt sett finns det inget att klaga på. Batteriet på 15,6 kWh matar en 109 hk elmotor som arbetar med en 163 hk bensinmotor via en 8-växlad automatisk växellåda.

Sammanlagt får man en systemeffekt på 218 hästkrafter med en räckvidd på 69 kilometer på ren eldrift. Det är toppmodernt och inte så illa för en plug-in hybrid.

Välbekanta egenskaper

Det är inte bara hybridtekniken som har hängt med i svängarna. Kupén är det som Mercedes-Benz gjorde bäst innan EQ tog över. GLA kännetecknas inte av samma överväldigande mängd plast som finns i EQE, och kupén känns väl sammansatt.

Testbilen kommer med en brun konstläderhytt som känns tillräckligt fin för att du inte ska sakna äkta läder. Trots lite pianolack och tråkig plast här och där, har du en Mercedes-hytt som bibehåller flamboyans, modernitet och en premiumkänsla.

För klimatanläggningen finns fysiska tryckknappar som klickar bra, liksom en infotainmentskärm med tydlig upplösning och ett coolt infotainmentsystem. Den är kanske bara en tum eller tre mindre med dagens mått mätt.

I framsätet sitter du högt och har bra sikt, och i baksätet kan du enkelt transportera två vuxna med en längd på 1,80 meter. Det gäller knäutrymmet, fotutrymmet under framsätena och takhöjden för panoramasoltaket.

Problem med hybriden

När det gäller ren dynamik kör Mercedes-Benz GLA 250 e som en A-klass. Den är bekväm i underredet med lätt styrning som gör den smidig i staden och på landsvägar, även om den inte är helt fri från krängning. Den presterar också bra på motorvägen när det gäller både riktningsstabilitet och ljudisolering.

Det låter bra, men sömlösheten spricker när hybridsystemet stresstestas. Med ett fulladdat batteri är GLA 250 e en lättkörd fröjd, där de 102 hästkrafterna är mer än tillräckligt för kompromisslös stadskörning. I dessa kalla tider, när den maximala räckvidden sträcker sig till cirka 50 kilometer, förändras verkligheten snabbt.

Batteriet fungerar som det tredje benet i hybridhytten och när det är tomt vacklar både motor och växellåda. När bensinmotorn tvingas starta sker det oftast i ett plötsligt utbrott på 4.000 varv. Även när motorn är vaken och arbetar håller växellådan ofta fast vid både andra och tredje växeln för länge och väntar på en växling upp till 3.500 varv per minut.

När det är dags att sakta ner igen är det svårt att förstå hur man växlar mellan vanlig bromsning och regenerativ bromsning. Bromspedalen hjälper verkligen inte till att definiera punkten mellan de två, vilket gör många inbromsningar klumpiga.

Även när jag står stilla i rusningstrafik hittar jag något att klaga på. Mercedes-Benz GLA 250 e är inte utrustad med en värmepump, men insisterar på att försöka värma kupén med elektricitet. Det är omöjligt. Och eftersom bensinmotorn inte tänder av sig själv med alla klimatanläggningar på max, måste jag gå in i ”Battery Hold”-läget och vrida på gaspedalen för att få igång värmen.

Och så är det priset!

Det beror på en cocktail av allokering av batteriteknik till elbilar och ett allmänt fokus på elbilar, vilket innebär att de i större utsträckning måste erbjudas till konkurrenskraftiga priser. Detta gör att plug-in-hybridmodellerna hamnar i skuggan med höga priser. Mercedes-Benz GLA 250 e kostar från 585 000 kronor.

Även med ett startpris på 585 000 kronor är Mercedes-Benz GLA 250 e med sina hybridproblem svår att rekommendera på en elbilsfokuserad marknad. Det är synd, för den har sina kvaliteter när det gäller komfort och kupé.

Detta innebär dock inte slutet för plug-in hybridbilar – ännu. Men det kommer inte att vara Mercedes-Benz GLA 250 e som räddar dagen. Mercedes-Benz har andra plug-in hybrider i sitt program som är starkare. GLA blir däremot ett symptom på vad genomsnittliga plug-in hybridmodeller har att kämpa mot på en elbilsmarknad i snabb utveckling.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com