Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Volvo EX30 är inte något för nostalgikern

EX30 är en snygg mini-SUV som kanske är lite för modern för den som traditionellt kört Volvo – men låt inte det avskräcka dig.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Ta Volvo V90 eller XC60. Vi minns dem som stora, gedigna och fullproppade med Volvo-kvalitet. De har en lillasyster som vill vara något helt annat, nämligen en modern, fashionabel och miljöorienterad bil som kan få nostalgiker att lägga armarna i kors och kasta misstänksamma blickar. Det är naturligtvis Volvo EX30 vi talar om. En liten bil som det finns stora förhoppningar på. Inte bara för Volvo själva, utan också för de många kunder som väntar på sitt förbeställda exemplar. Häng med när jag testar Volvo EX30.

ratt och vindruta i Volvo EX30

På med läsglasögonen

Det är i den minimalistiska kupén som nostalgikerna korsar armarna i EX30, för den utstrålar inte Volvo. I mittkonsolen finns fem knappar inom fem centimeters avstånd från varandra som styr dörrlås och sidofönster. Resten av reglagen finns på den 12,3 tum stora infotainmentskärmen som går hela vägen ner till handskfacket. Skärmen har kristallklar upplösning, vacker layout och reagerar snabbt. Själva systemet, som utvecklats i samarbete med Google, är dock inte det mest intuitiva och även de enklaste funktionerna är en till tre knapptryckningar bort. Knapparna på ratten är inte heller särskilt enkla att använda, och eftersom de bara reagerar varannan gång kommer du behöva trycka på dem många gånger.

Om du tycker att en smartphone eller surfplatta är jobbig att använda bör du sluta läsa nu och hålla dig borta från Volvo EX30. Det krävs inte bara läsglasögon för att hantera de små ikonerna, utan också en viss nivå av teknisk fingertoppskänsla. Det är lite anti-Volvo att bygga en sådan kupé eftersom den stjäl koncentration och uppmärksamhet. Om du har vuxit upp med en tryckkänslig skärm i handen är detta ett mindre problem. Här kommer du garanterat att snabbare bekanta dig med Googles röstassistent, som är en av de smartaste jag har provat och som kan lindra besväret.

framsäte i volvo ex30 baksäte i Volvo ex30

En lagom dos av svenska detaljer

Är allt futuristiskt och pilligt? Nej, inte alls. Du kan fortfarande känna den svenska och robusta närvaron i bilen. Det finns en välbekant byggkvalitet av det solida slaget – bara inte på det traditionella Volvo-sättet. De mjuka materialen är sparsamt använda. Volvo EX30 består av experimentella och miljövänliga material som ger ett distinkt utseende och olika texturer. Man får välja mellan de fyra interiörerna; Mist, Pine och Indigo och Breeze. Testbilen är utrustad med den senare, där återvunnen plast från PVC-fönsterkarmar är gjutna i ett mönster som liknar ett klassiskt terrazzogolv. Det är kvalitet på ett nytt sätt, vilket återigen kan vara svårt att förstå när man kommer från en Volvo V70 med en cognacsfärgad läderkupé. De dekorlister i körsbärsträimitation som V70 kunde beställas med har ersatts med återvunnet material, och högtalarna har ersatts med en soundbar med bra ljud. Det är något helt annat – men det är fortfarande kvalitet.

Förutom de distinkta materialen finns det gott om genomtänkta förvaringslösningar och små påskägg; från gjutna älgar till IKEA-liknande packningsinstruktioner för bagageutrymmet. Det kombinerade förvaringsfacket och mugghållaren i mittkonsolen är en historia i sig och tillsammans med de stora facken i dörrsidorna rymmer de mycket utrustning. Du kommer titta på de roliga packningsinstruktionerna en gång till om du faktiskt tänker transportera saker – eller människor, om de sitter i baksätet. Volvo EX30 är en mycket liten bil och det räcker inte att vara kort för att få plats med benen i baksätet, och dörröppningen är smal nog för att ställa till om du ska in med klumpiga bilbarnstolar.

Vit volvo EX30 från sidan

Så hur kör den?

Med risk för att jag upprepar mig – Volvo EX30 kör inte som någon annan Volvo före den, men det betyder inte att det är dåligt. Den progressiva lillasystern är enkel och smidig att köra runt stadens gator där den känner sig hemma och är extremt lätt att parkera med sin modesta storlek. Testbilen är en Extended Range med en elmotor och 272 hk och det är en fullt tillräcklig variant, för den eldiga Twin Motor Performance-varianten med 428 hk är svindlande snabb. Med en acceleration från 0 till 100 km/h på 5,3 sekunder räcker det med en elmotor för att göra det snabbt utan att vara svindlande.

EX30 är en lyckad budget-baby-Volvo

Volvo har hittat rätt balans i underredet, som bidrar till en hög komfortnivå utan att det blir mjukt eller vingligt. Pedalerna är också lätta att bli kompis med, vilket ger sömlösa starter och inbromsningar. Överlag är körupplevelsen bra, och med extra ljudisolering tack vare laminerade fönster bjuder EX30 på en härlig körupplevelse.

Hög förbrukning

Testbilen och varianten Volvo EX30 Single Motor Extended Range Ultra, uppges kunna köras 476 kilometer på en laddning. Verkligheten är dock lite annorlunda under kalla och blåsiga dagar, där du måste dra av minst 100 kilometer. Förbrukningen uppges vara 17 kWh/km, medan jag själv kämpade för att få den under 20 kWh/km under testveckan, även under de milda och soliga dagarna som bilderna togs. Regn, rusk och motorvägar gör att förbrukningen snabbt blir ännu högre.

När batterierna laddas gör de det med 11 kW AC och 153 kW DC, om du inte väljer den högsta Ultra-utrustningsvarianten. Då får du 22 kW AC, vilket är ett stort plus om du planerar att använda bilen nära laddstationer i stan, vilket känns som dess naturliga habitat.

Baksida på vit volvo ex30 vit volvo ex30

Priser och utrustning

Volvo EX30 Single Motor – som är instegsvarianten med kortast räckvidd och kostar från 429 000 kronor – bör undvikas. Den har ett mindre batteri, så räckvidden krymper till 337 kilometer, medan den också saknar värmepump, vilket utan tvekan kommer att göra vintermånaderna utmanande. Volvo EX30 Single Motor Extended Range är den variant du ska välja. Den levereras med det större av de två 69 kWh-batterierna, vilket ger en angiven räckvidd på 476 kilometer. Med Core-utrustning får du saker som 18-tums lättmetallfälgar, LED-strålkastare, elektriskt infällbara backspeglar, uppvärmda framsäten och ratt, luftkonditionering, backkamera, adaptiv farthållare och en 12,9-tums skärm – från 489 000 kronor.

Plus-utgåvan får utrustning som 19 tums lättmetallfälgar (endast Extended Range), klimatanläggning med dubbla zoner, avancerat luftreningssystem, elektrisk baklucka, svart tak och svarta backspeglar, Harman Kardon ljudsystem, parkeringssensorer fram och bak, trådlös mobilladdning och många andra mindre utrustningsdetaljer. Med denna Plus-utrustning kostar Extended Range från 529 999 kronor, medan Single Motor kostar 464 000 kronor.

Topputrustningsvarianten Ultra kostar från 567 000 kronor för Extended Range och 597 000 för Twin Motor Performance. Den har panoramaglastak, elektriskt justerbara framsäten med minne, 22 kW AC-laddkraft, 360-graders kamera och automatisk parkering.

Inte för alla

Volvo EX30 har fått ett blandat mottagande, och jag kan förstå det, även om jag själv tycker att det är en bra bil. För om barnen har flyttat hemifrån och du behöver en mindre Volvo än den V70 som för närvarande står i carporten, kommer EX30 att skaka om dig i grunden. Volvo har tagit innovation och minimalism till sin yttersta gräns – och för vissa kanske till och med lite för långt. Om du inte är tekniskt kunnig kommer kontrollerna att ta mycket uppmärksamhet från vägen, vilket inte är i linje med Volvos sedan länge etablerade och orubbliga säkerhetsprinciper. Om du däremot är smartphone-beroende ut i fingerspetsarna och utrymmet är sekundärt i ditt bilköp, då är Volvo EX30 en karaktärsfull mini-SUV. Här hittar du innovativa och roliga lösningar, häftiga kupématerial och en körupplevelse som är lika smidig som tyst och bekväm. Kanske är det inte på uppfarter i villaförorter den verkligen hör hemma, utan snarare runt kaféerna i stadskärnan.

SPECIFIKATIONER

Volvo EX30 Single Motor Extended Range Ultra
Motor: Elmotor (bak)
Effekt: 272 hk / 343 Nm
0-100 km/h: 5,3 sekunder
Topphastighet : 180 km/h
Förbrukning: 17 kWh/100 kilometer
Batterinetto: 64,8 kWh
Laddningskapacitet AC/DC: 22 kW / 153 kW
Räckvidd : 476 kilometer
Mått (L/V/H): 423/183/155 cm
Egenvikt: 1 850 kilo
Dragvikt: 1 400 kilo
Bagageutrymme: 318 liter + 7 liter lastutrymme

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com