Med tydlig miljöprofil och hög säkerhet är Megane ett intressant alternativ i Golf-klassen. Utbudet är stort och Megane ger väldigt mycket bil för pengarna.
Från 2002 levde Renault ett bekymmersamt liv på den svenska marknaden. Volvo var generalagent och varken modellutbud eller kvalitet var i ärlighetens namn på topp. Till 2007 hade den svenska marknadsandelen mer än halverats: ner från sju till tre procent. Situationen var ohållbar, men Renault gjorde läxan ordentligt.
Man tog själva över importen och koncernchef Ghosn såg till att det utvecklades tolv nya modeller av god kvalitet i rask takt. En av de viktigare var Renault Megane, där generation tre lanserades hösten 2008 med säljstart 2009. Megane III togs emot bra och nådde fina resultat i tidningarnas tester. Viktigare ändå är kanske det faktum att Megane III är en betydligt bättre bil kvalitetsmässigt än föregångaren.
Vilka modeller fanns det av Megane III?
Med fyra olika karosstyper (halvkombi, kombi, coupé och cabriolet) fanns en modell för alla. Till skillnad från vardagsrumskomfortabla föregångaren Megane II har Renault sneglat åt tysk chassisättning, vilket innebär en något hårdare körglädjefrämjande fjädring utan att vara sportchassistötig.
Lite oväntat kryddades Megane-utbudet med en enastående smällkaramell i form av Megane RS som med 250 hk, diffbroms och en rejäl portion racing-gener är en av de mest underhållande framhjulsdrivna bilarna någonsin.
Vad kan man hitta för motoralternativ?
Under modellens livslängd fanns en uppsjö motorer att välja på. Vanligast är 1,5 dCi med 110 hästkrafter som på det hela taget är en trevlig motor. Samma motor finns i ett 90-hästarsutförande, som visserligen är snålare, men kanske lite klen om man åker flera i bilen. 2012 uppdaterades 1,5 dCi med bland annat start/stopp–teknik och motorutbudet kompletterades med 1,6 dCi på 130 hk.
Innan dess erbjöds också 1,9 och 2,0 dCi med 130 eller 160 hästkrafter. Även bensinmotorer finns det gott om, bland annat en 1,6-litersmaskin på 110 hästkrafter eller en på 1,4 liter och 130 hk. Fortåkarna valde 2,0 TCe med 150 hk. Från 2013 finns också en ny 1,2-litersmotor på 115 hk. Megane Eco2 Flex Fuel var ett 110 hk starkt etanol/bensinalternativ.
Många motorer har kamrem, så kolla upp bytesintervall och kostnader så slipper du drabbas av dyra överraskningar.
Vad fanns att tillgå på växellådsfronten?
Som standard hittar du en sexväxlad manuell låda. 2011 kom Renaults dubbelkopplingslåda EDC (Efficient Dual Clutch) med 1,5 dCi på 110 hästkrafter, som då var en av få miljöklassade dieslar med automatlåda.
Hur är det att leva med en Renault Megane då?
Jovars, det går alldeles utmärkt. Varje modell har sina för– och nackdelar. I halvkombimodellen kan till exempel långa baksätespassagerare ha vissa problem, då karossens slanka linjer gör att huvudet kommer mycket nära taklinjen. I kombimodellen, som har 62 mm längre hjulbas, finns betydligt mer plats även om den avsmalnande karossformen gör det lite trångt i huvudhöjd.
Den öppna planlösningen i kombin medför dock att bullernivån är högre. Framstolarna är justerbara i alla ledder och ger gott om plats även för långa förare. En stor fördel är enligt ägarna ekonomi. Dels är den billig i drift, dels är den billig i inköp på grund av (oförtjänt) lågt andrahandsvärde men också då mycket utrustning ingår redan som standard.
Det påstås att instrumenteringen är lite spännande – stämmer det?
Nåja, spännande är kanske ett starkt ord i sammanhanget. Renault blandar dock analogt (varvräknare) och digitalt (hastighetsmätare) kryddat med digitala uppgifter om motortemp och bränsle, men det är en vanesak. Då är det värre ställt med klimatkontrollerna som sitter monterade ganska långt ner på mittpanelen, dessutom med små och otydliga symboler, åtminstone för ett otränat medelålders läsglasöga.
Går det att kombinera familjeliv och Megane III?
Den hala och luftmotståndsvänliga formen kostar utrymme, men Megane klarar sig hyfsat ändå. Halvkombin är inte perfekt för barnvagnsägare som i stället bör satsa på den större kombimodellen även om dess svepande taklinje stjäl utrymme.
Finns det några fel man ska se upp med?
Megane är nyckellös och det räcker att föraren har nyckelkortet i fickan för att starta. Lägg det dock inte i bakfickan, då det lätt kan knäckas på modernt smartphonemanér med följd att bilen inte kan startas. Rostmässigt har bilen klarat sig bra, kanske beroende på ett rejält skydd redan från fabrik.
Inspektera gärna drivaxeldamasker som kan vara trasiga. Moderna dieselbilar med partikelfilter mår bra av längre körsträckor och dåligt av kortare. Ska du mest köra några kilometer till skolan varje dag kanske bensin är att föredra.
Moderna säkerhetshöjande tillbehör – finns det i Megane?
Säkerhetssystem som autobroms och döda vinkel-varning finns inte till Megane, som lanserades innan denna typ av säkerhetssystem fick genomslag även i denna klass. Tillvalet Bose Edition innehåller backkamera, parkeringsvarnare, navigator och vassare ljudanläggning. Från 2012 kunde man beställa Visio System, som med hjälp av en kamera varnad för oavsiktliga filbyten och dessutom kunde blända av automatiskt.
Den däringa smällkaramellen RS då – är det en racerbil?
Ja, i stort sett, fast med tredörrars halvkombikaross och god förmåga att fungera som vardagsbil. RS uttyds Renault Sport och innebär att man i Meganekarossen hittar en magnifik motor med hela 250 hk, trevlig styrkänsla, inte-ramla-ur-stolen-i-snabba-kurvor-stolar och rejäla bromsar. RS är perfekt att använda på banträffar, kanske med ett set R-däck för att riktigt kunna njuta av bilens fulla potential. Till 2013 blev RS femton hästkrafter starkare, som inte blev aktiva förrän man aktiverat sportläget.
Vad kostar en begagnad då?
Billigast är etanoldrivna Flex Fuel från 2009 som du kan hitta från 40.000 kr med 10.000 mil på mätaren hos icke-märkeshandlaren. Etanol är inte det mest efterfrågade bränslet, varför du kanske kan förhandla ned priset ytterligare. Bensindrivna versioner börjar på 50.000 kr, precis som 90-hästkraftersdieseln. Vill du ha den starkare dieseln på 110 hästkrafter får du räkna med ytterligare en handfull tusenlappar medan 1,9 dCi betingar 10.000 kr mer.
Lågmilade exemplar av de sista årgångarna 2011 och 2012 ligger från 70.000 kr och uppåt beroende på motor– och utrustningsalternativ. Dessutom ligger kombimodellen Tourer generellt lite högre i pris. Kom dock ihåg att lägsta utrustningsnivån gömmer sig bakom det skönklingande namnet Authentique. Vill du ta del av Renaults bidrag i kategorin en-av-världens-roligaste-framhjulsdrivna-bilar-hittills köper du en Megane RS som du kan hitta från 125.000 kr.