Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så många kör med släckta baklyktor i mörker

Göteborg sämst i landet

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

En undersökning har kontrollerat hur många som kör med släckta baklyktor i mörker. I Göteborg är man sämst i landet visar nya siffror. 

Riksförbundet M Sverige har genom sina klubbar och avdelningar kontrollerat hur många bilförare som kör med tända baklyktor i dagsljus, samt i gryning/skymning/mörker, och det visade sig att fem procent av de kontrollerade bilarna körde med släckta baklyktor. 

I dagsljus kör däremot 79 procent av de kontrollerade bilarna med tända baklykta. 

För tre år sedan genomförde motsvarande undersökning, och då var det 15 procent som hade släckta baklyktor under mörka förhållanden. 

– Det är glädjande att konstatera att det har skett en förbättring med 10 procentenheter på tre år. Men det är fortfarande alldeles för många som utgör en trafiksäkerhetsrisk genom att köra med släckta baklyktor när det är mörkt ute, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige. 

I Göteborg var man sämst på att tända baklyktorna i skymning/mörker. Där var det så många som var tredje person som hade släckta baklyktor. Det kan sättas i perspektiv med den näst sämsta (Hässleholm plus Kristianstad), där en av tio kontrollerade bilar hade släckta baklyktor. I åtta olika orter var det alla kontrollerade fordon som hade tända baklyktor.

LÄS MER: En av fyra stannar inte vid stopp

Sedan 2011 är det tillåtet med en typ av belysning som kallas för DRL (Daytime Running Lights) och regleras automatiskt så att halvljuset sätts på när ljusförhållanden kräver detta, om föraren har aktiverat automatläget. 

En av orsakerna till att förare missförstår systemet kan vara att delar av bilens belysning lyser även om bakljusen inte gör det, exempelvis främre strålkastare och instrumentpanelen. Att Sverige tidigare, och under mycket lång tid, hade hårda regler om både halvljus och tända bakljus kan också ha bidragit till att många förare helt enkelt antar att bakljusen på en bil alltid är tända.

– Det är viktigt att framhålla är att ansvaret för fordonets yttre belysning alltid vilar på föraren. Är man det minsta osäker, ska man självklart lägga ett par minuter på att sätta sig in i hur lamporna på den egna bilen fungerar, säger Heléne Lilja.

Undersökning genomfördes mellan vecka 7 och 9, på 24 orter i Sverige. Totalt kontrollerades 24 166 fordon. 

Ha koll på bilens bakljus – råd och tips

  • Lär dig bilen. Med ljusvredet i AUTO-läge – och i samma stund som bilens system automatiskt skiftar till halvljus – är det lagkrav att förändringen ska vara möjlig att iaktta även från bilens kupé. I en del bilmodeller finns det särskilda ikoner i instrumenthuset, andra bilmodeller ändrar färgskala i instrumenthus och infotainmentskärm/navigation – exempelvis från ljusgrå till mörkblå nyans, för att vara lättare att läsa av i mörker.
  • Läge ”AUTO” – Bilen har en ljussensor som styr ljusen automatiskt. Vissa situationer, som dimma, kan ändå kräva manuell aktivering av bakljusen. Du som förare är alltid ansvarig för att bilen har rätt belysning.
  • Klassiskt läge halvljus. Med ljusreglaget i läge för halvljus ska bilens bakljus alltid lysa. Ofta kan vredet lämnas i detta läge. Du slipper tänka mer på om bakljusen lyser eller inte, men går miste om AUTO-lägets anpassningsbara belysning.

Källa: Riksförbundet M Sverige

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com