Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första åkturen: Kia EV3 ger ett utmärkt första intryck

Det finns en ökande konkurrens i klassen för höga, kompakta elbilar. Kia har nu inte bara Niro EV, utan även en helt ny – och potentiellt fantastisk – EV3.

TEXT OCH FOTO: Morten Bek

Det ser mörkt ut för Kia Niro EV. Den koreanska elbilen har bara funnits på marknaden ett par år i sin nya version, och nu riskerar den kompakta crossovern att bli utkonkurrerad. På ena sidan pressas den av Ford Explorer, Renault Scenic E-Tech Electric och Skoda Elroq, men det är pressen från ett annat håll som ger en mer bitterljuv känsla. Från egna led pressar den nya och utan tvekan mycket spännande EV3.

Jag tror att den redan begränsade försäljningen av Niro EV kommer att kollapsa helt när EV3 i november kommer att finnas i samma försäljningslokaler som den två år gamla modellen. Vi tenderar att naturligt dras mot det nya i vårt konsumtionssamhälle, och detta gäller både för säljare och köpare.

Fronten av bilen med upplysta strålkastare, parkerad utomhus på en grusväg.

EV3 är en frisk fläkt i klassen för något högre elbilar mellan 430-450 centimeter. Niro EV är gårdagens elbil med låg laddningskapacitet, en design som både är utmanande och tråkig – och högre priser än EV3. Väldigt lite, om något, talar för Niro EV jämfört med EV3. Och det är redan innan jag har suttit i EV3 och kört min första tur med den. När intrycken från den upplevelsen läggs på som ett extra lager ser det ännu värre ut för Niro EV – och för många andra elbilar i samma prisklass.

Med EV9 som förebild

Beige är en färg de flesta gillar. Den är harmlös om jag personligen ska säga något positivt om den. Den nya Skoda Elroq är en beige bil. Den gör inget väsen av sig, oavsett om den faktiskt är lackerad beige. Den kan också vara blå eller grå eller röd. Men Elroq är designad för alla och för ingen – den är så konservativ att tryggheten och säkerheten strålar ur den. Så är det inte med EV3. EV3 har den större EV9 som förebild, och formen kommer att provocera vissa människor, medan andra kommer att dras till den som flugpapper. Jag är redan ett stort fan, för EV3 vågar något, och dess boxform med snygga detaljer fungerar för mig.

Sidoprofil av bilen parkerad vid en fuktig väg omgiven av grönska.

EV3 är bara 430 centimeter lång, medan Elroq är 449 centimeter. Trots en lite kortare kaross har EV3 bara något mindre bagageutrymme och ett aningen mindre baksäte. I båda fallen finns det gott om plats, och EV3 känns luftigare än Niro EV. EV9 är också en tydlig förebild för interiören. Design, layout, färgtoner och utrustning kommer i i hög grad från storebrorsan, så det finns ett nytt, snabbare och mycket bättre infotainmentsystem i EV3 än i Niro EV. Det finns inte bara en skärm, mellan instrumentering och infotainment, för klimatanläggningen, utan även riktiga knappar.

Skillnaderna finns i materialkvaliteten. Överdelen av dörrpanelerna är i glänsande plast, vilket står ut bredvid den smarta panelen i dörren för sätesvärme, ventilering, rattvärme och sätesminne. Å andra sidan är möjligheterna för utrustning, som jag förväntar mig av Kia, mycket omfattande. Elektrisk baklucka, Harman Kardon-ljud, soltak, värme i baksätet, smartphone som nyckel och stort head-up display i vindrutan.

EV3 kommer med tre utrustningsnivåer med GT Line högst upp, vilket är varianten jag får en kort provtur med. Dock uppfyller redan den lägsta nivån många krav på komfort och lyx – ratt med värme, automatisk klimatanläggning med två zoner, 25-liters frunk, adaptiv farthållare, infotainment och instrumentering med 12,3-tums skärm, trådlös anslutning till Apple CarPlay/Android Auto, backkamera, 17-tums aluminiumfälgar och mycket mer.

Förarens vy över instrumentbrädan och ratt med flera skärmar och reglage.

Upp till 604 kilometer på en laddning

Det stora batteriet, 81,4 kWh, i denna kompakta eldrivna crossover ger en officiell räckvidd på 604 kilometer i varianter med 17-tums aluminiumfälgar. Detta är en räckvidd som är ovanlig i denna prisklass. Med basversionen kan man få det för 498 300 kr, och om den räckvidden känns överflödig kan modellen med ett batteri på 58,3 kWh klara nästan lika mycket som Niro EV – 436 kilometer. Det är ungefär samma räckvidd man får i populära versioner av VW ID.3 och Renault Megane E-Tech Electric.

EV3 är inte skapad med samma teknologi som EV6 och EV9. Här finns inte bakhjulsdrift, 800 volt-system eller marknadsledande laddning. Istället får man framhjulsdrift, 400 volt-system och laddning som med det stora batteriet toppar vid endast 128 kW – och med det lilla batteriet vid 101 kW. Om laddningen är stabil på den nivån är det inte dåligt, men 10 till 80 procent tar trots allt fortfarande 31 minuter.

Det måste jämföras med den potentiella räckvidden på omkring 600 kilometer. Om man i verkligheten kan få ut 400 kilometer körning, kanske det inte är så illa att behöva vänta lite längre.

Bakre säten i bilen med nedfällt mittarmstöd.

Kia går den bekväma vägen

Kanske är det inte en överraskning att EV3 med 19-tums hjul gör sitt jobb med balans och lätthet. Jag hade bara en timme med EV3, men jag hann köra på slitna vägar och över många gupp. EV3 fjädrar på ett nästan mjukt sätt och tappar aldrig kontrollen. Inte ens när jag kör över ett djupt hål strax innan en kurva i en uppförsbacke. Styrningen är också mjuk och Kia har valt att gå motsatt väg jämfört med den relativt strama styrningen i EV6. EV3 är lätt att köra med sin lättstyrda ratt. Hur det känns över en längre period kommer jag att berätta när jag får bilen för ett längre test.

Närbild av bakre delen av bilen, inklusive baklyktor och hjul.

För EV3 behöver man välja batteristorlek, men inte motoreffekt. Kanske kommer det fler alternativ längre fram, men för nu levereras alla EV3 med en elmotor vid framhjulen med 204 hästkrafter och 283 Nm. Den levererar sin kraft utan att vrida framdäcken ur läge. Vädret var mycket blött, men motorstyrningen var perfekt avvägd, så kraftöverföringen kändes smidig vid låga hastigheter och tillräckligt stark vid högre fart.

När vi senare i år får EV3 för längre tester, kommer det utmärkta första intrycket att prövas med mer tid bakom ratten. Jag är förväntansfull, för det är sällan en bil har gett mig ett så bra första intryck som EV3 har gjort.

SPECIFIKATIONER

Kia EV3 GT-Line Long Range 
Motor: Elmotor (fram)
Effekt: 204 hk/283 Nm
0-100 km/h: 7,7 sekunder
Toppfart: 170 km/h
Förbrukning: 15,5 kWh/100 km
Räckvidd: 587 kilometer
Batterikapacitet: 81,4 kWh
Laddkapacitet: 128 kW
Mått (L/B/H): 430/185/157 cm
Tjänstevikt: 1 885 kg
Max släpvagnsvikt: 750 kg
Bagagevolym: 460 liter
Pris: 580 300 kr (EV3 finns från 419 900 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com