Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Så påverkar rosten ditt krockskydd

Folksam har låtit testa begagnade bilar.

Karossen ska skydda passagerarna vid en olycka. Men om den är rostig kanske skyddet inte är så bra som det var tänkt.

När massbilismen blommade under efterkrigstiden dog folk som flugor i trafiken. Det var då som Volvo kom på den briljanta idén att spänna fast passagerarna i trepunktsbälten och plötsligt hade man en chans att överleva en krock.

Men mer grundläggande för bilars moderna krockskydd var deformationszonernas införande. Genom att bilens front (eller bakdel) skrynklar ihop sig vid en kollision tas krockvåldet omhand medan passagerarutrymmet ska hållas så intakt som möjligt och all modern elektronik till trots är det fortfarande karossens förmåga att svälja krocken som räddar våra liv om olyckan skulle vara framme.

Bakom idén låg den österrikiske ingenjören Béla Barényi. Hos Mercedes-Benz utvecklade han sin tanke om deformationszoner och när Bullmercan W120/121 lanserades 1953 var den världens första bil som kontrollerat vek ihop sig till förmån för sina passagerares hälsa.

Daimler

Barényi var också storsamlare av pärmar.

Men för att principen ska fungera krävs det förstås att karossen håller ihop som det var tänkt och när rosten börjar krypa i trösklarna tappar passagerarcellen sin styvhet. Kex är nämligen ett väldigt dåligt konstruktionsmaterial.

För att ta reda på exakt hur dåligt det är har försäkringsbolaget Folksam låtit krocktesta två begagnade bilmodeller, 10–15 år gamla Mazda 6 och Volkswagen Golf, där rosten härjat och resultaten är som väntat en försämring av krocksäkerheten. Men kanske inte så mycket som man kan tro, åtminstone inte i fallet med Golf.

Även om rosten såg relativt omfattande ut hade inte de inre strukturerna påverkats, så både i frontalkrocks- och sidokrockstesterna fick Golf lika eller nästan lika höga poäng som när bilen var ny.

De båda Mazda 6-bilarna hade det dock svårare. Tvär- och sidobalkar var svårt rostangripna och framvagnsramen var punktvis genomrostad. Det resulterade i en tydlig försämring av krockskyddet, motsvarande en sänkning från fyra till tre stjärnor och cirka 20 procents ökad risk för död eller svår skada vid en kollision.

Folksam

Men så var rosten rätt extrem också.

Så om ni vet med er att ni är en trafikfara, köp inte en alltför rutten bil nästa gång. Eller om bilen hemma på gårdsplanen håller på att återförena sig med myllan den står på kanske det är läge att börja spana efter en ersättare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS