Nu krisar elbilsföretaget Sono Motors – och måste få in 525 miljoner kronor före nyårsafton.
Planerna på att tillverka bilen i Saab-fabriken i Trollhättan skjuts upp med två år.
– Vi har haft det på känn, vi har väntat på material som inte har kommit, säger Fredrik Fryklund, kommunikationschef för Nevs till BytBil.
För några veckor sedan kunde BytBil avslöja att den svenska elbilsstartupen Uniti har stora problem och tvingats upprätta en kontrollbalansräkning. Nu går även tyska elbilsbolaget Sono Motors ut och varnar för att bolaget är i akut behov av mer pengar. I ett öppet brev berättar grundarna att bolaget bryter med banker och investerare och satsar på crowdfunding.
– Att utveckla en bil och störande teknologier kräver höga investeringar. Därför tog vi en vanlig väg för att finansiera vårt projekt. Under denna process med många förhandlingar med investerare från hela världen insåg vi att förväntningarna på den klassiska investeringsvärlden och våra värden inte matchar. Vi står inför risken att förlora våra nyckelteknologier till investerare, som inte delar våra övertygelser. Detta skulle ha varit slutet på projektet Sion; slutet på det vi lovat.
Därför försöker nu Sion att samla in 50 miljoner euro på sin hemsida, cirka 525 miljoner kronor. Och de tycks redan ha lyckats få in 2,6 miljoner euro. Pengarna måste vara på kontot före den 30 december om företaget ska räddas.
Dock betyder pengaproblemet för Sion att det inte blir någon produktion i gamla Saabfabriken år 2020 som tidigare utlovats. Bilens typgodkännande och produktion är framskjutet till 2022. Något vi på BytBil uttryckte skepsis till redan för ett år sedan då vi provkörde bilen:
”Vi tillåter oss att tvivla rejält – enorma utmaningar och ett enormt kapitalbehov väntar om de ska få i gång produktionen i Trollhättan om bara ett år.”, skrev BytBil då. Tyvärr fick vi rätt.
Hos Nevs i Trollhättan är man förstås besvikna, men inte överraskade:
– Jag är inte jätteöverraskad, vi har haft det på känn. Vi har väntat på material som inte har kommit. Det är ett startupföretag som har höga kostnader. Vi hoppas att det löser sig vi är beredda på att bygga bilen, säger Fredrik Fryklund hos Nevs.