Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Provkörd: Elbilen som ska byggas i Saab-fabriken

Sono Sion kan laddas med solceller - men hur ska den klara konkurrensen?

Nya elbilen Sono Sion ska tillverkas i gamla Saab-fabriken i Trollhättan om bara ett drygt år. BytBil har provkört Sion som en av de första svenska tidningarna. Men sorry, Trollhättan – enorma utmaningar måste övervinnas om bilen ska gå i produktion om ett år. Bilen är liten, gjord i plast, ganska ful – och snart kommer Volkswagens elbil som är lika billig. Lilla Sono har 90 anställda och lite över 100 miljoner i kassan.

Sono har inlett en liten Sverigeturné efter att det blev klart att elbilen ska tillverkas i Sverige. I slutet av nästa år är det tänkt att de första bilarna ska rulla ut från Nevs fabrik i Trollhättan där Saab tillverkades tidigare. Under Valborgshelgen och första maj fick både allmänhet och journalister testa på hur bilen kändes i Trosta norr om Stockholm, samma plats där Tesla levererar ut Model 3.

På plats finns två prototyper, en för provsittning och en för provkörning. Det som verkligen skiljer bilen från andra elbilar är att karossen är täckt av solpaneler. Upp till 3,4 mils körning ska de kunna ladda under en solig dag, lovar Sions säljpersonal som är på plats. Totalt ska elbilen ta sig 25 mil på en full laddning av batteriet enligt WLTP-normen.

Bilarna som är i Sverige är tyskregistrerade och av den första prototypserien. De skiljer sig en del från den kommande produktionsbilen, bland annat designmässigt och en del detaljer är lånade från andra bilmodeller, främst BMW i3. Men funktionaliteten är den rätta. Bilen byggs i polymerplast, och det känns båtlikt att öppna och stänga dörrar

Bilen kommer att få en toppfart på 140 km/h och ska göra 0-100 under elva sekunder. Inte sportbilsprestande, men mer än tillräckligt för allt vardagsbehov. Elmotorn är på 120 kW och batteriet på 35 kWh.

Det mest innovativa med bilen är att den har solceller på karossen, som laddar den upp till 34 km per dag vid soligt sommarväder. Och mossa i ventilationen. Priset, 270 000 kronor, är ungefär lika högt som Volkswagens kommande elbil I.D.

Designen är ful som stryk, tycker flera som är på plats. Kommer verkligen Sono, med 90 anställda, få någon att vilja köpa en oprövad liten elbil när stora Volkswagen trampar gasen i botten och lanserar en bil med ungefär samma prislapp med hela sin marknadsapparat i ryggen och etablerat återförsäljarnät? Sono hoppas sälja alla sina bilar över nätet.

Bilens starkaste sida är köregenskaperna. Vi tampar gasen i botten direkt när vi kör i väg och bilen bjuder på en sugande härlig elbilsacceleration som är betydligt snabbare än utlovade elva sekunder. Toppfarten på det här exemplaret är dock strypt långt under 100 km/h.

Bilen känns, trots att det är en prototyp, ganska stabil och färdig när vi kör den. Den går tyst och stadigt med fin styrrespons, men är inte lika direktstyrd som en BMW i3, som verkar vara en tydlig inspirationskälla till bilen.

Interiören består av ganska alldagliga säten i grått tyg och instrumentpanelen består av två skärmar, förutom en mossdekorerad lampa som ska påminna om mossfiltren som renar kupéluften. När vi släpper upp gaspedelen regenererar bilen farten till elektricitet mjukt och fint. En del reglage kommer från BMW i3, men på produktionsbilarna ska det vara utbytt.

Med tanke på att Sono i dagsläget endast består av 90 anställda är det väldigt imponerande att de fått fram så färdiga prototyper. I slutet av året ska en ny prototypserie vara klar som bland annat ska användas för krocktester.

Och om drygt ett år påstås alltså de första bilarna rulla ut från fabriken i Trollhättan. Varje år ska 43 000 bilar byggas.

Det låter väl jättebra, men hur realistiskt är det egentligen? För ett år sedan pratades det om produktionsstart 2019. Företaget har bara tagit in ett riskkapital på 140 miljoner kronor. Tesla har gått igenom den processen flera gånger och så här uttrycker Elon Musk svårigheten:

– Att ta fram en prototyp är enkelt, men att skapa ett fungerande produktionssystem är 100 gånger svårare. 2018 kändes som att åldras fem år på ett år, det var verkligt intensivt.

Tesla hade stora problem att få i gång produktionen av sin elbil Model 3, trots erfarenhet av två tidigare modeller.

Lilla Sono tror alltså att de kan klara det med en styrka på 90 man och ett totalt kapital på 140 miljoner kronor. Och att 43 000 bilköpare ska välja nya oprövade bilmärket Sono i stället för etablerade Volkswagen-koncernen som har samma pris på sin nya elbil I.D. och dess kusiner från Seat och Skoda.

Vi tillåter oss att tvivla rejält – enorma utmaningar och ett enormt kapitalbehov väntar om de ska få i gång produktionen i Trollhättan om bara ett år. Om nu 43 000 personer skulle vilja köpa bilen.

Hittills har 10 000 personer varav något 100-tal svenskar lagt en förbeställning på bilen för 5000 kronor.

Låt oss hoppas att vi har helt fel och att Sono Sion blir en succé, både för miljöns, bilindustrins och Trollhättans skull.

Fakta om Sono Sion

Pris: 270 000 kr

Batteri: 35 kWh

Motor: 120 kW

Laddning
CCS: 30 Min.
Type 2: 3.5 h
SchuKo: 13 h

Räckvidd
250 km

Solräckvidd
Max. 34 km per dag

Vridmoment: 290 Nm

Toppfart: 140 km/h

Dragkrok: 750 kg

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com