Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Dacia Bigster – det rumänska bilmärket satsar stort

Dacia satsar på att erbjuda en större bil än vad kunderna har varit vana vid. Den nya Bigster är en SUV som är lite större än VW Tiguan, och den kommer med upp till 155 hästkrafter.
TEXT: Morten Bek  FOTO: PR

Det finns pengar att tjäna på medelstora SUV-modeller, och rumänska Dacia vill vara med och ha en del av kakan. Därför får Duster nu en storebror – Bigster. Rumänerna går in i den medelstora SUV-klassen med en bil som är lite större än Volkswagen Tiguan.

Bigster är precis vad den ser ut att vara vid första anblicken: en Duster med mer av allt. Mer kaross, mer hjulbas, mer utrustning, mer motoreffekt. Dacia har gjort något häftigt med Duster-designen, och det har förts vidare till Bigster utan större förändringar.

En blå SUV står parkerad vid en sjö med skog i bakgrunden

Rymligt inre

Bigster tar över rollen som storebror med sina 457 centimeter, vilket är 23 centimeter längre än Duster, Den bygger på en förlängd version av CMF-B-plattformen, som Renault-koncernen använder för småbilar som Sandero, Jogger och nya Duster.

Utrymmet påstås vara i toppklass. Bagageutrymmet i Bigster är i alla fall stort med 667 liter när alla säten är i bruk. För första gången någonsin erbjuder Dacia nu också en bil med elmanövrerad baklucka. Det är ett stort ögonblick i rumänsk bilhistoria.

Vy från bilens bagageutrymme ut mot en sjö,

Materialkvaliteten kan vi av uppenbara skäl inte bedöma, men tack vare synliga sömmar och lister klädda i tyg får kupén ett lyft. Som standard får man en digital instrumentpanel med en 7-tumsskärm. I de dyrare versionerna är den 10 tum. Infotainmentskärmen är 10,1 tum.

Dacia erbjuder fyra utrustningsvarianter: Essential, Expression, Extreme och Journey. Med den lägsta utrustningen får man – förutom de nämnda skärmarna – 17-tums aluminiumfälgar, takräcken, luftkonditionering, parkeringssensorer bak och en backkamera. I de finaste versionerna får man 10-tums instrumentering, Arkamys 3D-ljudsystem, trådlös mobilladdning och adaptiv farthållare.

Interiörbild av bilens förarplats med modern instrumentpanel och en vy över en sjö genom vindrutan.

Hybridsystem med upp till 155 hästkrafter

Bigster har samma motorer som nya Duster – med ett undantag. Dacia har fått ett nytt hybridsystem baserat på den befintliga E-Tech-drivlinan. Det består av en fyrcylindrig bensinmotor med 107 hästkrafter och två elmotorer med totalt 55 hästkrafter. Effekten uppgår till 155 hästkrafter, vilket ger en ökning på måttliga 15 hästkrafter jämfört med basmodellen på 140 hästkrafter.

Vy ovanifrån av en blå SUV som kör längs en väg nära vattnet.

Tyvärr erbjuds inte hybriderna med fyrhjulsdrift, men det gör däremot bensinmotorn. Det handlar om en 1,2-liters trecylindrig motor med 140 hästkrafter. Den erbjuds med antingen framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift och har alltid manuell växellåda. Tillsammans med fyrhjulsdriften får man olika körprogram; lera/sand, snö, off-road, eco och auto.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS