Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Veckans fynd: Toyota Land Cruiser är en ikon redo för äventyr

Medan veteranbilar ofta står stilla och poleras till perfektion, är denna Toyota Land Cruiser byggd för att klara av alla typer av terräng. Med sin robusta konstruktion och specialanpassningar är den redo att ta dig med på äventyr, oavsett vart vägen leder.

Om du åker till ett veteranbilsevent kommer du att se långa rader av vackert polerade bilar som behandlas som ömtåligt porslin, och som bara tas ut på vägarna på söndagar i strålande sol och medvind. Så är det inte med denna gamla Toyota Land Cruiser! Den är inte skapad för att vinna skönhetstävlingar. Den är skapad för att vara en tålig äventyrsbil som kan ta dig och hela familjen från punkt A till punkt B, nästan oavsett hur svår terrängen är. I detta exemplar ingår till och med ett taktält, så att äventyret i ‘veteranbilen’ kan pågå hela helgen.

Mörkgrön SUV, sedd bakifrån med ett takmonterat tält och dubbla bakdörrar.

Specialbyggd för äventyr

När klassiska bilar ska bedömas läggs ofta stor vikt vid originalitet. Även om interiören i denna Land Cruiser är ovanligt orörd och i originalskick, kommer resten av bilen inte att vinna några originalitets-priser. Den är istället byggd med målet att göra den ännu mer robust och terränggående än den var när den rullade ut från fabriken i Toyota City i Japan 1986.

Chassit har inte bara uppdaterats med stötdämpare och fjädrar, den har även höjts för att kunna övervinna fler hinder. För att matcha det högre chassit har bilen också utrustats med 35-tums däck, och om det inte skulle räcka, har den även fått en snorkel på högra sidan, så att man kan ta sig säkert genom bäckar och floder utan att få vatten i motorn. På bilens front finns en hemmabyggd stötfångare i 5 mm stål, så att man kan ta sig genom vildmarken utan att oroa sig för bucklor. På bilens tak finns både en markis, så att man kan äta middag skyddad från regnet, och det stora taktältet där man kan övernatta efter en lång dag av äventyr.

Det anmärkningsvärda med denna Land Cruiser är också att den saknar synlig rost. Den stora svagheten för dessa 80-tals Land Cruisers är just rost, vilket också förklarar varför man inte ser så många på vägarna längre. De har antingen slitits ut genom hårt arbete eller rostat bort. Detta gör denna Land Cruiser ganska sällsynt, och trots att den har 29 999 mil på mätaren finns det många äventyr kvar i den. Den kostar 296 900 kr och du kan se den här, om den inte redan är såld.

Närbild på den främre högra delen av en mörkgrön SUV med robusta däck. Mörkgrön SUV, sedd rakt framifrån med en enkel grill och två runda strålkastare.

Den japanska Jeepen

År 1950, när USA fortfarande var närvarande i Japan efter andra världskriget, invaderade Nordkorea, stött av Sovjet, det allierade Sydkorea. Koreakriget blev ett faktum, och för att hålla bolsjevikerna stången behövde USA återigen militär utrustning på marken. Istället för att skeppa fler Willys Jeep över Stilla havet, beställde den amerikanska regeringen 100 bilar från Toyota, som skulle spegla specifikationerna för den framgångsrika Willys Jeep. Resultatet blev en Toyota BJ.

Toyota BJ var både större och kraftfullare än Willys Jeep, och även om den saknade lågväxel kunde den ändå hålla jämna steg i terrängen. Toyota demonstrerade terrängförmågan på berget Fuji. Strax efter den problemfria bergsbestigningen beställde den japanska polisenheten NPA ytterligare 298 Toyota BJ som patrullbilar.

Plötsligt körde Toyota BJ både som radio- och terrängbil i militären, som patrullbil i polisen och till och med som brandbil på flera ställen i Japan. År 1954 valde man på Toyota att göra namnet mer lättuttalat. Med stark inspiration från de brittiska konkurrenterna från Land Rover, döpte Toyota om sin BJ-modell till Land Cruiser och födde därmed en legendarisk modell.

Förarplats med ratt och instrumentbräda i en klassisk SUV, med fönster och spegel synliga.

Ingen Toyota utan Land Cruiser

Toyota BJ Land Cruiser var en genial militärbil, men den blev ingen framgång som personbil. Därför lanserade Toyota 1955 civilversionen ‘Model 20’, eller J20, av Land Cruiser. Model 20 hade mjukare fjädring, en mer komfortabel interiör, medan den yttre designen också blev mindre militärlik. Det första landet där Toyota introducerade Model 20 var Australien. Där passade den robusta och pålitliga Land Cruisern perfekt för ”the outback”.

I USA var historien en annan. Amerikanerna var redan vana vid hög lyx och komfort från Cadillac och Chrysler. Dem ville Toyota konkurrera med! Som motvikt till de dyra, amerikanska bilarna ville de lansera den lyxiga Toyota Crown – men de visste att det skulle bli extremt svårt.

Därför testade Toyota sin Land Cruiser-strategi i USA. Här lanserade de Toyota Crown samtidigt som Land Cruiser, och de två modellerna presenterades ofta sida vid sida i storslagna kampanjer. Planen var att Land Cruisers robusta och pålitliga image skulle smitta av sig på Crown. Det fungerade! Sida vid sida lade de två bilarna grunden för Toyotas varumärke, inte bara i USA, utan i resten av den västerländska världen. Utan Land Cruiser-strategin skulle Toyota knappast existera – det vill säga ingen Supra, Corolla och Celica.

Med sitt ursprung i krigsmaskinen från 1950 är Land Cruiser det äldsta nuvarande modellnamnet i Toyotas historia. Därefter kommer Toyota Crown, som också fortfarande produceras, men som inte fick samma spridning på våra breddgrader som Land Cruiser.

Mörkgrön SUV, sedd bakifrån med ett takmonterat tält och två bakdörrar. Interiörbild av baksätet i en klassisk SUV med mörk klädsel och galler bakom sätena.

Från krigsmaskin till komfortkanon

Toyota håller fast vid den råa stilen med Land Cruiser. Under åren efter Model 20 lanserar de Model 30, 40 och 70, som alla är inriktade på terräng och hårt arbete. År 1967 försökte Toyota, parallellt med terrängversionerna, att lansera en mer lyxig version av Land Cruiser med Model 50. Det gick förvånansvärt bra.

Redan på 80-talet börjar amerikanerna verkligen få smak för SUV. Bilar som klarar terräng och tung last, men utan att kompromissa med vardagens komfort. När Model 50 fasas ut, ökar Toyota charmen med modellen som är den här veckans fynd: Toyota Land Cruiser Model 60, även kallad J60, år 1980.

Land Cruiser 60 är fortfarande en terrängduglig modell, men kan nu köpas med en mängd lyxutrustning som är ny för modellen. Luftkonditionering, soltak, elektriska speglar och en interiör som överlag har fått ett rejält uppsving när det gäller komfort. Land Cruiser 60 rider med andra ord direkt till 80-talets SUV-våg. En våg, som vi vet, fortfarande rullar i allra högsta grad.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS