Nevs grundare Kai Johan Jiang lämnar sin ordförandepost, rapporterar Ekot.
Samtidigt säljer han alla sina aktier i elbilsföretaget, vilket gör det kinesiska jättebolaget Evergrande till ensam ägare till Trollhättanföretaget.
För åtta år sedan grundades Nevs av Kai Johan Jiang samtidigt som Saabs konkursbo köptes. Sedan dess har tillverkningen av elbilar inte nått några större höjder och flera gånger har rapporter kommit om ekonomiska problem.
På fabriken i Trollhättan jobbar ändå nära 900 personer och i Kina har elbilsföretaget uppemot 5 000 anställda.
Nu väljer alltså Kai Johan Jiang att lämna sin ordförandepost samtidigt som han säljer alla sina aktier i bolaget.
– Jag tror att det är det bästa för Nevs. Men för mig är det mycket, mycket jobbigt. Jag ångrar inte att jag startade Nevs, även om det har varit en mycket svår tid för mig. Jag känner fortfarande att jag gjorde rätt för Trollhättan, säger han till Ekot, vilka var först med nyheten.
Totalt handlar det om ungefär 17 procent av aktierna i bolaget som han säljer. Enligt Ekot säljs dessa för runt 3,5 miljarder kronor.
Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande blir nu därför ensam ägare till Nevs.
Enligt Jiang kände han sig tvungen att sälja eftersom han inte har kapital nog att vara fortsatt delägare. Utvecklingen av nya elbilar hade krävt investeringar på miljardbelopp från honom. Det är pengar som han inte har.
– Mitt skuldberg blir bara större och större. Så jag har blivit en större och större belastning för de nya ägarna. Jag klarar inte av den investeringsstorlek som Nevs behöver, säger han till Ekot.
Att försäljningen skulle påverka Trollhättan negativt tror Jiang inte.
– Evergrande kommer inte att lägga ner verksamheten i Trollhättan. Tvärtom. Evergrande satsar väldigt hårt på Nevs i Trollhättan. Trollhättan spelar fortfarande en viktig roll.
Det dröjer dock innan den tänkta massproduktionen i Trollhättan – vilket kommer innebära hundratals nya jobb – kör igång. Enligt Nevs vd Stefan Tilk dröjer det minst tre år tills det blir en verklighet eftersom fokus ligger på marknaden i Kina.