Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Veckans fynd: Mercedes-AMG GT Black Series är en Batmobile med 730 hk

Om Batman saknade en söndagsbil skulle han inte tveka en sekund på att köpa denna veckans fynd på Bytbil. Den är något av det galnaste som någonsin har rullat ut från AMG-huvudkontoret i Affalterbach.

Text: Simon Hallsenslev Foto: Bytbil-annons/Mercedes AMG PR

Det finns endast en annan Mercedes-AMG som är snabbare runt Nürburgring än denna veckans fynd från Bytbil, och det är Mercedes-AMG One. Du vet, den med en Formel 1-motor som kostar omkring 30 000 000 kr, och som endast 275 personer har blivit inbjudna att köpa.

Denna Mercedes-AMG GT Black Series kostar ”bara” 4 695 800 kronor, och du kan köpa den helt utan inbjudan eller långa väntelistor! Du får 730 hk, 800 Nm och en Designo Grafitgrå Magna-lackering som, tillsammans med den stora bakspoilern, skulle få Batman att dregla. Se bilderna och läs historien bakom Mercedes-AMG GT Black Series här.

Grå Mercedesframifrån i mörkt show room

En riktig superbil

730 hk, 800 Nm och en toppfart på 325 km/h bör vara tillräckligt för att få de flesta att tappa andan. Om man dyker ner i specifikationerna upptäcker man snabbt att Mercedes-AMG har arbetat hårt för att uppnå dessa siffror. Även om de är välkända för att gå all-in med Black Series, har de aldrig varit mer wild and crazy med en ombyggnation än med denna veckans fynd.

Motorn är den kraftfullaste V8 som AMG någonsin har placerat i en personbil. Den levererar 145 hk mer än den som sitter i en ”vanlig” Mercedes-AMG GT R. Detta beror bland annat på ett högre turbotryck samt förändringar inne i motorn som gör att den kan ta fler varv och ge snabbare gasrespons.

Chassit är utvecklat specifikt för Black Series-modellen med flera kolfiberdelar samt AMG:s så kallade Ride Control, som tillåter kontinuerlig justering av den adaptiva fjädringens hårdhet. I äkta Black Series-stil kan bilens camber på fram- och bakaxeln också justeras. De många kolfiberdelarna är inte bara för syns skull, utan hjälper till med aerodynamiken när du är på banan. Den stora, aktiva bakvingen genererar själv 400 kg downforce, medan de övriga vingarna och gälarna också ger kylning till både motor och bromsar på en nivå som matchar Mercedes fullblods GT3- och GT4-racers.

Grå Mercedes snett bakifårn i mörkt show room

Sportavgassystemet, de keramiska bromsarna, skålstolarna… listan över saker som har uppgraderats till Black Series är för lång för att vi ska kunna gå igenom allt. Mer spännande är att påpeka att AMG:s stora arbete bar frukt. År 2020 tog Mercedes-AMG GT Black Series rekordet för snabbaste personbil runt Nürburgring Nordschleife. Ett rekord som idag har slagits av storebror AMG One.

Ett utvalt fåtal

Som så många andra biltillverkare har Mercedes-AMG börjat använda AMG-namnet på bilar som inte förtjänar det. Precis som en BMW M135i inte är en riktig M-modell, är en Mercedes-AMG A35 inte heller en riktig AMG. Som tur är finns det dock fortfarande något som är heligt. Mercedes-AMG är ytterst försiktiga med vilka bilar de kallar för Black Series, och faktiskt finns det bara sex bilar i serien, där denna veckans fynd är den sjätte och senaste.

Faktum är att Black Series-namnet uppfanns just för att föra AMG-modellerna närmare deras ursprung. Trimfirman AMG grundades 1967 av Hans Werner Aufrecht och Erhard Melcher, som snabbt blev kända för att göra Mercedes-Benz personbilar så kraftfulla att de kunde köra direkt från landsvägen till racerbanan. Det var det som Mercedes-AMG ville återgå till när de lanserade den första Black Series 2006.

Närbild på vänster framhjul på grå Mercedes

Black Series

Med SLK55 AMG Black Series (den första i serien) visade Mercedes-AMG att Black Series var seriöst. Den kompakta sportbilen fick ett styvare chassi, kraftfullare bromsar och ett fast coupétak. Detta var tillräckligt för att den lilla racern skulle kunna klara sig som officiell Safety Car i Formel 1 under 2004 och 2005.

Nästa Black Series blev CLK63 AMG Black Series, som begränsades till 500 exemplar och som också körde som Safety Car under 2006 och 2007. Med 25 extra hk, ett aggressivt aerokit i kolfiber och skålstolar blev detta modellen som verkligen satte standarden för Black Series.

Vit Mercedes SLS

Med SL65 AMG Black Series från 2008 blev serien ännu mer extrem. Tolv procent större turboladdare gav en effektökning på mer än 60 hk, samtidigt som bilen blev 250 kg lättare tack vare kolfiber. Växellådan växlade 25 procent snabbare och en ny utväxling säkerställde en toppfart på 322 km/h.

År 2011 kom C63 AMG Black Series, som begränsades till totalt 800 exemplar och som idag allmänt erkänns som den galnaste C-Klassen någonsin. Därefter kom 70 kg lättare SLS AMG Black Series år 2012, som med måsvingedörrar, ett kraftigt aerokit och en V8-motor med 631 hk blev en ikon på rekordtid.

Efter SLS var vi tvungna att vänta nästan 10 år innan denna Mercedes-AMG GT Black Series kom till världen. Om vi måste vänta ytterligare 10 år kan man lika gärna fördriva tiden med denna veckans fynd under tiden. Du kan se den här, om den inte är såld vid det här laget.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS