Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att ändra bonus-malus.
Elbilsbonusen blir högre och koldioxidgränsen sänks.
Samtidigt blir straffskatten högre.
Det är i budgetpropositionen för 2021 som regeringen föreslår en satsning på 5,4 miljarder kronor för att minska transportsektorns klimatpåverkan.
I förslaget från regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna vill man ändra Bonus-malus på flera punkter. Det är ett system som varit ifrågasatt från flera håll det senaste året.
En del av förslaget är att höja bonusbeloppet för elbilar och vätgasbilar från 60 000 till 70 000 kronor. Alla som köper en ny el- eller vätgasbil ska alltså få det beloppet. Det högsta bonusbeloppet för bilar med utsläpp över noll gram koldioxid per kilometer, exempelvis laddhybrider, blir 45 000 kronor.
Gränsen för att få klimatbonus ska också sänkas. Från 70 till 60 gram koldioxid per kilometer. Det betyder att regeringen ändrat sig i frågan. Tidigare i år höjdes gränsen från just 60 till 70 gram koldioxid per kilometer. Nyligen gjorde SVT Nyheter en granskning av denna förändring. Då framgick det att nästintill endast Volvos stora laddhybridsuvar hade gynnats av det beslutet.
Även malus förändras, för att kunna finansierade det ökade stödet. Detta är straffskatten som bilar med högre utsläpp får de första tre åren. Sammanfattat höjs fordonsskatten för nyproducerade bilar med 25 kronor per gram koldioxid per kilometer utöver brytpunkten på 90 gram per kilometer.
Regeringen meddelar också att det bereds ett förslag för att minska risken för att bonus-bilar exporteras till andra länder. Detta har varit en omdiskuterad problematik. En del av bilexporten förra året bestod av elbilar som främst skickats vidare till Norge när de blivit sex månader eller äldre. På det sättet har den första ägaren kunnat kamma hem en miljöbonus på 60 00 kronor och oftast kunna sälja bilen till samma pris som i Sverige.
Enligt regeringen ska det nya, förbättrade bonus-malus systemet bidra till målet om att minska utsläppen med 70 procent till 2030. Förslaget bedöms kunna träda i kraft den 1 april nästa år.