Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Att tänka på vid val av tjänstebil

En kort genomgång av allt du måste ta reda på

Då var det dags. Chefen har meddelat dig att det nu är möjligt att beställa tjänstebil. Vad betyder då det för din ekonomi, hur ska du göra och vad måste du tänka på?

Det är alltid en bra början att prata med tjänstebilsansvarig på ditt arbete alternativt – om sådan finns – representant på leasingbolaget som sköter företagets bilaffärer.

Självklart är månadskostnaden viktig. Och det är nu du märker hur svårt det är att jämföra kostnaderna för alternativen privatköp, privatleasing eller tjänstebil.

Då det gäller privatköp krävs idag en kontantinsats om minst 20 procent. Och att jämföra de tre olika lösningarna är en ytterst vansklig operation då det kan vara svårt att få till exakt eftersom det är mycket äpplen som ska jämföras med päron. Många kostnader varierar också mycket och försvårar jämförelsen:

  • Försäkringskostnad varierar stort beroende på ålder och bostadsort.
  • Skatte-effekter relaterade till ägarens inkomst.
  • Avdragsgill ränta vid privatköp men ej vid leasing.
  • Vilket kön man tillhör.
  • Huruvida restvärdet är fast eller rörligt.

Du måste helt enkelt själv kontrollera vad som gäller kring ditt bilägande och just din livssituation. Det står dock helt klart att värdeminskningen är den enskilt största kostnaden, och den betalar du oavsett ägarförhållanden.

Mellan tummen och pekfingret kan man räkna med att nybilsvärdet halveras på tre år, även om det finns viss spridning mellan tillverkare då andrahandsvärdet varierar. Med utgångspunkt från en fyrdörrars Mercedes C 220d från 2016 kan vi ändå försöka oss på en ”mellan–tummen–och–pekfingret–jämförelse”.

Med hjälp av Bilsvar.se, en hemsida som är resultatet av ett samarbete mellan Konsumentverket, Transportstyrelsen och Trafikverket får vi en månadskostnad, exklusive kapitalkostnader, på 6.843 kronor per månad vid privatköp.

Motsvarande ungefärlig kostnad vid privatleasing hamnar enligt Mercedes-Benz på 5.120 kronor exklusive försäkring och bränsle, medan tjänstebil framstår som billigast med 4.435 kronor per månad vid 50 procents marginalskatt. I denna summa är inte bränslekostnaden inräknad.

Detta betalas vanligtvis av föraren då det gäller tjänstebil där denne i efterhand ersätts av företaget för tjänstemilen med 6,50 kronor per mil (bensin och övriga drivmedel 9,50 kronor per mil).

Checklista

  1. Vad får bilen kosta?
  2. Vilka bilar får du välja mellan? Jämför gärna flera olika modeller och märken, då förmånsvärdet kan variera mycket. Kanske en mindre motor eller en bil från annan tillverkare gör underverk för din månadskostnad.
  3. Vilken utrustning ingår? Kan du få dragkrok och motorvärmare?
  4. Hur mycket kostar bilen netto per månad?
  5. Be om att få läsa företagets bilpolicy om sådan finns. Där hittar du svar på många frågor kring bland annat vilka krav som ställs på dig som förare.
  6. Vad händer vid skada som du orsakat?
  7. Försäkring – täcker försäkringen även lösöre och vilka självrisker gäller?
  8. Hur hanteras vinterdäck – ingår byte och förvaring?
  9. Får jag åka på familjesemester i Europa med bilen?
  10. Ingår lånebil vid service och reparation?

Text och foto: Staffan Erlandsson
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com