Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Audi RS 3 ger ifrån sig ett sista femcylindrigt vrål

Det är bara i en RS 3 man kan njuta av ljudet och känslan från en 2,5 liter stor femcylindrig motor. Som en sista hyllning har RS 3 uppgraderats med en mer aggressiv design och bättre köregenskaper.
TEXT Morten Bek FOTO PR

Den femcylindriga motorn har i årtionden varit ett hemligt recept på fulländad charm. Vid ett tillfälle som silkeslen tjänare i Audi 100, vid ett annat tillfälle som dieselmotor i Volkswagen Transporter, vid ett tredje som en delikatess i Volkswagen Bora V5. Men mest känd är den femcylindriga motorn för sin framträdande roll i Audis minsta RS-modeller. Audi är de enda som har vidareutvecklat R5 och fortfarande använder den. Den har tidigare spridit sitt charmiga ljud från RS Q3 och TT RS, men nu är det bara RS 3 som återstår.

Grön Audi RS3 sedd från sidan med ett mörkt grönt bakgrund.

Det är ett motoräventyr som troligen inte varar många år till. Så det är en perfekt hyllning till den femcylindriga 2,5-liters bensinmotorn med turbo att RS 3 har förbättrats för en segeromgång. Det finns ingen extra kraft från motorn, för med 400 hästkrafter och 500 Nm finns det inget behov av något extra. 0-100 km/h sker också nu på 3,8 sekunder. Så de stora förbättringarna för segeromgången finns främst i köregenskaperna. Audi Sport har genom åren skapat jubel med sin femcylindriga motor – och besvikelse med begränsade köregenskaper. Den faceliftade RS 3 erbjuder dynamiska förbättringar som ska hedra motorn.

Snabb runt banan

Bara för att det fortfarande är samma 400 hästkrafter och samma 0-100 km/h på 3,8 sekunder, betyder det inte att RS 3 inte har blivit snabbare. Frank Stippler från Audi Sport-teamet har nämligen kört runt Nürburgring Nordschleife, där han i den förbättrade RS 3 har satt nytt rekord för bilar i klassen (som vi antar inkluderar bland annat VW Golf R, BMW M240i, Honda Civic Type R, Hyundai i30 N och Mercedes-AMG A 45 S).

Instrumentbrädan och ratten i en Audi RS3, sedd från baksätet.

Med en varvtid på 7 minuter och 33,123 sekunder är RS 3 nu den snabbaste kompakta modellen på den tyska banan. Med nya däck särskilt utvecklade för RS 3 till vidareutveckling av de adaptiva stötdämparna och nya algoritmer för den fullt variabla kraftfördelningen, ska den senaste RS 3 vara mer intensiv, precis och snabbare genom kurvorna.

Ett större vrål än tidigare

Audi Sport har hittat några knep för att förstärka ljudet från den unika femcylindriga motorn. I körinställningarna RS Performance och RS Torque Rear (den senare är bra för kontrollerade sladdar) är avgasventilen öppen under längre tid. Mellan 2 200 och 3 500 varv/min ger motorn ett tydligare och tyngre ljud, oavsett vilket körprogram du väljer.

Närbild på den främre delen av en grön Audi RS3, med fokus på grillen och högra framhjulet. Närbild på bakre delen av en grön Audi RS3, med fokus på bakljusen och avgassystemet.

Det är sällan någon pratar om doften i en ny bil. Men Audi använder det som en berättelse om kvaliteten i RS 3 och det arbete som lagts ner på interiören. Inte så konstigt, eftersom A3-familjen har fått kritik för sin sterila interiör med material som inte alltid levde upp till den läckra föregångarens.

Audi använder cirka 200 element i RS 3-interiören, och för att säkerställa samstämmigheten av dofter, exempelvis från olika lädertyper, tyg och plast, har alla material testats med hjälp av en värmekammare och en analys av luften från kammaren. Fem kemister har luktat sig igenom RS 3-materialen och säkerställt att den doftar precis som en bil från Audi ska. Det finns nya material och nya paket, nya färger och nya inlägg. Matt kolfiber finns till instrumentpanelen, och ratten är ny med den senaste Audi-logotypen. Instrumentpanelen innehåller nu en mer framträdande varvräknare, och som tidigare finns det gott om möjligheter att visa status för motorn, fyrhjulsdriften och mycket annat. RS 3 finns som hatchback och som sedan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS