Om det blir en hård brexit vill Toyota och Nissan ha kompensation av Storbritannien för de tullar som införs om landet inte kommer överens med EU om ett nytt handelsavtal.
Blir det en hård brexit kommer de japanska biltillverkarna Toyota och Nissan kräva ersättning från Storbritannien, rapporterar Nikkei financial Daily. Detta på grund av ökade tullar som införs om Europeiska unionen och Storbritannien inte kommer överens om ett frihandelsavtal.
Storbritannien lämnade EU i januari och är i en övergångsperiod. De har samma tullnivåer (noll procent) som när de var medlemmar i unionen. Om parterna misslyckas med att komma överens om ett handelsavtal när perioden är över så ökar tullarna med tio procent från och med 1 januari 2021.
Premiärminister Boris Johnson säger att det är acceptabelt om parterna inte kommer överens vid nästa EU-toppmöte 15 oktober och inte får till ett avtal.
Handelsorganisationen The Society of Motor Manufacturers and Traders, uppskattade att de nya tullarna kommer kosta biltillverkarna cirka 4,5 miljarder pund (motsvarande 51 miljarder svenska kronor) per år. Enligt organisationen kommer det vara omöjligt för biltillverkarna att täcka kostnaderna för tullarna om inte regeringen väljer att stödja dem. Det kan sluta med att biltillverkare flyr Storbritannien.
Förutom Nissan och Toyota så har både BMW och Jaguar Land Rover tillverkning i landet. Både Nissan och Toyota kräver att regeringen täcker för de ökade tullarna.
– Vi är fortsatt engagerade i att arbeta med bilindustrin för att försöka säkerställa ett resultat som speglar affärsintressen i hela Storbritannien, säger en talesman för regeringen.
Cirka 1,3 miljoner fordon tillverkades i Storbritannien förra året och ungefär hälften stod Nissan, Toyota och Honda för. Av de 1,3 miljoner fordonen exporterades 44 procent till EU.
I mars förra året antydde Toyota att de skulle lämna Storbritannien om tullar på 10 procent skulle införas, medan en representant för Nissan sade i oktober samma år att tullarna kunde hota deras affärsplan för Europa. Även BMW har uttalat sig. De stannar i landet om EU och Storbritannien kommer överens om tullar på under fem procent. De tillverkar Mini i Storbritannien. Honda har redan beslutat sig för att avsluta sin produktion i landet nästa år.
Storbritannien har ett svårt val att ta om det blir en hård brexit. Om de beslutar sig för att stödja japanska, franska, och tyska biltillverkare kan det framkalla en motreaktion från andra industrier som krävde ekonomiskt stöd från regeringen om landet beslutar sig för att lämna EU. Sådana krav kan pressa Storbritannien till att faktiskt komma överens med EU om ett frihandelsavtal.