Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Veckans fynd: Här är bilen för dig som tycker att Audi RS Q8 är tråkig

Om du frågar det tyska trimningsföretaget ABT, är denna veckans fynd inte längre en SUV. Denna Audi ABT RS Q8 Signature Edition är istället en RUV: Racing Utility Vehicle.

TEXT: Zacharias Lund FOTO: Bytbil-annons

En vanlig Audi RS Q8 är utrustad med 600 hk, vilket borde räcka för de flesta vanliga människor. Men det tyska trimningsföretaget ABT bygger inte bilar för vanliga människor. De bygger bilar för dem som alltid vill ha lite mer än genomsnittet: mer kraft, mer kolfiber, mer uppmärksamhet! ABT har endast byggt 96 exemplar av denna veckans fynd, och även om det är ett starkt begränsat antal, har dessa exemplar sannolikt gjort ett stort avtryck i världens kolfiberförråd. Tar man en nära titt på bilen märker man nämligen att det inte sparats in på det dyra lättviktsmaterialet.

Denna veckans fynd är en Audi ABT RS Q8 Signature Edition med 800 hk och 1 000 Nm som går från 0 till 100 km/h på 3,2 sekunder. Det är snabbare än de galnaste superbilarna, trots att den väger hela 2 290 kg. Låter det som något för dig? Då ska du läsa vidare.

Svart Audi sedd bakifrån.

ABT Sportsline

Om du gillar snabba modeller från Audi, bör ABT stå högst upp på din önskelista varje julafton. De tre bokstäverna kommer från efternamnet på familjen Abt, som sedan 1896 har drivit företaget med samma namn. Idag representeras företaget ABT Sportsline av de två sönerna, Hans-Jürgen och Christian Abt, som grundade företaget 1991 som en fortsättning på Abt-namnet. ABT Sportsline är alltså ett tyskt trimningsföretag som främst sysslar med trimning av Audi, även om de också trimmar andra bilmärken inom Volkswagen Group. Förutom trimning leder ABT även flera av Volkswagen Groups motorsportsteam, däribland Formula E-teamet ABT Cupra Formula E. Den huvudsakliga verksamheten är dock trimning och optimering av Audi-modeller. Detta har lett till några galna bilar genom åren. Bland annat har de gjort en Audi RS7 med 1 000 hästkrafter och en RS6 med 800 hästkrafter som har plats för hela familjen.

Svart Audi sedd från sidan.

Väldigt sällsynt

Det finns något spännande med numrerade bilar. Det gör förstås ingen nytta om man numrerar varje massproducerad Golf som rullar ut från fabriken. Det måste vara en unik bil, och det är den här veckans fynd, för man kan inte direkt säga att den tillverkats i överflöd. Faktum är att den producerats i ett mycket begränsat antal, vilket såklart gör den mer unik än den vanliga Audi RS Q8, som i sig knappast är en vanlig syn på vägarna. ABT har byggt totalt 96 exemplar, vilket gör den mer sällsynt än en Ferrari LaFerrari. ABT har rykte om sig att bygga få men genomarbetade bilar, och denna Signature Edition är definitivt också finjusterad till perfektion. Med kolfiberskjolar, luftintag och bättre aerodynamik rör sig den stora Audin från 0 till 100 km/h på 3,2 sekunder. Därmed 0,6 sekunder snabbare än en standard RS Q8. ABT kallar sitt monster för en ”Racing Utility Vehicle”, och den beskrivs som den enda i sitt slag i världen. Huruvida en 2 290 kg tung RUV är bra på en racerbana är kanske tveksamt, men på raksträckan är det fartgaranti. En standard Audi RS Q8 är den näst snabbaste SUV:en runt Nordschleife, så nog kan denna ABT-version slå Porsche Cayenne Turbo GT, som har förstaplatsen.

Ratt och förarsäte i Audi

ABT-optimerad

ABT har efter många decenniers erfarenhet av att trimma bilar blivit kända för sin användning av kolfiber, och kolfiber är som sagt heller inte en bristvara på veckans fynd på Bytbil. Det är en del av det särdrag som dessa trimmade bilar har. ABT kallar själva det synliga materialet för Signature Carbon Bold och det finns överallt på bilen, som på bakspoilern, kylargrillen och i dörrlisterna. Det kan verka lite överdrivet, men när man skär bort 0,6 sekunder av accelerationstiden måste man göra något rätt. Toppfarten är 315 km/h, så det finns goda anledningar att köra på Autobahn om man vill bryta naturlagarna och förflytta 2,3 ton i 87 meter per sekund (315 km/h).

En extrem bil av denna kaliber är såklart inte gratis. Återförsäljaren Autostrada, som har denna bil till salu, säljer den för 3 990 000 SEK, men i gengäld får du en RUV med plats för hela familjen, som kör ifrån varenda superbil den stöter på.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS