Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Bilindustrin lättad över brexitavtal

Överenskommelsen mellan parterna nåddes på julafton

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Biltillverkare har välkomnat handelsavtalet mellan EU och Storbritannien som förhindrar en hård brexit. Handelsavtalet slutfördes på julafton, dagar innan Storbritannien skulle lämna unionens inre marknad utan ett avtal. 

31 december fullbordas Storbritanniens separation från EU och det nya avtalet tar bort hotet om en hård brexit när övergångsfas avslutas. Nu rapporterar Automotive News Europe att biltillverkarna är nöjda över att det till slut slöts ett avtal som undvek en hård brexit. 

Hade en avtalslös brexit varit ett faktum, varnade brittiska föreningen för bilindustrin, SMMT, att det skulle kosta industrin motsvarande 630 miljarder svenska kronor. 

Branschorganisationen ACEA, European Automobile Manufacturers Association, sade att avtalet kommer göra det möjligt för industrin att undvika de katastrofala effekterna av en kaotisk brexit.

– Effekterna av att inte få ihop ett avtal, skulle helt enkelt ha varit förödande, sade Eric-Mark Huitmen, generaldirektör för ACEA. 

Avtalet kommer göra att möjliggöra tull- och kvotifri handel med varor efter 31 december, men kommer inte gälla tjänstesektorn, vilket står för cirka 80 procent av den brittiska ekonomin eller finanssektorn.

I och med överenskommelsen mellan EU och Storbritannien, försvinner osäkerheten som började för biltillverkarna 2016, när britterna röstade för att lämna EU. Nissan, Toyota och Honda har tidigare krävt kompensation för en eventuell hård brexit, De varnade dessutom att de skulle behöva lämna den brittiska ön, på grund av att handelshindren som skulle finnas, som därmed skulle göra deras verksamhet i Storbritannien olönsam. 

Enligt de nya reglerna kräver det att Storbritannien självcertifierar ursprunget på sin export till EU. Därmed är det enbart varor som innehåller en tillräcklig mängd material (input) från Storbritannien eller EU som är berättigade till frihandel. 

LÄS MER: Europeiska kommissionen nobbar undantag från nya utsläppskrav

Den brittiska regeringen övertygade EU om att material och bearbetning från EU bör räknas som brittisk input när de exporteras till den europeiska marknaden. En vara kommer behöva betala tull, om mer än 40 procent av dess förbestämda värde, som antingen inte var av brittisk ursprung, eller ett icke EU-land. 

ACEA var nöjda med att det de båda parterna hade kommit överens om ett avtal så kan de inte göra en fullskalig bedömning av konsekvenserna av affären förrän alla tekniska detaljer har offentliggjorts. 

Även om ett handelsavtal finns på plats kommer det finnas stora utmaningar eftersom att handeln med varorna kommer påverkas kraftigt av handelshinder, på grund av tullförfarande som införs 1 januari, menar ACEA. 

Cirka tre miljoner fordon till ett värde av 54 miljarder euro (cirka 514 svenska kronor) handlas årligen mellan EU och Storbritannien, och bildelshandeln står nästan för 14 miljarder euro (cirka 133 miljarder kronor) menar ACEA. 

Ford Motor säger att avtalet kommer ge stabilitet när bilindustrin går över till ny teknik. 

SMMT menar att det krävs en infasningsperiod som att det möjligt för företag att anpassa sig till de nya reglerna, medan den europeiska leverantörs-lobbygruppen CLEPA, sade att avtalet undvek ett worst case scenario för reservdelstillverkare, men att överenskommelsen fortfarande kommer innebära fortsatta problem med handelshinder. 

Företag och tullmyndigheter kommer nu behöva jobba dygnet runt för att göra sig reda för de nya handelsförhållandena, endast en vecka innan avtalet ska implementeras.

LÄS ÄVEN: Ford klarar inte av sina utsläppsmål – får hjälp av Volvo

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com