Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Volvo EC40 – du klarar dig med endast en motor och stort batteri

Om du tittar på Volvo EC40 är Single Motor Extended Range-varianten den enda vägen att gå, och jag ska berätta varför.
TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Det var inte länge sedan jag var lite hård i min recension av Volvo C40 Twin Engine. Faktum är att jag dömde ut den direkt. Inte för att det är en dålig bil, utan för att Volvo i ett slag sprang om sig själva med Single Motor Extended Range när modellen uppdaterades. Bakaxeldrift, mer kraft och lång räckvidd gjorde Single Motor-varianten så pass mycket mer attraktiv att Twin Engine förlorade sin betydelse – särskilt när det kommer till priset. Så naturligtvis är det en Volvo C40 Single Engine Extended Range som testas den här gången. Jag förklarar varför det är den varianten som är värd att välja och varför du kanske blir förvirrad av namnet.

Vit volvo ec40

Pratar vi om C40 eller EC40?

Bilen jag har testat är en Volvo C40, men om du vill köpa den idag så heter den EC40. Volvo har strävat efter att strömlinjeforma sina modellnamn efter tillkomsten av elmodeller, så vi behöver inte kalla allt för ”Recharge” utan kan nöja oss med EC40 eller EX40. Tekniskt sett spelar det ingen roll. En Volvo EC40 har inget som den testade C40 inte har och vice versa. Den skillnad som finns är att Volvo EC40 har fått en ny billigare prislapp. Med det nya namnet kom också en variant med ett mindre batteri och lägre utrustningsnivå, kallad Single Motor Core, som börjar på 625 000 kronor. Det är dock fortfarande den testade Single Motor Extended Range som är värd att välja. För att minimera förvirringen används det nya modellnamnet, EC40, från och med nu.

Den rätta varianten

När du ser över 400 hk på specifikationsbladet är det naturligt att förvänta sig en betydande grad av “sportighet”. En förväntan som EC40 Twin Engine inte uppfyller. EC40 är i grunden inställd på att vara tyst och lättkörd, vilket inte går ihop med en acceleration från 0 till 100 km/h på 4,7 sekunder. I Volvo C40 Single Engine Extended Range får du mer humana 252 hk och en acceleration från 0-100 km/h på 7,3 sekunder.  Stadskörning i låga hastigheter känns ibland lite obekväm, eftersom små och skarpa stötar inte blir helt maskerade. Det är priset för en nivå av krispighet som lönar sig på större vägar, där EC40 visar upp bra grepp och kontroll över små gupp och ojämnheter. Min poäng är att det inte är någon större skillnad för de två motorvarianterna, så du kan lika gärna välja en EC40 med en elmotor. Twin Engine-varianten kräver en högre utrustningsnivå, kallad Ultra, och är därför nästan 60 000 kronor dyrare än den testade Single Motor Extended Range. Det är mycket pengar för 2,6 sekunders acceleration. Särskilt eftersom avsaknaden av en elmotor på framaxeln också innebär att räckvidden är 30 kilometer längre jämfört med Twin Engine.

framsäte bil Baklucka bil

Hur är det med den billigaste varianten?

Det finns också en EC40 Single Motor – utan Extended Range. Den har ett 70 kWh-batteri istället för 82 kWh, vilket på pappret bara ger 100 km kortare räckvidd. Här kan man frestas att tycka att det är ett fynd med en besparing på 30 000 kronor jämfört med Extended Range. Den billiga EC40 kan dock endast väljas med Core-utrustning, vilket har sina brister. Förutom elektriskt justerbara framsäten saknar EC40 Single Motor Core även assistanssystem som adaptiv farthållare och döda vinkeln-assistent. Det, tillsammans med den längre räckvidden, gör att Extended Range är värd den extra kostnaden.

Med en förbrukning på 16,3 kWh per 100 km har Volvo EC40 Single Engine Extended Range en total räckvidd på 581 km. Under kalla och blåsiga dagar, som kännetecknar mina testdagar med bilen, bör du förvänta dig 100-150 km mindre. Å andra sidan är Volvo EC40 en av få elbilar med självmedvetenhet som beräknar den faktiska räckvidden efter förhållandena. Därför kan du lita på den körsträcka som visas i displayen, vilket är ett stort plus i min bok.

kupé volvo ec40 infotainmentskärm i volvo ce40

Större skärm, tack!

En sak som varken ett nytt namn eller rätt variant kan rädda är skärmen i Volvo EC40. En skärm som introducerades med XC90 2015 och som därför naturligt nog ligger efter modernare skärmar som finns på marknaden idag. Operativsystemet är utvecklat av Google, vilket innebär kontinuerliga uppdateringar och möjlighet att ladda ner alla dina favorit-appar direkt till bilen. Skärmupplösningen är å andra sidan daterad, och små ikoner och röriga undermenyer präglar resten av upplevelsen. Det är synd eftersom resten av kupén har en modern skandinavisk prägel. Sätena är bra och materialvalen är hållbara, alternativa och fortfarande exklusiva. Det finns utrymme för lite design och kalla aluminiumdetaljer utan att kompromissa med det praktiska, vilket Volvo garanterar med förvaringsfack, hållare och krokar.

Volvo vs. konkurrenterna

Det är nu väl etablerat att Volvo EC40 Single Engine Extended Range är den man ska satsa på om man vill ha en EC40. Med det uppdaterade priset på 654 000 kronor ligger den i liknande prisklasser som BMW iX1 eDrive20 med 462 km räckvidd och Audi Q4 E-Tron 45 med 530 km räckvidd. Dock är de båda konkurrenterna vassare på system och modernitet. De känns båda moderna i kupén, där skärmen i EC40 helt enkelt blir något av en nagel i ögat. Detta gäller även instrumentskärmen. Om denna typ av modernitet är sekundär för bilköpet bör du inte avskriva Volvo EC40. Om så är fallet betyder det också att Tesla Model Y förmodligen kommer att vara för modern. Den nya Long Range RWD-varianten har en räckvidd på 600 kilometer, finns tillgänglig från 592 990 kronor och slår EC40 i utrymme, standardutrustning och teknik.

SPECIFIKATIONER

Volvo EC40 Single Motor Extended Range Plus
Motor: Elmotor (bak)
Effekt: 252 hk/420 Nm
0-100 km/h: 7,3 sekunder
Topphastighet: 180 km/h
Förbrukning: 16,3 kWh/100 kilometer
Batteristorlek: 82 kWh
Laddningskapacitet: 200 kW
Räckvidd: 581 kilometer
Mått (L/V/H): 440/187/159 cm
Egenvikt: 2 095 kilo
Bogservikt: 1 500 kilo
Bagageutrymme: 404 liter + 31 liter lastutrymme

Pris: från 654 000 kronor (EC40 Core finns från 625 000 kronor)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com