I en debattartikel menar företrädare för olika miljöorganisationer att det vore ett stort misstag att undanta laddhybrider från ett framtida bensin-och dieselförbud.
Bensin- och dieselförbud är en het fråga som fler och fler länder i Europa har börjat diskutera eller ska införa. Bland annat har Storbritannien beslutat om att införa förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från och med 2030, något som Bytbil har skrivit om. I Sverige ska en utredning om eventuellt förbud inom kort presenteras. Företrädare för två miljöorganisationer menar i en debattartikel i DN att det vore ett stort misstag att undanta laddhybriderna från förbudet. Debattartikeln är signerad av Anna Jonsson och Gunnar lind som företräder tankesmedjan New Weather Institute Sverige, samt Isadora Wronski och Gustav Martner som företräder Greenpeace i Sverige.
De menar att det behövs åtgärder för att stoppa subventionera till laddhybriderna, och menar samtidigt att fordonen släpper ut ut mer koldioxid än en genomsnittlig ny bil i EU.
LÄS MER: Här är det största hindret för att köpa en elbil
Företrädarna för organisationerna tar upp Norge som ett positivt exempel eftersom landet systematiskt har gynnat elbilar. Efter 2025 ska inte några bilar som säljs ha utsläpp från avgasrören. Samtidigt siktar Volkswagen på att 90 procent av dess försäljning i landet i år ska bestå av elbilar, något som Bytbil också har berättat om.
Samtidigt menar de att Sverige är sena i sin omställning och ligger långt bakom Norge när det kommer till transportpolitik. De antyder att det har med relationen till den svenska fordonsindustrin att göra. En utredning om ett diesel- och bensinförbud har tillsats och resultaten ska inom kort presenteras. Debattörerna menar att ett potentiellt undantag för laddhybriderna vore ett historiskt misstag och skulle försena omställningen till utsläppsfriabilar. Det kommer ”bygga fast Sverige i det fossiloberoende som regeringen säger att den vill ta oss ur och göra Sverige till ”världens första fossilfria välfärdsland”” skriver debattörerna.
Debattörerna ger även en känga till mätmetoden WLTP som de menar leder till att laddhybrider får orealistiskt låga utsläppssiffror och som på sätt gör dem till berättigade till ”stora och oförtjänta klimatbonusar”, och utnyttjas av biltillverkare för att försöka sudda ut gränsen mellan fossildrivna bilar och elbilar. Därmed blir det enklare att välja en laddhybrid utan eventuell räckviddsångest hävdar de. Även bonus-malussystemet attackeras eftersom det anses vara en onödig subvention då stödet till laddhybrider ger en begränsad klimatnytta, och leder inte heller till ett teknikskifte. Bonus-malus justerades nyligen så att stödet blev större till renodlade elbilar, och mindre till laddhybrider.
LÄS ÄVEN: Volkswagen: Bränslecellsbilar är inte lösningen för minskade utsläpp