Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Vilken tjänstebil ska du välja?

Det gäller att ta hänsyn till behov i både tjänsten och privat

Att välja bil är inte lätt då utvecklingen går fort. För varje ny modellgeneration tas mycket stora steg, inte minst gällande säkerhet och miljö.

För den bilintresserade är valet ofta lätt. Modell, motor och utrustningspaket kan närapå rabblas i sömnen. Sen finns det också människor som inte riktigt nått lika långt – de kanske inte ens känner till alla bilmärken.

Då du ska välja tjänstebil är det många viktiga frågor du bör söka svar på, inte minst med tanke på att du ska leva med din nya bil under flera år. Sportchassi och 20-tumsfälgar kanske inte är det viktigaste tillvalet du kan göra på din nya bil.

Vilket bilbehov har du?
Först och främst bör du bestämma dig för vilka bilbehov du har.

  • Ska bilen vara representativ för kunder?
  • Hur stora är barnen?
  • Du kanske behöver en sjusitsig bil för barnens träningar?
  • Åker du långa sträckor?
  • Vilket lastutrymme behöver du?
  • Åker du mycket på hala vägar kanske fyrhjulsdrift är en extra säkerhetsdetalj?
  • Är släpvagn viktigt? Kontrollera då dragvikt med din körkortsbehörighet.

Säkerhetsutrustning
Idag har de flesta bilar en mycket god lägstanivå gällande säkerhetsutrustning. Det kan vara en god idé att sätta sig in i vilken typ av säkerhetssystem de olika tillverkarna erbjuder då skillnaderna är stora. Utöver system som krockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladd finns andra system som adaptiva farthållare, varningssystem för döda vinkeln, trötthetsvarnare, filhållare, autobroms och backkamera som alla bidrar till att göra bilfärden säkrare.

Ett annat mycket vettigt och trafiksäkerhetshöjande system är förmågan att enkelt parkoppla din telefon med bilens ljudanläggning för smidiga hands free-samtal. Förhoppningsvis behöver du aldrig använda dem, men den dag du hamnar i en trängd situation kan de göra stor skillnad för din och familjens framtid.

För att få mer information om just din bil och krocksäkerhet rekommenderas ett besök på www.euroncap.com/sv där resultat från Euro NCAP:s krocktester redovisas.

Diesel, bensin, el, gas eller hybrid?
Du kanske redan fått ditt val gjort gällande drivmedel baserat på företagets bilpolicy. Om inte finns vissa tips baserade på hur du mest använder bilen. Under de senaste 10–15 åren har dieselmotorn utvecklats mycket, både gällande körbarhet, prestanda och utsläpp.

På senare år har även bensinmotorn blivit betydligt snålare och renare i takt med att miljökraven ökat. Dessutom har nya spännande lösningar som el, hybriddrift och gas tillkommit. Dessa bilar har också de största ekonomiska incitamenten genom lägre förmånsvärden och en så kallad supermiljöbilspremie på 20.000 eller 40.000 kronor som tillfaller bilens ägare – inte dig som tjänstebilsförare. För att välja rätt drivkälla bör du fundera över hur du i huvudsak använder bilen.

  • Kör du mest i stadsmiljö? Då kanske elbil eller hybriddrift är ditt val.
  • Åker du mer än 2.000 mil per år? Då kanske diesel är bäst.
  • För andra körbehov är bensin ett bra val.

Bil Swedens hemsida hittar du en komplett lista över miljöbilar för 2016.

Utrustning och tillval
Då det gäller tjänstebil ligger förmånsvärdet till grund för hur mycket bilen kommer att kosta dig. I förmånsvärdet räknas bilens nypris enligt Skatteverkets lista samt priset för eventuell extrautrustning in. Ofta erbjuder tillverkarna färdiga utrustningspaket där de packat in viktig utrustning till ett betydligt mer fördelaktig pris än om du kryssar i varje utrustningsdetalj var för sig. Därmed kommer du undan med ett lägre förmånsvärde.

Bilars emotionella inverkan
Det kanske låter som en klyscha, men faktum är att för många är valet av bilmärke och modell mycket viktigt samtidigt som andra tänker ”det är bara en bil”. Då du kommer att tillbringa många timmar i din nya bil är inte minst känslan av hur du trivs i bilen viktig.

Ta dig tid att provköra och sitta i bilen så att du känner att du hamnat rätt. Skulle du köpa en säng utan att provligga? Se dessutom till att provköra bilen. Känn efter hur du trivs med sikt, utrymmen och bullernivå innan du bestämmer dig. Annars får du ångra dig i tre år.

För många är också ett visst mått av status viktigt i valet av bil – det spelar helt enkelt stor roll vilken bil som står på garageuppfarten där hemma.

Text: Staffan Erlandsson
Foto: Daimler AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS