Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Trafikfaran en del förare glömmer

Många glömmer att ställa om ljuset manuellt

Större
Stäng
  • Att inte ha baklyktorna påslagna vid exempelvis regn eller dimma är en stor trafikfara. Foto: Pixabay
    Att inte ha baklyktorna påslagna vid exempelvis regn eller dimma är en stor trafikfara. Foto: Pixabay
  • Att inte ha baklyktorna påslagna vid exempelvis regn eller dimma är en stor trafikfara. Foto: Pixabay

Nu när det är höst är det viktigt att se till att bakljusen på bilen är tända så att man syns för sina medtrafikanter. Men en del förare glömmer att ställa om ljuset manuellt vid exempelvis nederbörd och dimma. Det är en trafikfara och kan ge böter.

För tio år sedan blev det möjligt för bilar att köra med släckta bakljus på våra vägar under dagtid. Det kan bli en trafikfara om man missar att ställa om ljuset manuellt vid exempelvis dimma eller nederbörd. I värsta fall kan man få böter, varnar Riksförbundet M Sverige.

Under förra året genomförde organisationen en undersökning där de ville se om fordonen hade tända bakljus. Det visade sig att 21 procent av 24 000 observationerna hade släckta baklyktor vid dagsljus, medan motsvarande siffra var 5 procent vid skymning eller mörker.

Sverige hade tidigare håra regler 

En bidragande orsak till att förare missförstår systemet, kan vara att en del av bilens lampor är tända, även om bakljusen inte är det – exempelvis delar av den främre strålkastaren samt instrumentpanelen. Tidigare hade Sverige också under lång tid hårda regler för både halvljus och tända bakljus. Därmed kan det ha bidragit till att många förare helt enkelt antar att bakljusen på en bil alltid är tända.

– Den som är det minsta osäker ska självklart lägga ett par minuter på att sätta sig in i hur lamporna på den egna bilen fungerar. Sen kan man förstås ha som vana att alltid köra med belysningen i ett läge där bakljusen är tända, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Anledningen till att EU införde reglerna om belysningen (Daytime running lights), är att spara energi och på så sätt även bränsle. Belysning med svagare strömstyrka än halvljus innebär att mindre effekt krävs från generatorn och motorn, även om behovet har minskat i takt med att glödlamporna har bytts till mer energisnål LED-teknik.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS