Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Bonus-Malus-skatten ändras igen - om 11 månader

”De som inte har råd med elbil betalar straffskatt som hamnar i Norge”

Bilskatterna har precis chockhöjts i bonus-malus-systemet.
Men om mindre än ett år görs systemet om igen – och nu kräver moderaterna som var med och gjorde om systemet att hela bonus-malus skrotas.
– För 2019 hamnade cirka 400 miljoner kronor i Norge. Sannolikt hamnar var tredje elbil som säljs i Sverige i Norge, skriver nio moderata riksdagsledamöter i en debattartikel.

Vid nyår justerades fordonsskatterna i bonus-malussystemet då den nya mätnormen WLTP infördes. För många vanliga bilmodeller som drivs av bensin och diesel innebär det att skatten på en ny bil som köps i år är 40-50 procent högre under bilens tre första år. Det innebär till exempel att Sverige mest sålda suv till privatpersoner, Volkswagen Tiguan i vissa utföranden har en skatt på över 10 000 kr per år. Samtidigt höjdes gränsen för klimatbonus till 70 gram per km.

Men det nya systemet som gäller i år kommer att bli kortvarigt. Redan under året kommer bonus-malussystemet att ses över och göras om. Och vid nyår 2021 ska ett nytt omgjort bonus-malussystem införas. Ingen vet i dag om det blir en tredje höjning inom 2,5 år, eller om systemet justeras på annat sätt.

– I januariavtalet har regeringspartierna och samarbetspartierna kommit överens om att bonus–malus-systemet ska förstärkas och förenklas, uppger Finansdepartementet i ett uttalande till BytBil.

Men det som står i januariavtalet är inte längre ristat i sten. Moderaterna och Kristdemokraterna har i vissa frågor fått med sig Vänsterpartiet. Och den oväntade trojkan har fått stöd av Sverigedemokraterna. Nu går Moderaterna ut i en debattartikel i Expressen och kräver att hela Bonus-Malus stoppas – för att bonuspengarna försvinner till Norge. Och det trots att moderaterna tidigare stödde bonus-malus-systemet när det infördes.

– Tanken var i grunden god. Men när det är uppenbart att det inte fungerar som tänkt får man som politiker inte vara sämre än att man än erkänner att man hade fel och gör rätt i stället. Till och med Konjunkturinstitutet dömer ut bonus-malus. En stor del av pengarna hamnar dessutom i Norge. Att Sverige ska betala klimatbistånd till ett av de få rikare länderna i världen är dumt på riktigt. Det innebär att de i Sverige som är beroende av bilen och inte har råd att köpa en elbil betalar en straffskatt som till stor del finansierar norrmännens elbilsköp, skriver nio moderata riksdagsledamöter.

De menar också att mindre bemedlade på landsbygden får betala maluspengar till bonus för rika storstadsbors elbilsköp. Miljöpartiet försvarar reformen och anser att den är lyckad, men menar att justeringar behövs vid nyår så att bilarna inte exporteras ut från Sverige.

– Är nästan chockad över hur snabbt det går utför vad det gäller Moderaternas klimatpolitik. Man vill nu slänga ut det enskilt bästa systemet för att få fram fler klimatsmarta bilar, skriver Miljöpartiets klimatpolitiske talesman Lorentz Tovatt på Twitter.

Från Finansdepartementet bekräftar man för BytBil att bonus-malus nu ses över under året. Dessutom kommer ett besked att komma om nedsättningen av förmånsvärden på klimatbonusbilar som tjänstebilar förlängs efter nyår.

– Den tidsbegränsade regeln gäller till och med inkomståret 2020 och syftar till att premiera miljöanpassade bilar i relation till konventionella bilar och på så sätt få fler att välja miljöanpassade förmånsbilar. Med denna form av miljöstyrning i beskattningen av förmånsbilar kan omställningen till en fossilfri fordonsflotta påskyndas. Detta är en miljöstyrning som finns utöver bonus–malus-systemet. Inom bonus-malus-systemet finns en bonus på upp till 60 000 kr för den som köper en ny klimatbonusbil.

Enligt tjänstebilsexperten Ronny Nilsson på Ynnor så har reglerna gjort att 70-80 procent av de tjänstebilar som nu beställs i Sverige är laddhybrider.
– Många företag ser över sina bilpolicys just nu, det är ett jobb som många gjort tidigare. Vissa företag har köpstopp i väntan att det blir klart, men bland de som beställer bilar i dag så är 70-80 procent laddbara bilar.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS