Farväl Audi A4 och välkommen ersättaren A5. Efter 30 år är det slut med A4-namnet, men istället är ersättaren betydligt rymligare och utrustad med interiören från Q6 E-Tron.
TEXT OCH FOTO Morten Bek
I ett slag sker flera stora förändringar hos Audi. I 30 år har vi känt till A4, och nu finns den inte längre. Under en kortare tid – lyckligtvis, är jag nära på att säga – har vi lärt känna de konstiga motorbeteckningarna som 40 TDI och 35 TFSI, och de är nu också borta. I en fotostudio i en förort till München, där säkerhetsvakter hela tiden håller koll på vad jag gör, står jag inför den nya A4. För A4 finns fortfarande, den heter bara inte längre A4. Den klassiska A4 har döpts om till A5. A5-namnet känner vi redan till, så redan här uppstår förvirring. Men den A5 vi har känt till finns inte heller längre; A5 Coupé, A5 Sportback och A5 Cabriolet – utgått, utgått och utgått. Glöm dem, för de kommer inte tillbaka.
I fotostudion står en A5, två A5 Avant och en S5. Hela modellpaletten på en gång. Det finns mycket att se, och en av de första sakerna jag gör är att öppna bakluckan på det som är A5 sedan. Det är dock ingen sedan, utan en halvkombi som på ett extremt effektivt sätt liknar en sedan. Är det här då en A5 Sportback? Nej. Som sagt kommer den inte tillbaka, och det gör inte heller namnet.
Varför gör sig då Audi av med A4-namnet, när det är ett känt och etablerat namn? Svaret är att det nu finns en strikt uppdelning hos Audi, där elbilarna namnges med jämna nummer och bilar med förbränningsmotor namnges med udda nummer. Tänk Q4 E-Tron och Q6 E-Tron jämfört med Q5 och Q7. Med lite fantasi kan man räkna ut att det ger plats för nya elbilar som A4 E-Tron, A6 E-Tron och A8 E-Tron – och A7 som ersättare för A6 med förbränningsmotor. Av de modellerna är bara A6 E-Tron, som jag också får se idag, bekräftad. Självklart kommer de andra också.
Idag handlar det om A5-familjen. Bilar med förbränningsmotor. Bilar som erbjuder mycket mer än sina föregångare. Bilar som har den visuella kraften som den senaste generationen A4 och A4 Avant aldrig fick med sig från födseln.
Gott om plats i baksätet
Den utgående A4 har varit blygsam i bilvärlden. Den nästan 10 år gamla modellen debuterade med en självutplånande design, som nästan var skapad för att ge all uppmärksamhet till de två ärkerivalerna BMW 3-serie och Mercedes C-Klass.
Den nya A5 är det ingen som ska trampa på. Designen är av en helt annan kvalitet, och nu får den stora bilen visa sina muskler. Lägg exempelvis märke till motorhuven och sidokjolarna, som ser ut att ha varit på gymmet; motorhuvens mittersta veck liknar något som hör hemma på den starka S5, men det är en del av designen på alla bilar i familjen. Avancerade OLED-bakljus med konstant skiftande grafik som liknar en glödande eld är extrautrustning och de köps tillsammans med lika avancerade matrix-LED-strålkastare.
A5 är 6,7 centimeter längre än A4, men hjulbasen är hela åtta centimeter längre med 290 centimeter. Det är mer än i de nyaste utgåvorna av 3-serien och C-Klass, och det bidrar också till att förändra bilens utseende. Mest av allt ger det plats i baksätet, som Audi aldrig tidigare har haft i sin mellanklassmodell. Jag kan inte sitta med benen i kors som i den nya VW Passat Variant (som är en betydligt längre bil), men jag har mycket gott om plats för dem.
Panoramaglastaket över huvudet, som blir extrautrustning, styrs elektroniskt i förhållande till ljusinsläppet. Man kan inte bara välja mellan avbländat och inte avbländat, glastaket kan nämligen blockera ljuset i segment, så att det finns block med ljus och andra med den kraftigt mjölkvita avbländningen.
Klassens första skärm för framsätespassageraren
Det har skett minst lika stora förändringar kring de främre platserna. A5 delar inget med A4. Inredningen är helt ny, och kommer i hög grad från den nya Q6 E-Tron. När jag nyligen provade Q6 E-Tron för första gången, var mitt intryck att materialkvaliteten inte var tillräckligt bra. I A5 verkar den, åtminstone här i den sparsamma belysningen i fotostudion, vara mer konsekvent och en aning bättre. Ett par exempel är dörrsidorna med en visuellt mer spännande blandning av material, den eleganta integrationen av dörrhandtagen med linjen från instrumentpanelen och skärmen framför passagerarsätet, som sitter i en ram som är snyggt integrerad.
Ja, det har kommit en skärm för framsätespassageraren. Den första av sitt slag i klassen – och återigen något som A5-familjen har fått med från Q6 E-Tron. MMI-passagerardisplayen är en pekskärm på 10,9″, som kan visa YouTube, spel, navigation och musik. Behövs verkligen en sådan skärm? Det verkar så, eftersom passagerarskärmar sprider sig som en löpeld.
Jag tror att om man snabbt tittar på en bild av interiören i den nya A5-familjen och sedan lika snabbt på interiören i Q6 E-Tron, är det svårt att skilja dem åt. Förutom skillnader i material finns det mindre designändringar i A5, men det som är övergripande är en helt ny uppbyggnad av instrumentpanelen och infotainment för Audi. Först det lite sämre. Klimatanläggningen och sätesvärmen måste nu hanteras i botten av infotainmentsystemet. Och det i en bil från Audi, som är känt för aluminiumreglage och perfekt klickande vridknappar. Tråkigt. Pekknapparna på ratten är också en dålig vana, men de fungerar trots allt mycket bättre än Mercedes version.
Den stora böjda panelen, som Audi påminner om, är formad som bilens framträdande Single Frame-grill, och är som standard utrustad med utmärkta, ljusstarka och skarpa OLED-skärmar. Instrumentpanelen har en skärm på 11,9″ och infotainmentsystemet en skärm på 14,5″. De nya skärmarna är den synliga delen av en ny digital arkitektur, E3 1.2, där fem högpresterande datorer integrerar allt från drivlinan över infotainment till assistanssystem i en process. Det är komplicerat, men det ska bland annat innebära intelligenta uppdateringar, total datasäkerhet och sådant som exempelvis blixtsnabb kommunikation mellan assistanssystem, styrning och ESC-system.
Slut med de besvärliga siffrorna i motorbeteckningarna
Under den utgående A4-generationens modellcykel fick Audi nog av sina gamla motorbeteckningar. Det fanns för många varianter för att hålla reda på dem. När det stod 2.0 TDI på bakluckan av en Audi, kunde den ha 150, 163, 190 eller kanske 204 hk, och det kunde ingen riktigt se skillnad på genom att titta på motorbeteckningen. Det blev istället en överkomplicerad sifferbeteckning, från 25 till 60, där siffran står för ett spann av kilowattimmar som motorerna passar in i. Det är oöverskådligt.
Och nu är den förvirrande beteckningsmodellen borta igen. En A4 35 TFSI blir till en A5 2.0 TFSI. Okej, så vi är tillbaka till den gamla modellen. Fint. Men det finns fortfarande ett problem, för det kan finnas flera versioner av 2-liters bensinmotorn, så flera av dem kan heta 2.0 TFSI. Audi löser det genom att helt enkelt inte längre ha motorbeteckningen på bakluckan. Det är ett sätt att trolla bort ett problem.
A5 2.0 TFSI är basmodellen med en mild effekt på 150 hk, och den får, liksom alla motorer, hjälp av ett mildhybridsystem med 48 volt. Den har framhjulsdrift, medan A5 2.0 TFSI antingen har framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Nåväl, det är A5 2.0 TFSI med 204 hk jag pratar om här. Kom ihåg att noga titta på hästkrafter och kW-talet innan du beställer din A5.
När en av A5 ska manövreras runt i studion kör den på el. Det kan den tack vare en generator som ger 24 hk, som använder den el som har samlats i 48-voltsbatteriet. Det finns ytterligare två modeller av både A5 och A5 Avant vid premiären, och det är dieselmotorn 2.0 TDI med 204 hk och den fyrhjulsdrivna S5 med 3-liters V6 med 367 hk. Den största motornyheten är en plug-in hybrid som Audi, av okänd anledning, inte har erbjudit i den mellanstora modellen tidigare. Plug-in hybriderna kommer senare, och det finns två av dem, och de motsvarar dem man möter i A6-familjen: med 299 hk eller med 367 hk.
I kamp med SUV:ar och elbilar är det svårt att sia om vilken genomslagskraft A5-familjen kommer att få på marknaden. Men med den attraktiva designen, mer plats, en imponerande interiör och många utrustningsmöjligheter är den nya A5 så väl rustad för strid som den kan vara.