Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: Förbättrade VW T-Cross är en stabil vardagshjälte

Det är knappast VW T-Cross som pryder affischerna på väggarna i barnrummen. Som vardagshjälte har den dock gjort ett stort avtryck och den senaste uppdateringen indikerar att den fortfarande har mer att ge.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

En nybredd kaviarmacka kan vara precis det man behöver. Det är enkelt och man vet vad man får. Det är tillåtet att drömma om både smörgåsbord och skaldjursplatåer, men när vardagen ska rulla på har man sin trygga kaviarmacka. Precis så är det med VW T-Cross. Det är knappast den man drömmer om, men till vardagens sysslor har den precis det som behövs.

Blå Volkswagen SUV parkerad framför en byggnad.

Vad är uppdaterat?

När man tar i beaktning att VW T-Cross kom för hela sex år sedan, är det nästan märkligt att de yttre förändringarna inte är större. Men samtidigt, kunderna verkar ha älskat det ursprungliga receptet, så varför chansa att ändra för mycket? If it ain’t broken, don’t fix it.

De yttre uppdateringarna inkluderar nya stötfångare och nya lampor som har fått mer LED. De nya LED-strålkastarna ersätter halogen i basversionen och är därför ett välkommet tillskott, medan man på utrustningslistans högre höjder för första gången kan välja LED Matrix-strålkastare. De nya LED-baklyktorna tillför inget nytt tekniskt sett, förutom en fräschare design.

Interiör av Volkswagen med ratt och pekskärm, byggnad synlig genom fönstret.

Ny och fräsch kupé

Den diskreta hanteringen av den yttre designen har gett utrymme för en större uppdatering av kupén, där VW T-Cross behövde en uppgradering. Den kompakta vardagsfavoriten har tidigare fått kritik för kvaliteten – en kvalitet som har höjts avsevärt i 2024-uppdateringen. Det är ingen Bentley, men många av de billiga plastmaterialen är nu mjukt klädda och kupén har generellt en annan kvalitetskänsla. Den känns välbyggd, som en tysk Volkswagen bör göra. Den billiga plasten finns fortfarande där, bland annat på dörrsidorna, men det är mindre påtagligt.

Uppdateringen inkluderar också två nya infotainmentskärmar på antingen 8 tum eller 9,2 tum, där testbilen är utrustad med den förstnämnda. Den är något liten, vilket gör att ikonerna kan bli för små för klumpiga fingrar. Annars är skärmen både högupplöst och responsiv. Nu är också fullständig digital instrumentering standard, och testbilen är utrustad med Digital Cockpit Pro, vilket innebär en stor 10,25 tums skärm. Här finns möjlighet att ställa in vilken information man vill ha på en tydlig skärm utan för många förvirrande animationer. Informationsmängden styrs dessutom med fysiska knappar på ratten. Bekvämt!

Bakre vy av en blå Volkswagen SUV parkerad på en gata.

Lätt att köra

VW T-Cross gör det enkelt att köra bil. Här finns ingen stor dynamik men inte heller några krusiduller. Testbilen körs med en 1-liters bensinmotor med tre cylindrar och 116 hk. Det är inte mycket, men det räcker. Den lilla motorn är dessutom tyst och vibrationsfri till den grad att man glömmer den. Motorn samarbetar bra med DSG-växellådan med sju steg. Starten går smidigt, och när man väl är igång glömmer man nästan att växellådan finns där. Det är anonymt på ett sätt som gör det lätt och problemfritt.

Som storleken dikterar, sitter man högt i den lilla crossovern, vilket ger en bra överblick från förarsätet. Priset för överblicken är vindbruset som uppstår på motorvägen. Det är inte öronbedövande, men ständigt närvarande. I stan gör VW T-Cross ett bra jobb, eftersom en lätt styrning får den att kännas smidig runt gatuhörnen. Undervagnen absorberar de värsta ojämnheterna utan att det påverkar stabiliteten, och det är egentligen svårt att tillägga något mer om det. Det är bekvämt på ett neutralt sätt.

Främre vy av en blå Volkswagen SUV parkerad på en gata

Versioner och pris

I Sverige kommer T-Cross i tre varianter där den billigaste, T-Cross Life kostar från 271 900 kronor och Life Edition från 274 900 kronor. Vill man ha 116 hk och DSG-växellåda som testbilen startar T-Cross på 296 000 kr. Härifrån kan man uppgradera till R-Line som börjar från 329 900 kr.

VW T-Cross gör inget stort väsen av sig, men precis som Kalles kaviar i kylskåpet, kommer den för många vara svår att leva utan. Förbättringarna har träffat rätt på ett sätt att det inte längre finns något att irritera sig över.

VW T-Cross 1,0 TSI 116 HK DSG Life

Motor: R3 bensin, 999 cm3
Effekt: 116 hk / 200 Nm
0-100 km/h: 10,2 sekunder
Toppfart: 193 km/h
Förbrukning: 5,8 l/100 km
CO2-utsläpp: 132 gram/km
Mått: 413/178/157 cm
Tjänstevikt: 1 271 kilo
Släpvagnsvikt: 1 100 kilo
Bagageutrymme: 455-1 281 liter
Pris: 296 000 kr (T-Cross från 271 900 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com