Efter åtta år är det dags att förnya Opel Insignia. Den andra generationen har sänkt vikten och fått slankare linjer. Dessutom ska baksätet vara rymligare.
När Opel Omega gick i graven 2003 var det antagligen tänkt att den skulle ersättas av en Opelmodell baserad på den nyutvecklade plattformen som också utgjorde bas för Lancia Thesis, en udda formgiven lyxbil aldrig sålde bra utanför den italienska politikens sfärer. Opels ägare General Motors hade nämligen köpt in sig i Fiatkoncernen och både motor- och plattformsutvecklingen skulle samordnas de båda koncernerna emellan.
Men äktenskapet surnade snart och 2005 hade GM dragit sig ur Fiat och i stället köpt koreanska Daewoo. Så Opel stod utan storbilsplattform och försökte halvhjärtat fylla tomrummet med Opel Signum, en slags lyxmodell av Opel Vectra med rumphuggen halvkombibaklucka. Nej, den sålde inte särskilt bra.
Inte förrän Insignia lanserades 2008 var Opel på banan igen. Nu hade GM själva utvecklat plattformen, kallad Epsilon II, och den fick också ge upphov till bland annat Buick LaCrosse, Cadillac XTS och nya Saab 9-5. För Opelmärket var Insignia ett stort steg framåt, jämfört med både Vectra och Omega som modellen ersatte. Äntligen hade man en trovärdig konkurrent i det övre mellanklassegmentet igen.
Nåväl, åren har gått och till och med Insignia har åldrats. Det är hög tid för avlösning och det sker i detta nu. Nya Opel Insignia har fått tillnamnet Grand Sport och baseras på GM:s nya E2XX-plattform, som tidigare också fött fram den senaste generationens Chevrolet Malibu.
Med det har Opel också lyckats banta vikten rejält. Jämfört med föregångaren är nya Insignia 175 kg lättare, en så stor skillnad att man undrar om gamlingen hade blybotten. Hursomhelst lär det göra underverk för allt från bränsleförbrukning till körkänsla och prestanda.
Formerna har gjorts slankare och mer utsträckta. Inte minst har det varit möjligt genom att hjulbasen ökat med en knapp decimeter, vilket också har förbättrat baksätesutrymmet.
Vilka motorer som kommer att erbjudas i Insignia Grand Sport vet vi inte ännu, men Opel säger att en åttaväxlad automatlåda kommer att finnas som ett alternativ, liksom fyrhjulsdrift där den bakre differentialen helt sonika har ersatts av elektriskt styrda flerskiviga kopplingar. Utöver det kan köparna få njuta av head up-display, pekskärm och kamerabild med 360-graders fågelperspektiv, adaptiv farthållare, filhållningsvarnare och full mobilintegration med wifi-hotspot.
Premiären kommer att begås på Genèvesalongen i mars, men när den kommer till Sverige eller några eventuella priser känner vi inte till i nuläget.
Foto: Opel AG, Fiat Chrysler Automobiles
redaktoren@bytbil.com