Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första åkturen: Är Cupra Tavascan den coola kusinen man förväntar sig

Äntligen är den här, Cupra Tavascan. En bil som så gärna vill vara det fräcka och flamboyanta alternativet till Skoda Enyaq och VW ID.4. Läs här om den lyckas när vi tar spanjoren på en första åktur.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Cupra PR

Bytbil samarbetar med danska Bilbasen som var inbjuden till Barcelona av Cupra Danmark.

Som trasiga jeans bredvid en direktör med pressveck och manschettknappar försöker Cupra att skilja sig från sina ordentliga kusiner från Audi, Skoda och VW. Ska man tro spanska Cupra själva, görs det inte bara med koppardetaljer och lysande logotyper. Det görs också med körupplevelsen.

Hittills har det fungerat mycket bra. Cupra har full fart med över 230 000 sålda bilar år 2023, och den nya Tavascan är guldfågeln som ska upprätthålla takten. Plattformen som den är byggd på  är densamma som Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq samt VW ID.4 och ID.5. Beskådad i silhuett kan de designmässiga finurligheterna inte dölja att Tavascan är nära besläktad med de tidigare nämnda modellerna. Men vad döljer sig bakom fasaden? Det undersöker jag när jag tar den första åkturen i den nya Cupra Tavascan.

Närbild av en blå Cupras front. Baksidan av en blå Cupra med röda bakljus

Låt oss få designen ur vägen

Man har gjort vad man kunde för att få Tavascan att sticka ut. Det måste man ge Cupra. Trots att man kan ana ursprunget har designerna fått fria händer, och som den står redo för test i Barcelona, är den lätt att förväxla med den konceptbil världen fick se på Frankfurt Motor Show tillbaka 2019. Nosen ligger lågt, och de kantiga linjerna som omger grillen skapar en stor spansk öppning. De smala LED-strålkastarna är också försedda med trianglar som matchar logotypen, som förutom att vara kopparfärgad också är bakbelyst. Ingen tvivlar på att detta är en Cupra.

Bakpartiet har fått en stor diffuser och högt monterade LED-bakljus som möts i en lysande linje över hela bilens bakände. I mitten har ett klassiskt emblem bytts ut mot en röd lysande Cupra-logotyp, liknande den man såg på Dodge Viper. De flamboyanta formerna ger Cupra Tavascan något mer yttre fyllighet än ID.5, som den delar mycket med. Den mäter 464 cm i längd, 186 cm i bredd och 159 cm i höjd, medan hjulbasen är oförändrad 276 cm. Viktigare är dock, enligt Cupra, att Tavascan kör på ett 15 mm lägre chassi än plattformen annars föreskriver i standardutförande.

Förarplats i Cupra med ratt, instrumentpanel och skärm.

Hur är interiören?

Precis så utsvävande som det yttre designen. Koppar har blivit märkesfärgen för Cupra, och det skulle bli besvärligt om kunderna tröttnar på det. Kopparfärgen dominerar dörrsidorna, instrumentbrädan och ratten, så den måste man gilla. Det är dock inte koppardetaljerna som stjäl uppmärksamheten. Det är formgivningen av instrumentbrädan, som mest påminner om den omdiskuterade men livräddande Halo från Formel 1-bilar. Det är modigt och skapar en cool effekt där förare och framsätespassagerare får var sin cockpit.

Mycket händer i interiören, och här får Tavascan sina VAG-släktingar att framstå som torra och ålderdomliga. Den markanta formgivningen hämmar tillgången till trådlös mobilladdning och förvaring, men ingenting är som bekant gratis. Kupékvaliteten framstår dock som hög, och det mesta av interiören är täckt av mjuka material, som består av olika syntetiska och återvunna material.

Svart Cupra kör på en slingrande kustväg med havet och bergen i bakgrunden. Blå Cupra parkerad vid en klippa med havet och bergen i bakgrunden.

Hur körs den då?

Cupra har gjort några justeringar som ska säkerställa att den välkända VW-batteripaketet på 77 kWh med tillhörande 340 hk från VW-elmotorer får mer lekfullhet. På den katalanska testrutten, som bland annat erbjuder slingriga bergsvägar, uppför sig Cupra Tavascan faktiskt mer lättfotat och smidigt än VW ID.5 GTX eller Skoda Enyaq Coupé RS. Det är inte mycket, men det är tillräckligt. Tyngden finns fortfarande kvar, och den kan inte springa ifrån sin vikt på knappt 2,3 ton, men bättre balans och en skarpare styrning gör att den känns lättare att svänga in i kurvor. När den ska ut ur kurvorna igen är det med en otvetydig kraft med 545 Nm på bakaxeln och 135 Nm på framaxeln. Tavascan griper tag i asfalten på ett sätt som gör att man märker de spanska ingenjörernas arbete med både chassi och de elektroniska stabilitetssystemen.

I Performance- och Cupra-läget stramas bilen märkbart upp, och även om bromspedalen saknar sportkalibrering, är styrning och gasrespons på topp. Lyckligtvis kommer sportigheten helt utan att kompromissa den komfort som förväntas av en familje-SUV med bas i en VW. Även på de 21 tum stora lättmetallfälgarna som testbilen Cupra Tavascan VZ är utrustad med, behåller chassit kontrollen på ojämna vägar. Endast de skarpaste ojämnheterna når in i kupén, men utan att ge obarmhärtiga stötar, och om man hamnar på motorvägen är Tavascan en komfortabel cruiser.

Närbild av en blå Cupras framhjul med svarta och kopparfärgade fälgar.

Priser och utrustning

Det finns inga svenska priser klara för Cupra Tavascan ännu. Det skulle dock förvåna mig mycket om den skulle avvika mycket från den nivå som VW ID.5 ligger på. Till skillnad från kusinen VW har Cupra dock valt att hålla variant- och utrustningssammansättningen så enkel som möjligt. Det gör kundresan lättare och leveranstiden kortare, säger Cupra.

Tavascan introduceras i två varianter: Toppmodellen VZ, som testas i Barcelona, samt Endurance. Båda är utrustade med ett 77 kWh batteri som kan laddas med 11 kW DC och lite oimponerande 135 kW AC. Endurance är den billigare varianten av de två, då denna nöjer sig med en elmotor på bakaxeln och 286 hk med en räckvidd på upp till 568 km. VZ har fyrhjulsdrift, 340 hk och en räckvidd på upp till 522 km. Som standard får den utrustning som LED-Matrix-strålkastare, 20 tum lättmetallfälgar, ambient-belysning och ett välspelande Sennheiser-ljudsystem. Dessa läckerheter måste köpas till Endurance med ett Immersive-paket.

Dessutom finns tre paket, Adrenaline, Extreme och Winter. Dessa kommer med fördelar som 21 tums fälgar, head-up display, panoramaglastak och ventilerade sportsäten fram. Vinterpaketet är särskilt relevant i Norden, eftersom det ger värmepump, uppvärmda säten fram och bak och uppvärmd vindruta. Flera kryss kan inte sättas på tillvalslistan, och det gör beslutsprocessen mycket enklare.

Baksätet av en Cupra med tre säten i mörkgrått tyg. Öppen baklucka av en bil som visar bagageutrymmet.

Den coola kusinen

Cupra vill så gärna vara den coola kusinen, och med Tavascan kommer de i mål. Tavascan är inte för alla, och den markanta designen både utvändigt och invändigt kommer att dela åsikterna. Det är dock precis vad Cupra själva förväntar sig. De ser sin kundgrupp som yngre och mer progressiv än de som dricker automatkaffe hos Skoda-återförsäljarna.

Hur många av de nordiska kunderna som känner sig tillräckligt progressiva återstår att se. Efter mitt första möte med Cupra Tavascan skulle jag dock säga att den faktiskt tillför en edge till den populära plattform som även Audi, Skoda och VW bygger på. Det kommer säkert att finnas några som vill ha mer koppar och dynamik i sin tillvaro, och jag ser fram emot att se bilen på vägarna till sensommaren.

SPECIFIKATIONER

Cupra Tavascan VZ

  • Motor: Elektrisk (bak)
  • Batteri: 82 kWh (77 kWh netto)
  • Effekt: 340 hk / 545 Nm
  • 0-100 km/h: 5,6 sekunder
  • Toppfart: 180 km/h
  • Räckvidd: 522 km
  • Laddkapacitet: 135 kW
  • Förbrukning: 16,5 kWh/100 km
  • Mått (L/B/H): 464/186/159 cm
  • Tjänstevikt: 2 273 kg
  • Dragvikt: 1 400 kg
  • Bagagevolym: 540 liter
  • Startpris: Okänt
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS