Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första åkturen: Drömresa i nya VW California

VW California har alltid varit en lådformad skåpbil med uppfällbart tak. Den nya är en personbil med rundare former, vilket öppnar upp för helt nya upplevelser.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Den stora nyheten borde egentligen vara att Volkswagens California för första gången finns som plug-in hybrid – och till och med med fyrhjulsdrift. Plug-in-hybriden lyser dock med sin frånvaro när jag kommer ut från flygplatsen i Sloveniens huvudstad, Ljubljana, för att låna nya California för en tre dagars utflykt med övernattning. I den tvåfärgade California Ocean sitter istället en dieselmotor. Det kommer också en bensinversion med 204 hästkrafter.

Plug-in-hybriden är en kanske den största av många nyheter för California. Något jag dock tror är lika viktigt för många är nyheten om att Volkswagens camper nu inte längre är en skåpbil med uppfällbart tak, madrasser och en enda skjutdörr. California är nu en MPV, en personbil som är baserad på den långa versionen av Multivan. Jag älskar den föregående California för dess klumpighet och vänliga utstrålning. Som förare sitter man i den som om California vore en buss, och allt skakar och skramlar eftersom fjädringen är stenhård. Det har dock sin charm och bilen är av många skäl lätt att älska.

Husbilen kör genom ett grönt fält med berg i bakgrunden.

Som att köra en vanlig, stor MPV

Charmen i den gamla glömmer man dock snabbt om man skaffar sig en ny California. Den är nämligen ännu lättare att älska. Det är som att köra som en riktigt bra, stor MPV. Multivan är baserad på samma plattform som Golf, Passat, Touran… ja, personbilar som är bra, säkra oh komfortabla. California har en körklar vikt på nästan 2,4 ton och karossen är 27 centimeter längre än om man mätte den gamla California T6.1. Men California är ungefär lika bred och hög som tidigare, så den ska nog passa in i ett parkeringsgarage, om man kommer ihåg att den är lång.

Under tre dagar och cirka 500 kilometer, mer eller mindre, kör jag genom Slovenien, Kroatien och Italien, och California med 150 hästkrafter klarar av stad, landsväg och motorväg utan problem. Den mycket tystgående motorn får campern upp i 150 km/h utan några bekymmer, där vinden knappt gör sig påmind på insidan. California ligger stabilt och perfekt på vägen. Det är mer imponerande att många kilometer i bergen på vägar med riktigt trånga hårnålskurvor, dålig sikt och usel asfalt inte verkar påverka bilen det minsta. Den gamla California skulle ha vinglat runt, och jag skulle ha sänkt farten ordentligt. Den nya flyger runt som om jag riskerar att bli utelåst från en camping om jag inte skyndar mig.

Det är styrningen, fjädringen, väggreppet. California är nu en modern bil med de köregenskaper och den körsäkerhet det medför. För mig är det mer charmigt än att köra en skåpbil.

Förarplatsen i husbilen med vy över ett grönt landskap genom vindrutan.

Utmärkt överblick över vägen

Multivan-basen är inte en MPV i stil med Touran eller den bortgångna Ford S-Max. Det är en hög bil med utmärkt överblick och en fantastisk körställning. Benen i en bra position, ratten fortfarande lite som i en stor buss. Det finns, som det ska vara, två armstöd på varje framstol, och jag använder dem flitigt. För första gången kan man nu välja framstolarna med höjdinställning OCH 180 graders rotation. Så du kan vända stolarna mot baksätena, och du kan höja och sänka som du önskar. Dörrsidorna är mindre och det finns färre förvaringsutrymmen. Å andra sidan är materialkvaliteten bättre, och det finns många fler säkerhetssystem än tidigare. Infotainmentsystemet är en äldre generation än i den nya Passat och de senaste ID-modellerna, så klimatanläggningens temperatur visas inte synligt på framsidan.  Jag kan dock lyckligtvis säga att klimatanläggningen inte kräver några stora justeringar för att klara en utomhustemperatur på 32 grader.

En kvinna öppnar bakluckan på husbilen och tar ut en hopfällbar stol.

Två skjutdörrar och många praktiska detaljer

Det som mest påminner om den utgående California T6.1 är uppfällningstaket. Det har i stort sett samma bredd på taket, och madrassen och underlaget är de så kallade ”fjäderkopparna”, som ersatte lamellbotten för några år sedan. Jag sover däruppe två gånger, och komforten är bra. LED-lamporna är för svaga för läsning, men de tre öppningarna med nät – ett på varje sida och det stora framtill, som helt kan tas bort – ger bra luftcirkulation. Det är en långsam och frustrerande uppgift att få uppfällningstaket på plats när det ska fällas ihop. Kanske beror det på att bilen är en förproduktionsversion, som VW brukar säga. Men jag tvivlar, för det är – som det alltid har varit – ett jobb för två att få hela tältduken under taket när det körs ner. Det slutar ofta med att den sitter snett eller fastnar, vilket med tiden kommer att slita på konstruktionen.

På nedervåningen finns det två (eller fyra) enkelsäten och två av de totalt fyra sovplatserna. De två sätena i testbilen är enkelsäten som ersätter den gamla bänken. De är lätta att flytta, och de fälls enkelt ner för att ge ett underlag för madrassen. Den är smalare än tidigare eftersom California nu har skjutdörrar på båda sidor. Den extra dörren borde alltid ha funnits där. Tillgången är mycket bättre, och kylskåpet i slutet av köksavdelningen är lätt att nå. Det kyler för övrigt riktigt bra. Styrningen av temperaturen och campingrelaterade detaljer som avloppsvatten och belysning sköts via den lilla pekskärmen precis vid den högra skjutdörren. Enkelt och bra.

Husbilens markis är utfälld och två personer sitter utanför och kopplar av.

Markisveven flyttas ut

De två campingstolarna ligger fortfarande i ett utrymme i bakluckan, medan fällbordet för måltider utanför bilen har flyttats från skjutdörren till en plats ovanpå den låda i bagageutrymmet som madrassen vilar på. Det är möbler av mycket hög kvalitet. Nattetemperaturen på campingen i Kroatien med utsikt över Slovenien sjunker inte under 23 grader, så jag uppskattar en smart ny detalj: en plasthållare, eller skena, med inbyggt insektsnät som skjuts in i toppen av fönsterramen i framdörrarna. Det kräver lite övning, men bara lite. Sedan har man extra frisk luft utan att släppa in insekter. Hållarna ligger i en stor tygpåse som hänger i den bakre sidorutan på högra sidan. Enkelt och tillgängligt. Det finns skåp och eluttag, och även en diskho och en gasspis. Gasflaskan är betydligt svårare att komma åt än tidigare eftersom den har fått ett trångt utrymme i botten av skåpet i bagageutrymmet. Men själva gasöppningen sitter inte långt från spisen, så det besväret är begränsat.

Varje gång jag har kört California tidigare har veven som används för att rulla ut och in markisen legat och skramlat runt i en låda under baksätet. Eftersom det inte längre finns någon låda, krävdes en ny lösning. Den är perfekt: veven ligger nu låst inne i själva markisens låda.

Interiör av husbilen med ett utfällbart bord och sittplatser. Interiör av husbilen med nedfällt säte som förvandlats till en säng.

Tre dagar i full fart

Vad är det som gör California speciell? Den kompakta campern har en trogen skara följare trots att den inte direkt är gratis. De flesta köper den för att den kan användas som familjebil i vardagen. Den har sittplatserna och den tar inte upp för mycket plats, trots att den nu har blivit något längre. Jag tycker att jag lär känna nya California bra under de tre dagarna genom vackra landskap, tråkiga städer och på långa motorvägar. Den gör både den delen av resan och själva campingen ännu bättre än jag förväntade mig. California är en annan bil än tidigare, och jag tycker att det är till det bättre.

Det finns fem versioner av nya California och två av dem säljs i Sverige: Beach Camper som börjar på 754 900 kronor och Ocean som börjar på 854 900 kronor. Det är alltid något att intresset för California bara har vuxit med tiden, så om man någon gång vill sälja den, står många redo att ta över och betala dyrt för den.

SPECIFIKATIONER

Volkswagen California Ocean 2,0 TDI

Motor: R4, 1.968 cm³
Effekt: 150 hk/360 Nm
0-100 km/h: Ej angivet
Toppfart: 188 km/h
Förbrukning: 6,7 l/100 km
CO₂-utsläpp: 177 gram/km
Mått: 517/194/197 cm
Körklar vikt: 2 386 kg
Dragvikt: 2 000 kg
Bagagevolym: Ej angivet
Pris: 854 900 kronor (Volkswagen California börjar på 754 900 kronor)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS