Under lucka fyra i BytBils hjulkalender hittar vi en vÀldigt ovanlig Volvo. Ett paket byggt i endast 6622 exemplar. Och bara ett enda av dem var tomterött.
NÀr Pehr G. Gyllenhammar eftertrÀdde sin svÀrfar Gunnar Engellau som VD för Volvo i maj 1971 var ett av hans första beslut att lÄta bilan falla för sportbilen Volvo P1800. Volvo skulle inte syssla med flÀrd och flams, Volvo skulle bygga krocksÀkra familjebilar.
Sedan funderade han en stund till och kom fram till att biltillverkning överhuvudtaget inte var en vettig korg att lÀgga alla sina Àgg i, köpte upp lÀkemedels- och livsmedelsindustrier och försökte trÀnga sig in i den norska oljeindustrin.
Det fortsatte Ànda tills Volvos egna anstÀllda och chefer gjorde uppror mot Gyllenhammar nÀr han ville gÄ samman med franska Renault i början av nittiotalet.
NÄvÀl, i början av sjuttiotalet var Volvo fortfarande blott en biltillverkare och Gyllenhammar höll pÄ att förÀndra svensk industrikultur genom att ersÀtta det löpande bandet med teambaserad tillverkning.
Volvo tog över fabriksfastigheter i Uddevalla och Kalmar, dÀr arbetsstyrkan jobbade i smÄ grupper i stationer med olika ansvarsomrÄden.
Den amerikanska biljÀtten Ford, som en gÄng revolutionerat biltillverkningen just med det löpande bandet, skickade en delegation till Kalmar för att lÀra sig av Volvo. Med sig hade de ett antal Lincoln Mark-coupéer som jÀmförelsematerial inför provkörningarna och bilarna gjorde intryck pÄ Volvofolket.

Ford Motor Company
SÄ mycket faktiskt att chefsdesignern Jan Wilsgaard fick rita ihop en coupé pÄ bas av Volvo 164 som takchoppades och blev av med ett par dörrar. Taket fick vinylklÀdsel enligt tidens udda ideal och vips hade man en svensk Lincoln, Ätminstone pÄ fantasistadiet.
Sedan skickades en Volvo 164 som hade anvÀnts till inredningstester och en rulle vinyl ner till Italien, dÀr karosskrÀddarna hos Coggiola fick sÄga upp den stackars bilen för att förverkliga Wilsgaards visioner.
Kanske skulle varit bÀttre utan jÀttestötfÄngarna.
Volvoledningen nickade godkÀnnande, men det fanns inga lediga fabriker att bygga den nya bilen i. En specialmodell som den hÀr skulle krÀva speciallösningar och bara att ta fram nya pressverktyg till de unika plÄtbitarna skulle bli alldeles ohemult dyrt.
Men det löste sig nÀr man pratade med Bertone, Ànnu en italiensk karosskrÀddare. De hade ledig kapacitet för lÄgserieproduktion och dÀr tillverkades redan lÄngversionen av Volvo 264, kallad TE.

Volvo Cars
Under tiden hade Volvo 164 hunnit gÄ i pension, sÄ den nya coupén skulle komma att baseras pÄ den nya 260-serien. Volvo skulle skicka ner stommar och karossplÄtar, drivlinor och mekanik till Turin, medan Bertone tog fram pressverktyg för tak, takstolpar och de andra unika bitar som krÀvdes. Sedan skrÀddade Bertone ihop en unik inredning, med tjockare mattor, trÀpaneler i almfanér och skinnbitar högt och lÄgt pÄ ett sÀtt som kÀndes vÀldigt o-volvigt.
Volvo 262C stÀlldes ut pÄ bilsalongen i GenÚve i mars 1977 och publiken visste inte riktigt vad den skulle tro. Volvo hade ju slutat tillverka den flÀrdfulla P1800 och fokuserat pÄ krocksÀkra tegelstenar. Och ÀndÄ stod hÀr en typiskt opraktisk lyxbil och glÀnste efter uppmÀrksamhet.
Meningarna gick ocksÄ isÀr huruvida den nya coupén var snygg eller inte, undertill var den fortfarande en pansarvagn och upptill, tja, hade den keps. Volvo motiverade det hela med att man behövde en halomodell, nÄgonting som stÀrkte varumÀrket och skÀnkte en gnutta strÄlglans Ät mÀrkets mer modesta modeller.
Under skalet, bakom trÀpaneler och lyx, var den en helt vanlig Volvo 264 med den inte helt vÀlansedda PRV-sexan under huven, trevÀxlad automatlÄda (Àven om den gick att fÄ med manuell lÄda) och stel bakaxel.
Dyr som skam var den ocksÄ, lÄngt mer Àn dubbelt sÄ dyr som en vanlig Volvo 240 och i USA, som var modellens huvudmarknad, var den dyrare Àn amerikanernas mest Àlskade lyxbil, Cadillac Eldorado.
Men om ni trodde att det skulle avskrÀcka kunderna trodde ni fel. MÄlet att tillverka 800 bilar om Äret visade sig snart vara alldeles för snÄlt tilltaget och nÀr tillverkningen upphörde pÄ hösten 1981 hade 6.622 exemplar av Volvo 262C rullat ut frÄn Bertones fabrik i Turin. De flesta i silver, nÄgra av de senare i guld och ett enda exemplar var julrött. Vems det var? Pehr G. Gyllenhammars egen tjÀnstebil, förstÄs.