Just den här dagen, då vi öppnar lucka 3, gick en av bilvärldens fulaste bilar i graven. Eller är det den coolaste? AMC Pacer var en succé när den kom – men knäckte till slut en hel biltillverkare. Välkommen till lucka 3 i BytBils hjulkalender.
AMC Pacer lanserades 1975 och fick en massor av lovord i den amerikanska motorpressen som ansåg att den var revolutionerande. Så här ungefär 43 år senare så ångrar nog många sitt omdöme. Icke desto mindre har bilen blivit en klassiker, så riktigt så illa är det nog inte.
Bilen är på något sätt en reinkarnation av allt som 1970-talet stod för med sin design, den är bredare än vad den är hög. Och det tre bitars bakfönstret som gick runt halva bilen liknande inget bilköparna sett tidigare. Bilen hade 70 procent mer glasytor än en vanlig bil, och en fantastisk sikt.
Optimismen var på topp när bilen lanserades i januari 1975, men det fanns också ångest, eftersom det var en ödeslansering för AMC, det sista stora oberoende amerikanska bilmärket.
Bilen marknadsfördes som den första småbilen som var lika bred som en stor bil och erbjöd smidigheten hos en liten bil med utrymmena från en större bil. Till viss del var det sant, men dessvärre tvingades man byta motor strax före lanseringen. Det var tänkt att AMC Pacer skulle ha en wankelmotor som skulle köpas in från GM, men i sista stund fick man byta motor till sexor och V8:or, vilket tyvärr inträktade på innerutrymmena.
Trots motorstrulet så blev AMC Pacer en riktig hit bland de amerikanska bilköparna när den kom, och krisdrabbade AMC sålde 145 000 exemplar enbart första året.
Många kunder gillade det udda utseendet och den futuristiska känslan i bilen. Två andra funktioner som allmänheten uppskattade var att passagerardörren var en hel decimeter längre än förardörren för att familjen lätt skulle kunna komma i och ur bilen.
Även andra året såldes 120 000 AMC Pacer, men nu började succén krackelera. Bilen fick allt mer kritik för motorn som behövde 14 sekunder på sig upp till 100 km/h, medan konkurrenterna kom med vassare alternativ.
Bilen var väldigt svår att parkera på grund av bredden och de udda proportionerna.
Köparna tröttnade över en natt, och tredje året såldes bara 20 000 bilar, och 1978 ville bara 8 000 ha en ny Pacer.
I princip knäckte floppen AMC som tvingades gå ihop med Renault innan man slutligen gick ihop med Chrysler 1987.
Men i slutändan kan vi nog säga att AMC räddade både Chrysler och så småningom Fiat genom att Jeep Grand Cherokee och Jeep Wrangler säljer så bra.