Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Elektrisk Renault 4 – rolig, liten och praktisk retrobil

Renault 4 E-Tech Electric följer Renault 5 E-Tech Electric som den andra elbilen från fransmännen med stark historisk inspiration. Den har upp till 150 hästkrafter och en räckvidd på upp till 400 kilometer.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Nya bilar baserade på nostalgi riskerar att köra in i en återvändsgränd; idén är kul, men i slutändan måste bilen också prestera på alla plan för att tillfredsställa dagens bilförare. Fallet med Volkswagen Beetle har visat att man inte bara kan översätta dåtiden till nutiden och förvänta sig att folk ska haka på. Det är ännu för tidigt att säga om Renault lyckas med sin elektriska 5, men fransmännen visar i alla fall att man satsar hårt på historiskt inspirerade modeller när de nu presenterar en storebror till 5 – den nya Renault 4.

Renault 4 kommer vara helt elektrisk och är otvetydigt inspirerad av den ursprungliga modellen som såg dagens ljus 1961. Men Renault har ändå undvikit att gå för långt – 4 till inte en extrem retromodell. Designen är både exteriört och interiört modern när Renault 4 erbjuder det bästa av dåtid och nutid.

Digital bild av renault 4 med öppet tak

Rymlig som den större Captur

Låt oss gå igenom siffrorna. Renault 4 E-Tech Electric är tänkt som en familjebil i ett litet format, och är därför bara 414 centimeter lång. Den är byggd på höjden utan att bli för mycket SUV med sina 157 centimeter. Markfrigången är 18,1 centimeter, vilket är 1,2 centimeter mer än Renaults egen Captur. 4 är dessutom utrustad med Extended Grip, som anpassar ESC-systemet till löst underlag. Apropå Captur. Den modellen är 424 centimeter lång, så 10 centimeter längre än den nya 4. Men Renault lovar att 4 är lika rymlig som Captur i baksätet, och bagageutrymmet har en imponerande volym på 420 liter. Detta inkluderar troligen facket med en inbyggd låda som kan tas ut (och sköljas) som syns på en av bilderna.

Extra utrymme i bagagelucka

Renault 4 har flera praktiska funktioner i rockärmen. För det första erbjuds den med elektriskt manövrerad baklucka, vilket är ovanligt för bilens storlek. För det andra kan passagerarsätet fällas framåt. På så sätt får man plats med en surfbräda eller en lång stege – och kan fortfarande stänga bakluckan. Interiören ser snygg och inbjudande ut. Det går att få 4 med ett stort elektriskt styrt canvas-tak, och sätesklädsel samt paneler finns i olika färger. Förutom färgval och några material är förarplatsen identisk med den i den nya Renault 5: så det finns en digital instrumentpanel och ett stort infotainmentsystem med Google inbyggt. Det finns också (tack och lov) många riktiga knappar för till exempel klimatanläggningen.

Digital bild av interiören i en Renault 4

Producerad i Frankrike

Om man är mån om att den nya bilen ska vara europeiskt producerad är den nya elbilen från Renault ett riktigt bra alternativ. Den tillverkas i Frankrike, i Maubeuge, och motorn tillverkas på en fabrik i franska Cléon. Batterierna tillverkas också i Frankrike – i Douai i samarbete med AESC. 75 procent av alla underleverantörer till Renault 4 finns inom 300 kilometer från Maubeuge-fabriken. Cléon-motorfabriken tillverkar två olika elmotorer till den nya Renault 4. I basversionen används en motor med 120 hästkrafter, medan uppgraderingen är en motor med 150 hästkrafter. Batterifabriken levererar två batteristorlekar till bilen, och det är ett batteri på 40 kWh som kombineras med motorn på 120 hästkrafter. Här får man en räckvidd på upp till 300 kilometer och laddning med maximalt 80 kW.

Digital bild av renault 4 med öppet tak

Det ökar till maximalt 100 kW med den starkare elmotorn, som har 150 hästkrafter, och det stora batteriet som rymmer 52 kWh. Räckvidden är som förväntat något kortare än i den mindre Renault 5 (som klarar upp till 412 kilometer), men den når fortfarande upp till 400 kilometer. Vi får vänta lite på den nya retro-modellen från Renault; den lanseras troligen efter sommaren 2025. Men det ser definitivt ut som att Renault 4 är värd att vänta på.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS