Den första Saab som någonsin använts i drift är nu uppe på auktion.
Saab 92:an, som länge stod i ett vardagsrum (!), lockar blickar till sig från alla världens hörn.
– Det bara väller in mejl hela tiden, säger Michael Luft, värderingsansvarig på Bilweb Auctions.
Den allra första Saaben (kallad ”ur-Saaben”) står på Saab-museet i Trollhättan. Men den har aldrig ägts av en kund. Inte heller nådde de två efterföljande prototyperna vägarna.
Men den Saab 92 med chassinummer 92004, som nu är ute till försäljning, är den första färdiga Saaben och således världens äldsta Saab som sålts till en kund och som är i trafik.
Historien om detta gröna, historiska objekt med produktionsår 1948 är också häftig. Den användes först som provbil av Saab under fyra år. Då försågs den bland annat med en baklucka som senare infördes med 92B-modellen.
Efter det såldes den till en kund vars farbror jobbade på Saab-fabriken i Trollhättan.
– Han körde den först i några år. Men han tyckte att den var så fin och fräsch att han inte ville förstöra den. Så han sågade ett hål i väggen på sitt hus och ställde Saaben i ett vardagsrum. Där stod den uppe på display i 40 år, säger Michael Luft som är värderingsansvarig på Bilweb Auctions.
Av den anledningen är bilen i ett strålande skick för sin ålder.
– Den är inte sönderrostad och motorn startar fint. Den är sliten med orörd. Det är väldigt unikt.
Med anledning av att bilen i så många år stått i den förra ägarens vardagsrum har den nästan varit bortglömd. Men 1987, i samband med ett jubileumsfirande hos Saab, visade han upp bilen på tillverkarens museum i Trollhättan.
Uppståndelsen blev total.
– Det var en sensation och ägaren fick höra att bilen kunde vara värd mycket pengar. Han begärde 350.000 kronor i en annons i Dagens Industri. Men då var det inte riktigt ett sådant tryck på gamla bilar som det är i dag, så han fick inte vad han begärde. Då bestämde han sig för att spara den när han inte fick hugg, säger Michael Luft.
Ägaren av den historiska Saaben gick bort för ett tag sedan och änkan ska inte längre ha haft användning för bilen. Därför är nu bilen för andra gången uppe på försäljning.
Och denna gång är det annat liv i luckan.
– Det bara väller in mejl hela tiden. Folk är väldigt intresserade och frågar vad vi tror att den ska säljas för. Jag gissar på en halv miljon kronor, men det kan också bli mer, säger Michael Luft.
Auktionen avslutas vid lunchtid på torsdag den 3 september. I skrivande stund ligger det ledande budet på 265.000 kronor.
– De sista 15, 20 minuterna kan det hända väldigt mycket. Då kan priset gå upp med 50 procent eller mer. Är det ett par personer som vill ha den ger de sig inte. Det är ju också ett intressant investeringsprojekt. Den lär aldrig bli billigare.
Michael Lustig beskriver bilen som ”den heliga graalen” för Saab-fantaster. Det är inte helt ovanligt att amerikanska och engelska akademiker visar intresse för de äldre svenska modellerna, säger han.
– Saab är alltid hett i USA och England. Vi har också en schweizisk Saab-samlare som har hört av sig flera gånger om denna bil.
Enligt annonsen på Bilweb Auctions har bilen gått 17.555 kilometer. Bensinmotorn har blygsamma 25 hästkrafter och det tar drygt en halvminut att nå upp till 100 km/h.
I fredags var representanter från Saab-museet i Trollhättan på plats för att kolla på bilen. Då konstaterades det att allt stämmer med historiken och registreringspapperna.
För Michael Luft och Bilweb Auctions känns försäljningen extra rolig då de i november förra året sålde den allra sista Saaben. Då gick den splitter nya silverfärgade 9-3 Aeoro Turbo4, som aldrig lämnade fabriken i Trollhättan, till en ny ägare för 465.000 kronor.
Nu återstår det som sagt bara några dagar innan vi vet vad den allra äldsta Saaben som någonsin varit i drift kommer att säljas för – och var i världen den kommer att hamna.