Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första åkturen: Stäng ute världen i nya Volvo EX90

Det är helt tyst i den stora Volvo EX90, och den imponerar under den första provkörningen i Kalifornien med hög komfortnivå och en snygg interiör.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Bytbil samarbetar med danska Bilbasen blev inbjudna till USA av Volvo Danmark.

Den 5 juni rullade den första Volvo EX90 av bandet i Charleston i den amerikanska delstaten South Carolina. Volvo hade gärna sett att det datumet låg tidigare på året, men produktionsstarten sköts upp för att få ordning på lösa trådar. Programvarurelaterade trådar (bland annat). Volvo hade allvarliga barnsjukdomar med lilla EX30, när den kom ut på marknaden, så det är bättre att vara på den säkra sidan. Jag upptäcker ändå ett par småsaker som indikerar pågående arbete i en av de EX90 som Volvo har tagit med till södra Kalifornien för att jag och andra motorjournalister ska få ett första intryck bakom ratten.

Grå Volvo EX90 parkerad vid en sjö med berg i bakgrunden.

Det kommer till en början inget ljud från det stora Bowers & Wilkins-systemet med 25 högtalare, och även om instrumentpanelen visar att jag snällt blinkar när jag ska svänga, är det helt tyst. Den stora 14,5-tums-pekskärmen, snyggt integrerad och skarp, reagerar inte på alla tryck. Efter en snabb sväng in på en parkeringsplats vid Starbucks, där bilen står låst ett ögonblick, gör ljudet comeback. De tröga reaktionerna försvinner dock inte, men de märks inte alls av i ett annat exemplar av EX90 som jag också hinner testa under vistelsen. För att vara rättvis måste jag säga att dessa bilar är tidiga exemplar, och eftersom vi lever i en tid av trådlösa uppdateringar, kommer EX90 naturligtvis att finjusteras innan de första exemplaren når kunderna.

En amerikan i Europa

EX90 tar inte upp mycket plats på de fyra- och femfiliga motorvägarna i Kalifornien. En 504 centimeter Volvo är inte en särskilt stor SUV i USA, och Jeep Grand Wagoneer och Cadillac Escalade ESV får en att tänka att det måste finnas en större Volvo än EX90. Längden gör att EX90 är en av få elbilar i sin klass som kan utrustas med sju säten, om man inte nöjer sig med fyra säten för full lyx, fem säten för optimalt bagageutrymme eller sex säten fördelade på tre rader.

En stor SUV skulle inte ha varit mitt första val för en ny elektrisk Volvo. Det hade varit en EX60 i en kategori där försäljningen och kundbasen i Europa är mycket större än för en bil så stor som EX90. EX60 är dock självklart under utveckling. Jag hoppas att EX60 kommer med samma filosofi för komfort och välbefinnande som EX90 har, för den nya toppmodellen är verkligen värd att använda som mall för mindre modeller hos Volvo.

Grå Volvo EX90 kör på en landsväg i ett ökenlandskap under solnedgången.

Exceptionell tystnad

Om en biltillverkare litar på att fjädringen i en ny bilmodell är i toppklass, kan tillverkaren tryggt presentera bilen för journalister på amerikanska vägar. Då måste även chassit vara riktigt, riktigt välbyggt. Asfalten i USA är ofta lika grov som ett rivjärn, och hål på motorvägen kan vara stora nog att svälja en liten bil. Jag kör Ultra-versionen av EX90, vilket är ett krav för att få Twin Motor Performance med 517 hästkrafter, som överträffar basmodellens nuvarande 408 hästkrafter. Luftfjädring är standardutrustning på Ultra, och standardfälgarna kommer vara 21 tum till skillnad från testbilens 22-tum.

EX90 är obehagligt tung med en tjänstevikt på upp till nästan 2 800 kilo. Med den vikten kunde det ha gått åt båda hållen. Men som tur är går den åt det mycket, mycket bekväma hållet. I en EX90 med luftfjädring slipper man den ömtålighet och lätta nervositet som märks av i en Mercedes. Och vad som är ännu bättre är att fyrhjulsdriften, neutraliteten och en bättre styrning än i någon annan Volvo gör SUV:en förutsägbar och lätt att köra genom de kaliforniska bergen.

Grå Volvo EX90 kör på en landsväg med suddig grönska i bakgrunden.

Först tänker jag inte på det, men efter en timmes körning på dålig asfalt och med pickuper med så bullriga avgassystem att de aldrig skulle få köra i EU, inser jag att tystnaden i EX90 är ovanlig. Det kan faktiskt verka överraskande, eftersom EX90 inte har den strömlinjeformade designen som vi känner igen från EQS SUV, så vinden borde ta ett fastare grepp om EX90. Men den är helt, helt tyst. Volvo har skapat ett rum som känns helt isolerat från världen utanför.

Fin ullklädsel

Volvo var först med, eller åtminstone bland de absolut första, att introducera en klädsel gjord av ull. Eller delvis av ull, eftersom Tailored Woolblend Zinc är tillverkat av 30 procent ull och 70 procent återvunnen polyester. Det är ljust, fint, speciellt, bekvämt och ett material som är värt varenda krona. Woolblend-klädseln sträcker sig självklart även till den tredje sätesraden. På den bakre raden är det också tillräckligt ljust, men det är trångt även för en vuxen av genomsnittlig längd. Jag är dock inte besviken, för hur ofta fyller man egentligen en SUV med sju vuxna personer?

Den ulliga klädseln är ett av de få tillval som EX90 erbjuds med. Om du vill ha tio sidor med tillval måste du istället besöka Mercedes. Det är ett indirekt sätt att säga att alla EX90-versioner kommer med en omfattande standardutrustning. 20 tums aluminiumfälgar, automatisk klimatkontroll med fyra zoner, panoramaglastak, eljusterbara framsäten med minnesfunktion, rattvärme, Bose-ljudsystem med 14 högtalare, trådlös smartphone-laddning och eljusterbar ratt. Endast 360-graders kamera saknas i basmodellen Plus. Den adaptiva luftfjädringen är standard i Ultra-versionen, men måste väljas till i Plus.

Baksäten i en grå Volvo EX90 med gråa klädslar och vita nackstöd.

En skärmbaserad förarmiljö

Den eljusterbara ratten kräver Tesla-trick för att justeras. Det gör även sidospeglarna, klimatanläggningen, körlägen och så vidare. Vissa funktioner, som körlägen, är gömda långt in i menyerna, men eftersom skärmen är stor, är det enkelt att justera klimatet. Vissa funktioner på menyn längst ner på skärmen förändras beroende på bilens hastighet. Till exempel dyker AWD Performance-läget, där permanent fyrhjulsdrift och snabbare tillgång till de 517 hästkrafterna finns, först upp som ett alternativ när EX90 kommit upp i hastighet.

Efter den lägre materialkvaliteten i EX30 – som Volvo ursäktar med att bilen är ”billig” – är det en glädje att se att toppmodellen har fått en rejäl uppgradering med metallinlägg, stabilitet och digital instrumentering bakom ratten. Den är liten men bred och kan visa antingen Google Maps, bilens omgivning med andra bilar i leksaksformat, eller helt enkelt bara hastighet och räckvidd. Från EX30 och de billiga hyllorna hos Volkswagen kommer en förenkling som är ganska dum: fönsterhissarna i bakdörrarna kan styras från förardörren, men endast genom att byta funktion för knapparna till de främre elhissarna. Här måste man träffa ett litet fält med direkt osynliga symboler. Körsäkerheten lider av sådana småsaker.

Volvo har dock prioriterat säkerheten i EX90 mer än för någon tidigare modell. Det säger inte lite. På taket, precis vid vindrutan, sitter en klump som ser ut som en släckt taxiskylt. Det är LiDAR-systemet som skannar ett flera hundra meter brett område framför bilen. Än så länge har det ingen direkt funktion, men LiDAR ska komplettera övriga sensorer, radar och kameror som driver de många, många assistans- och säkerhetssystemen.

Interiör av en Volvo EX90, med ratt och stor pekskärm, landskap synligt genom fönstret.

Mycket pengar

Volvo EX90 börjar på 997 000 kronor. Möjligheten att sälja en SUV i miljonklassen är förstås begränsad, men efterfrågan finns uppenbarligen baserat på alla Audi Q8 E-tron och BMW ix som kör runt på gatorna. Men varken Q8 E-Tron eller iX  finns med sju säten, och Mercedes EQS SUV är en extremt dyr bil i jämförelse med EX90. Den enda direkta konkurrenten är Kia EV9, som också är den bil som mest liknar EX90. Den är betydligt billigare, men här kan man diskutera varumärken och märkeslojalitet, och det tänker jag inte tråka ut någon med här.

EX90 Twin Motor Plus med 408 hästkrafter, fyrhjulsdrift, ett stort batteri på 111 kWh (räckvidd upp till 613 kilometer) och nära på komplett utrustning kostar 997 000 kronor. Det kommer även, vid ett ännu okänt tillfälle, en EX90 med färre hästkrafter och bakhjulsdrift, vilket sänker grundprisnivån. Performance-versionen med 517 hästkrafter och Ultra-utrustning, som har 21-tumsfälgar, matrix-LED-strålkastare, 360-graders kamera, luftfjädring och dörrar med soft close, kostar 150 000 mer, medan basversionen med 408 hästkrafter kombinerat med Ultra-utrustningsnivå kostar cirka 1 085 000 kronor. Den skulle jag inte välja, utan hellre utrusta Plus-versionen med luftfjädring, 360-graders kamera och 21-tumsfälgar.

Om nästa bil ska vara en stor elbil, borde du unna dig att prova den nya EX90. Designen är kanske konservativ, men det som döljer sig under karossen är värt att uppleva.

SPECIFIKATIONER

Volvo EX90 Twin Motor Performance Ultra
Motor: Elmotorer (fram och bak)
Effekt: 517 hk / 910 Nm
0-100 km/h: 4,9 sekunder
Toppfart: 180 km/h
Förbrukning: Ej angivet
Räckvidd: 613 kilometer
Batterikapacitet: 111 kWh (107 kWh användbart)
Laddkapacitet: 250 kW
Mått (L/B/H): 504/196/174 cm
Tjänstevikt: 2 780 kilo
Dragvikt: 2 200 kilo
Bagageutrymme: 377-2 107 liter
Pris: 1 139 000 kr (EX90 finns från 997 000 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS