Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Miljöpartiet: Vi vill ha ännu strängare bonus-malus

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Nästa år införs en kraftigare bonus-malus, vilket innebär ännu strängare utsläppskrav än idag för att få en klimatbonus, eller slippa straffskatt men kraven kan bli ännu tuffare i framtiden enligt Miljöpartiet.

2018 infördes den nya fordonsskatten bonus-malus, som belönade bilar som släppte ut lite eller ingen koldioxid och bestraffade fordon som släppte ut stora mängder. Nästa år blir straffskatten högre och bonus lite större. Även ett högre förmånsvärde på tjänstebilar införs.

Dessutom har regeringen föreslagit att den person som köper en miljöbil, får bonus, och säljer bilen utomlands inom fem år efter inköp, tvingas betala tillbaka hela bonusen, oavsett om köpare äger bilen vid tillfället eller inte. Något som har kritiserats och nu finns en majoritet i riksdagen emot förslaget.

Även Miljöpartiet håller med om att exportförbudet måste modifieras en aning, vilket Lorentz Tovatt, riksdagsledamot för Miljöpartiet, säger i en kommentar till Dagens Industri. Han menar att det går att hitta alternativa lösningar. 

LÄS MER: Trafikverket: Högre skatt i Bonus-Malus ett måste för klimatet

Lorentz Tovatt utesluter heller inte att bonus-malus kommer bli ännu strängare i framtiden. 

”Skiftet till laddtekniken gör att vi kommer få ökade utgifter för bonusen, vilket gör att vi kommer smalna av den och samtidigt höja malusen, det är så det fungerar. Men vi gör det på ett långsiktigt sätt, i en trappa, säger han till Dagens Industi. 

Han menar att beslutet om att minska subventionerna av förmånsbilen är försvarbart och hävdar att systemet inte hängt med i utvecklingen. Systemet har  varit slapphänt under många år, samt har underskattat värdet av en bil jämfört med en lön i pengar. De ska beskattas på samma sätt menar Lorentz Tovatt.

Samtidigt tror han att det inte finns någon risk att omställningen till laddbara bilar minskar, eftersom styrningen mot laddbara fordon är kvar och förstärks genom en kraftfullare malus på bilar som släpper ut mycket koldioxid. 

LÄS ÄVEN: Förmånsvärdet på miljöbilar höjs ordentligt

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com